Trapez kanat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Trapez kanat formu

Trapez kanat, düz kenarlı ve gittikçe incelen bir kanat planformudur. Herhangi bir en-boy oranına sahip olabilir ve ok açılı olabilir veya olmayabilir.[1][2]

İnce, ok açılı olmayan, kısa açıklıklı, düşük en boy oranlı trapez kanat konfigürasyonu, yüksek hızlı uçuş için bazı avantajlar sunar ve az sayıda uçak tipinde kullanılmıştır. Bu kanat konfigürasyonunda hücum kenarı geriye doğru ve firar kenarı ileriye doğru açılıdır.[3] Yüksek mukavemet ve bükülmezliği korurken yüksek hızlarda düşük aerodinamik sürüklenme sağlar. İlk süpersonik uçaklarda başarıyla kullanılmıştır.

Tasarım ilkeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Düz ön ve arka kenarları olan, kanat kökü ve kanat ucu farklı uzunlukta veter hattına sahip kanatlar, yamuk şeklindedir ve trapez kanattır.[4]

Bu tür bir trapez kanadın alanı s kanat açıklığı, cr kanatı kökü uzunluğu ve Ct kanat ucu uzunluğu ile hesaplanabilir:

Kanat yüklemesi w kaldırmak kuvveti L' nin alana bölünmesiyle verilir:

Düz uçuşta, kaldırma miktarı brüt ağırlığa eşittir.

Douglas X-3 Stiletto
Lockheed F-104 Yıldız Savaşçısı

Örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Trapez kanat kullanan uçaklar:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Application #43. Trapezoidal High-Lift Wing 30 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., FUN3D (Fully Unstructured Navier-Stokes), NASA (erişim tarihi 30 Kasım 2015)
  2. ^ G. Dimitriadis; Aircraft Design Lecture 2: Aerodynamics 31 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Université de Liège. (Erişim tarihi 30 Kasım 2015)
  3. ^ Gunston, Bill. Jane's Aerospace Dictionary. London, England. Jane's Publishing Company Ltd, 1980. 0 531 03702 9, Page 436.
  4. ^ Tom Benson; Wing Area 6 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., NASA (Erişim tarihi 30 Kasım 2015)
  5. ^ Miller, J.; The X-Planes, Speciality Press, 1983.