Tuğrul Türkeş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
23.55, 2 Ocak 2017 tarihinde Yavuz6 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 18004851 numaralı sürüm (Gerekçe: + kaynak gerektiren bilgi eklentisi + yorum içeren katkı)
Tuğrul Türkeş
Dosya:Tugrul Turkes.jpg
Türkiye Başbakan Yardımcısı
Görevde
Makama geliş
28 Ağustos 2015
Başbakan Ahmet Davutoğlu
Binali Yıldırım
Yerine geldiği Numan Kurtulmuş
Türkiye Büyük Millet Meclisi
23., 24., 25. ve 26. dönem milletvekili
Görevde
Makama geliş
23 Temmuz 2007
Seçim bölgesi 2007Ankara
2011Ankara
Haziran 2015Ankara
Kasım 2015 - Ankara
Aydınlık Türkiye Partisi Genel Başkanı
Görev süresi
27 Kasım 1998 - 15 Aralık 2002
Yerine geldiği Parti kuruldu
Yerine gelen Ahmet Ercilasun
Kişisel bilgiler
Doğum Yıldırım Tuğrul
1 Aralık 1954 (69 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Partisi Aydınlık Türkiye Partisi
(1997-2002)
Milliyetçi Hareket Partisi
(2007-2015)
Adalet ve Kalkınma Partisi (2015-günümüz)
Çocuk(lar) 3
Bitirdiği okul Hacettepe Üniversitesi
Mesleği İş Adamı, Siyasetçi, İktisatçı
Dini Sünni İslam

Deniz Yıldırım Tuğrul Türkeş,[1] (d. 1 Aralık 1954, İstanbul), Türk ekonomist, siyasetçi ve Başbakan yardımcısı. Başbakan yardımcılığı görevini 28 Ağustos 2015 tarihinden beri sürdürmekte olan Türkeş, 28 Ağustos 2015 tarihinde Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan Geçici seçim hükûmeti'ne katılmıştır. Ardından Adalet ve Kalkınma Partisi'ne katılarak Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde AK Parti milletvekili olarak meclise girmiştir ve başbakan yardımcılığı görevine kurulan yeni hükümette devam ettirmiştir.

2007 Türkiye genel seçimleri'nden beri Ankara 1. bölge milletvekili olarak meclise girmektedir ve MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in oğludur. 1998 - 2002 yılları arasında Aydınlık Türkiye Partisi (ATP) Genel Başkanlığı görevini üstlenmiştir.

Erken yaşamı ve kariyeri

Deniz Yıldırım Tuğrul Türkeş, 1 Aralık 1954 tarihinde İstanbul'da Alparslan Türkeş, MHP'nin kurucusu, ve annesi Muzaffer Şükriye'nin ilk çocuğu olarak doğdu.[2] Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde 2 yıl mimarlık okumasının ardından Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümünden mezun oldu.[3] Ticaret Bakanlığı'nda Basın danışmanlığı görevini üstlendi ve Ortadoğu gazetesinde Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.Akşam, Son Havadis ve Yeni Harman gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı.[4]

Ticaret fuarı organizasyonu alanında Turkuaz Fuarcılığı kuran Türkeş, Petkim AŞ ve Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bankası'nda Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Birçok başka şirkette müdür ve müdür yardımcılığı görevi üstlendi.

Erken siyasi kariyeri

MHP liderliğine adaylığı ve ATP liderliği

1997 yılında MHP Genel Başkanı babası Alparslan Türkeş'in ölümü üzerine MHP Genel Başkanlığına adaylığını koydu. Kongrede yapılan oylamanın ilk turunda birinci sırada çıkmasına rağmen seçilebilmek için gereken oy sayısına ulaşamadı. İkinci tur başlamadan önce birçok aday Türkeş'in rakibi Devlet Bahçeli'ye destek olmak amacıyla adaylığını çekti. İkinci turda Bahçeli'nin genel başkan seçilmesini ardından Türkeş, partiden ayrıldı.

