Tunus Ulusal Demiryolu Şirketi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tunus Ulusal Demiryolu Şirketi
الشركة الوطنية للسكك الحديدية التونسية
TipDevlet şirketi
EndüstriDemiryolu ulaşımı
Kuruluş27 Aralık 1956
Genel merkeziTunus, Tunus
Önemli kişilerTevfik Bufeyid
(Yönetim Kurulu Başkanı)
SahibiTunus hükûmeti
Çalışan sayısı5.370
Web sitesiwww.sncft.com.tn
Tunus'un demiryolu ağı

Tunus Ulusal Demiryolu Şirketi (Arapçaالشركة الوطنية للسكك الحديدية التونسية, romanizeEl-Şerike El-Vataniye lil'sikak El-Hadide Et-Tunisiye; FransızcaSociété Nationale des Chemins de Fer Tunisiens (SNCFT)), Tunus'un devlete ait demiryolu hizmetlerini işleten kurumdur. Şirket, 27 Aralık 1956 tarihinde kurulmuş olup Ulaştırma Bakanlığı'na bağlıdır. Şirketin merkezi Tunus'ta yer almaktadır.

Tunus, demiryolu ulaşım sisteminin çoğunu Fransız döneminden devraldı ve hükûmet altyapıyı daha da geliştirdi. Tarihsel nedenlerden dolayı, ülkede iki farklı demiryolu hat açıklığı vardır. SNCFT, ülkenin kuzeyinde 471 km'lik 1,435 mm standart hat açıklığı ve ülkenin orta ve güney kesiminde 1.674 km'lik 1,000 mm'lik metre hat açıklığına sahip hatları yönetmektedir ve ulusal düzeyde hem yolcu hem de yük hizmetleri sunmaktadır. Hatlardan 65 km'si elektrikli ve 8 km'si ise çift hat açıklığındadır.[1] Tunus'un komşu Cezayir ile Gardimav sınırı üzerinden bir demiryolu bağlantısı vardır, ancak yolcu hizmetleri günde tek bir gidiş-dönüş ile sınırlıdır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The World Factbook — Central Intelligence Agency". www.cia.gov (İngilizce). 10 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]