Tulum Hayri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tulum Hayri
Hababam Sınıfı karakteri
YaratanRıfat Ilgaz
CanlandıranCem Gürdap
Bilgileri
CinsiyetErkek
MeslekÖğrenci

Tulum Hayri veya Tulum Türk sinema film karakteridir.

Rıfat Ilgaz'ın Hababam Sınıfı adlı romanında yarattığı hayalî karakter. Romandan uyarlanan aynı isimdeki film serisinde Cem Gürdap'ın canlandırdığı karakter ile Türk halkı arasında bilinirliği arttı.

Karakter yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Roman karakteri[değiştir | kaynağı değiştir]

Domdom Ali ve Tulum Hayri sınıfın en kilolu kişileridir. Tulum Hayri, okulun bilek güreşi şampiyonudur. Aynı zamanda Hababam Sınıfı’nda en iyi şiir okuyan öğrencidir. Dinleyen insanları ağlatacak bir şekilde şiiri duygulu okur. Kurtlu fasulye yemeğini bile bile yiyecek kadar da midesi bulanmayan ve oldukça yemek yemeyi seven bir kişidir. Ayrıca idareden hiçbir zaman Kel Mahmut’a inat olsun diye kitap almaz. Palamut Recep, Hababam Sınıfı tarafından sınıf başkanı seçilmiştir; ama daha sonra revirde kâğıt oynarken yakalanınca disiplin kuruluna sevk edilir ve onun yerine yine sınıf tarafından Tulum Hayri sınıf başkanı seçilir. İnanılmaz derecede lider karakterli, arkadaşlarını koruyan, korkunç sivri özellikleri ile dikkat çeken bir tiptir.[1]

Sinema karakteri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıfın önde gelen kişilerindendir. Domdom Ali'yle birlikte sınıfın en kilolu kişilerindendir. Çoğunlukla Hayta İsmail ve Domdom Ali ile birlikte dolaşır. Sınıfta sözü dinlenen bir kişiliğe sahiptir. Okulun başlarında her zaman Domdom Ali ile sınıf başkanlığı için bilek güreşi yaparlar. Bir bölümde yeni Edebiyat hocası Zühtü Hoca, "Tiz-i reftar olanın payine damen dolaşır" diye Divan edebiyatı şirlerinden bir bölüm okur, Tulum Hayri'yi ayağa kaldırarak burada ne dediğini sorar, Diğer Hababamlılar gibi Osmanlı Türkçesi olduğundan bir şey anlamayan Tulum Hayri, "Teyzesi defterdar olan faytonla damda dolaşır" diyerek bütün arkadaşlarını kahkahaya boğar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rıfat Ilgaz (Şubat 2007). Hababam Sınıfı[ölü/kırık bağlantı]. Çınar Yayınları. ISBN 975-348-022-9.