Transfer DNA

Vikipedi, özgür ansiklopedi
T-DNA bölgesi ile Ti plazmit

Transfer DNA (kısaltması T-DNA) Agrobacterium tumefaciens ve Agrobakteriyum rizogen gibi bazı bakterilerin Ti (tumor-inducing) plazmidinden çevrilmiş DNA. T-DNA bakteriden bitkinin çekirdek DNA genomuna transfer edilir. T-DNA her ucundan 25 adet tekrar eden baz çifti ile sınırlandırılır. Çevirim sağ sınırdan başlar, sol sınırda sonlandırılır ve Ti plazmidin vir genlerine ihtiyaç duyulur.

Bakteriyel T-DNA 24,000 baz çifti uzunluğundadır[1][2] ve opinleri ve fitohormonları sentezleyen enzimleri kodlayan genleri içerir. T-DNA' yı bitki genomuna aktararak, bakteri bitkiyi tümör oluşturması ve bakteri için nadir bir besin kaynağını üretmeye programlar. Oksin ve sitokinin adlı bitki hormonlarının üretimleri bitki hücrelerinin kontrolsüz büyümesine sebep olur. Bu büyüme genellikle Agrobakteri enfeksiyonunun tetiklediği taç uru hastalığı ile sonuçlanır. Opinler bahsi geçen bakteriler tarafından karbon ve eneji kaynağı olarak kullanılan amino asit türevleridir.

T-DNA aktarımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Agrobakteri aracılığı ile T-DNA transferi biyoteknolojide sıkça kullanılan bir araçtır. Genetik mühendisliğinde, tümör oluşumuna ve opi sentezine sebep olan genler tDNA' dan kaldırılır ve yerine istenilen genler konulur. Agrobakteri değiştirilmiş tDNA' yı bitki hücrelerine aktarmak için vektör olarak kullanılır. Bu yöntem yabancı genler taşıyan genetiği değiştirilmiş bitkiler üretmek için kullanılabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • P. H. Raven, R.F. Evert, S.E. Eichhorn (2005): Biology of Plants, 7th Edition, W. H. Freeman and Company Publishers, New York, ISBN 0-7167-1007-2