Trophy Etkin Koruma Sistemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Trophy (İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından kullanlan מעיל רוח, lit. "Wind Coat") bir etkin koruma sistemidir. Hem ağır hem de hafif zırhlı araçlarda yaklaşmakta olan füze veya roketleri etkisiz hale getirmek için üretilmiştir. Trophy RAFAEL ile İsrail Elta firmasının ortaklığı ile geliştrilmiştir. Üreticilere göre bu model, silah teknolojisinde bir mihenk taşı olacaktır.

Tasarımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu sistem aslında İsrail yapımı Merkava ana muharebe tankını tamamlamak üzere üretilmiştir. Tasarımında F/G band ateş kontrol sistemi bulunan düzeneğin araç üzerinde 4 adet düz çelik panel anteni bulunur.Bu antenler 360 derecelik bir açı ile aracın etrafını izlemektedir. Herhangi bir silah ateşlendiğinde, dahili bilgisayar gelmekte olan silahın yaklaşma açısını bulur. Yaklaşan silah tamamı ile tanımlandığında bilgisayar tahminî süreyi ve etkisiz bırakmak için gerekli açıyı hesaplar. Aracın iki tarafında dönüşümlü çalışan fırlatıcılar bulunmaktadır. Bu fırlatıcılar içerisinde çok küçük saçmalar bulunan dağıtıcıları fırlatır. Bu sistem araç çevresinde bulunan ve aracı kendisine siper eden piyade birlikleri için çok az tehlike yaratacak şekilde tasarlanmıştır.

Bu sistem her türlü tanksavar silahı ve omuzdan atılan RPG türü roket iticili el bombalarına karşı kullanılabilir. Trophy araç hareket halinde iken de kullanılabilir. Yeni türlerinde çok amaçlı dağıtıcılarla doldurulabilmektedir.

Yararları[değiştir | kaynağı değiştir]

Trophy'nin ana amacı özellikle güçlü tanksavar silahları saldırılarında hafif zırhlara sahip ZPT araçlarını korumaktır. Trophy ile donatılmış bir Stryker aracında HEAT mermilerine karşı ağır çıta (kafes) zırh kullanılmasına gerek kalmamaktadır. Bu sayede araç C-130 Hercules model nakliye uçağı ile istenilen çatışma bölgesine gönderilebilir. Çıta veya kafes zırhlar araçlar nakliye edilmeden önce sökülmekte varış noktasında tekrar takılmaktaydı. Bu işlem kimi zaman 100 saate yakın zaman alıyor bu da aracın kullanımını geciktiriyordu. Bu sistem sayesinde özellikle kentsel çatışmalar esnasında aracın korunması artmaktadır.

Sakıncaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yararları yanında Trophy kara mayınlarına, tank topu veya tanksavar tüfeği ile ateşlenen mermilere ve topçu bombardımanına karşı etkisizdir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]