Transponder (uydu iletişimi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Telekomünikasyonda, bir transponder, bir sinyal aldığında yanıt olarak farklı bir sinyal yayan bir cihazdır. Terim, verici ve yanıtlayıcının bir karışımıdır.

Hava seyrüseferinde veya radyo frekansı tanımlamasında, bir uçuş transponderi, sorgulanan bir alınan sinyale yanıt olarak kodlanmış bir tanımlayıcı sinyal yayan bir uçakta bulunan otomatik bir alıcı-vericidir. Bir iletişim uydusunda, bir uydu transponderi, genellikle bir uydu yer istasyonundan, bir dizi yer-uydu hattı frekansı üzerinden sinyaller alır; transponder bunları güçlendirir ve genellikle alınan sinyalin veya sinyallerin içeriğini değiştirmeden farklı bir aşağı bağlantı frekansları setinde Dünya üzerindeki alıcılara yeniden iletir.

Uydu kanallarında transponder[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir iletişim uydusunun kanalları, her biri ayrı bir alıcı-verici veya tekrarlayıcı olduğundan, transponder olarak adlandırılır. Dijital video veri sıkıştırma ve çoğullama ile, birkaç video ve ses kanalı, tek bir geniş bant taşıyıcı üzerindeki tek bir transponder aracılığıyla seyahat edebilir. Orijinal analog video, ses ve otomatik aktarım tanımlama hizmeti (ATIS) için alt taşıyıcılarla birlikte, her transponder için yalnızca bir kanala sahiptir. Çoğullama yapılmamış radyo istasyonları, transponder başına birden fazla taşıyıcı (analog veya dijital) ile taşıyıcı başına tek kanal (SCPC) modunda da seyahat edebilir. Bu, her bir istasyonun, tüm bir transponder için ödeme yapmak veya onu diğer istasyonlarla çoğullama için bir yer istasyonuna göndermek için sabit hatları kullanmak yerine doğrudan uyduya iletim yapmasına izin verir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]