Tunus Baas Hareketi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tunus Baas Partisi
حركة البعث التونسي
Mouvement Baath tunisien
Genel başkanÖmer Osman Belhacı
Kuruluş tarihi1988
İdeolojiNeo-Baasçılık
Saddamcılık
Ulusal üyelikHalk Cephesi
Uluslararası üyelikBaas Partisi (Irak ağırlıklı hizip)
İnternet sitesi
Parti bayrağı
Tunus

Tunus Baas Hareketi (Arapçaحركة البعث التونسي Haraket Al-Ba'ath Al-Tounisi ; Fransızca: Mouvement Baath tunisien) Tunus'ta bir siyasi partidir. Irak liderliğindeki Baas Partisi'nin Tunus'taki bölgesel şubesidir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Tunus'taki ilk Baas şubesi, birleşik Baas Partisi altında 1955'te kuruldu; ancak Baas Partisi, Zeynel Abidin Bin Ali yönetiminde yasadışı ilan edildi. Tunus Devrimi'nin ardından[1] Tunus Baas Hareketi, 3-5 Haziran 2011'deki Birinci Kongresinde kuruldu ve 22 Ocak 2011'de yasal olarak tescil edildi. Ancak Baasçılar 1950'lerden beri yeraltı siyasetinde aktifler.[2] Baas Hareketi Saddam Hüseyin'in ölümünün beşinci yıldönümünü andı. Baas Hareketi Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Ömer Osman Belhacı, "Hüseyin'in infazı sembolikti. Bir kişiyi değil, temsil ettiği ve uğruna savaştığı fikirleri öldürdüler. Hüseyin, sömürgeciliğe karşı olduğu ve Arap ülkelerinin, Arap birliğinin ve bağımsızlığının savunucusu olduğu için öldürüldü." Ayrıca Muammer Kaddafi'nin öldürülmesini desteklemediğini belirterek, Kaddafi'nin de herkes gibi adil yargılanma hakkı olduğunu söyledi.[2]

Ömer bir keresinde bir gazeteciye "Suriye rejimi Baas'a sırtını döndü ve artık Baasçı değil" demişti.[1] Parti, Suriye'nin Arap Birliği'nden atılmasını desteklemiyor ve yabancı ülkelerin Suriye İç Savaşı'nda tarafsız bir rol oynaması gerektiğini iddia ediyor.[3] 4 Şubat 2012'de Baas Hareketi Yürütme Komitesi, geçici Tunus hükûmetinin Suriye büyükelçisini sınır dışı etmesini kınayan bir bildiri yayınladı. Baas Hareketi, Suriyeli protestocularla dayanışma içinde olduğunu ifade etti ve silahsız göstericilerin vurulmasını kınadı. Komite, Suriye büyükelçisinin sınır dışı edilmesinin çatışmayı askerileştireceğini, Arap kamuoyunu hükûmete karşı harekete geçireceğini ve askeri müdahaleye yol açacağını öngördü.[4] Devrimden sonra Arap Demokratik Öncü Partisi Tunus'ta ikinci "Irak" Baas Partisi olarak ortaya çıktı. Üyeleri daha genç ve siyasi konumu daha çok Baas Hareketinin solunda. Hayreddin Suabni ve Ahmed Seddik tarafından yönetiliyor. Her iki parti de komünistlerin egemen olduğu Halk Cephesine üye.[5][6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Tunisian Baathists have strong standing: party leader". Al Arabiya. 23 Eylül 2011. 4 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2012. 
  2. ^ a b "Tunisian Baath Party Celebrates 5th Anniversary of Saddam Hussein's Death". Tunisia-live.net. 4 Ocak 2012. 10 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2012. 
  3. ^ "Tunisian Political Parties respond to the suspension of Syria from the Arab League". Tunisia-live.net. 13 Kasım 2011. 9 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2012. 
  4. ^ "Tunisia: Baath Party Condemns President's Decision to Expel Syrian Ambassador". AllAfrica.com. 5 Şubat 2012. 8 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2012. 
  5. ^ "Tunisia: Splintered history of the Tunisian Left". Al Akhbar. 9 Şubat 2013. 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016. 
  6. ^ "Tunisia Poll: Ennahda and Nidaa Tounes lead ahead of the vote" (Fransızca). Tunivisions.net. 20 Şubat 2013. 24 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016.