Türkeş MHP'den ayrılmasının ardından Aydınlık Türkiye Partisi'nin (ATP) kurucu üyeleri arasında yer aldı ve sonradan genel başkanı oldu. 2002 Türkiye genel seçimleri'nden önce Türkeş, Doğru Yol Partisi (DYP) ile seçim ittifakı yaparak Kayseri'den milletvekili adayı oldu. Fakat DYP, seçimlerde %10'luk seçim barajını aşamadığı için tüm milletvekillerini kaybetti. Seçimin ardından Türkeş, ATP Genel Başkanlığı görevinden istifa etti.

MHP'ye dönüş

2007 Türkiye genel seçimleri'nden önce Türkeş, eski rakibi Bahçeli ile barıştı ve MHP Ankara 1. bölge milletvekili adayı oldu. Seçimde partisinin zaferiyle meclise girdi, 2011 ve Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde tekrar meclise girdi.[5] Milletvekilliği döneminde TürkiyeKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Parlamentolararası Dostluk grubu üyeliği yaptı. Ayrıca MHP Yürütme Komitesi üyeliği de yaptı.

Başbakan Yardımcılığı

Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri sonrasında hiçbir parti tek başına iktidar olmak için gereken sandalye sayısına ulaşamayınca ve koalisyon görüşmelerinden bir sonuç alınamayınca erken seçim kararı alındı.[6] Seçim hükümetini kurmakla sorumlu olan Ahmet Davutoğlu'nun üç MHP milletvekiline seçim hükümetinde Bakanlar Kurulu üyeliği için teklif yaptı. MHP genel başkanı Devlet Bahçeli seçim hükümetine partisinden üye vermeye şiddetle karşı olmasına rağmen Türkeş bu teklifi kabul etti.[7]

MHP'den ihraç edilmesi

MHP, seçim hükümetinde yer almayacağını açıkladı. Ahmet Davutoğlu bu açıklamayı aldırmadan Ahmet Kenan Tanrıkulu, Meral Akşener ve Türkeş'e bakanlık teklifi gönderdi. Türkeş, parti politikasına rağmen Davutoğlu'nun teklifini kabul eden tek isim oldu. Teklifi kabul etmesinin ardından MHP disiplin kuruluna sevk edildi. Türkeş anayasal bir görevi kabul etmenin ihraç edilmesini gerektirmeyeceğini söyleyerek kendini savundu fakat 5 Eylül 2015 tarihinde MHP'den ihraç edildi.[8][9] İhraç edilmesinin ardından birçok ulusal ve yerel yorumcu babası tarafından kurulan bir partiden ihraç edildiğini not etti.[10] Türkeş'in ihraç edilmesiyle birlikte MHP'nin meclisteki sandalye sayısı 80'den 79'a HDP'nin gerisine düşerek meclisteki en küçük gruba sahip olan parti oldu.[11]

AK Parti

Türkeş MHP'den ihraç edilmesinin ardından Adalet ve Kalkınma Partisi'ne katıldı ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde AK Parti Ankara milletvekili olarak tekrar meclise girdi.[12][13] Davutoğlu tarafından kurulan 64. Türkiye Hükûmeti'nde Başbakan yardımcısı olarak yer aldı.[14] Davutoğlu'nun istifa etmesinin ardından Binali Yıldırım tarafından 25 Mayıs 2016 kurulan 65. Türkiye Hükûmeti'nde tekrar Başbakan yardımcısı olarak yer aldı.[15]

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen:
Numan Kurtulmuş
Türkiye Başbakan Yardımcısı
28 Ağustos 2015 -
Sonra gelen:
Sonra gelen yoktur.
Parti siyasi görevi
Önce gelen:
Muhittin Çolak (vekil)
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı
(vekil)

10 Haziran 1997 - 6 Temmuz 1997
Sonra gelen:
Devlet Bahçeli
Önce gelen:
Önce gelen yoktur.
Aydınlık Türkiye Partisi Genel Başkanı
27 Kasım 1998 - 3 Kasım 2002
Sonra gelen:
Ahmet Ercilasun

Şablon:Ankara milletvekilleri