Transdinyester

Vikipedi, özgür ansiklopedi
15.36, 28 Aralık 2016 tarihinde 78.190.87.154 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 17982962 numaralı sürüm (resmi adını ingilizce vikipedi söyledi kaynak https://en.wikipedia.org/wiki/Transnistria)
Transdinyester
Република Молдовеняскэ Нистрянэ
Transdinyester Moldova Cumhuriyeti
Millî marş
"Biz seni şanlandırırız, Transdinyester"
Слэвитэ сэ фий, Нистрене (Moldovaca)
Мы славим тебя, Приднестровье (Rusça)[1]
Ми славимо тебе, Придністров’я (Ukraynaca)
Transdinyester haritadaki konumu
Başkent
ve
Tiraspol
Resmî dil(ler)Rusça, Moldovca, Ukraynca
HükûmetSosyalist Cumhuriyet
• Devlet Başkanı
Yevgeni Şevçuk
• Başbakan
Pavel Prokudin
Tarihçe 
• Bağımsızlık ilanı
2 Eylül 1990
2 Mart-21 Temmuz 1992
• Tanınma
Sınırlı tanınmış Abhazya ve Güney Osetya tarafından tanınmıştır.
• Su (%)
2.35
Nüfus
• 2004 sayımı
555.347
Para birimiTransdinyester rublesi3 (PRB)
Zaman dilimiUTC+2 (EET)
• Yaz (YSU)
UTC+3 (EEST)
Telefon kodu373
İnternet alan adıyok4
  1. Ana resmî dildir ve ülkede “lingua franca”dır.
  2. Moldovcanın Kiril formu kullanılır. Rumenceyle aynı dil yapısındadır.
  3. Moldova kontrolu altındaki yerlerde ve güvenlik bölgelerinde Moldova Leyi de kullanılır.
  4. .ru ve .md de bazen kullanılır.

Transdinyester Moldova Cumhuriyeti (Moldovca: Република Молдовеняскэ Нистрянэ / Republica Moldovenească Nistreană, Rusça: Приднестро́вская Молда́вская Респу́блика {Pridnestrovskaya Moldavskaya Respublika}, Ukraynaca: Придністровська Молдавська Республіка {Pridnistrovs'ka Moldavs'ka Respublika}), Moldova içinde tek taraflı bağımsızlığını ilan eden de-facto bir cumhuriyettir. Kendi siyasi yapısı, meclisi, ordusu, polisi ve posta sistemi olan bölge, Birleşmiş Milletler üyesi hiçbir devlet tarafından tanınmamaktadır. Güney Osetya, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti ve Abhazya tarafından tanınmaktadır.

Bölgenin yöneticileri Transdinyester’in kendi anayasasını, bayrağını ve ulusal marşını kabul etmişlerdir.

Silahlı kuvvetler

Eski Cumhurbaşkanı İgor Smirnov

2007 yılı itibariyle, silahlı kuvvetler ve Transdinyester askeri gücü 4,500-7,500 asker arası oluşarak, Tiraspol, Bender, Ribnita ve Duşabari'de olmak üzere dört motorize piyade tugayına ayrılmıştır.[3] Bu birliklere ait 18 tank, 107 zırhlı taşıyıcı, 73 tüfek, 46 uçaksavar tesisi ve 173 tank imha birimleri bulunmaktadır. Hava Kuvvetlerinde 9 Mi-8T helikopter, 6 Mi-24 helikopteri, 2 Mi-2 helikopteri, ve An-2'nin çeşitli uçaklarının An-26 ve Yak-18 modellerinden oluşur.

Toplumsal yapı

Ülkede 1 Mayıs'ta resmi tatil vardır. 2 Mayıs 2009'da yapılan referandumda % 99,6 Sosyalist yönetime güvenoyu vermiş, % 0,4 ise yönetimin değiştirilmesini istemiştir.[kaynak belirtilmeli]

Cumhurbaşkanı başkomutanlık görevini de yürütür. 2004 sayımına göre ülkede 4.096 Gagavuz ve 168,678 Rus vardır.[4] Bu insanların çoğu Genç Gerilla ve İşçi Kuvvetlerinde asker olarak görev yaparlar.[kaynak belirtilmeli] Bu ülkede her üç kişiden biri askerdir.

Siyasi simgeleri Lenin ve Karl Marx'tır. Ülkenin hemen sınırında bulunan Amerikan karargâhına daha önce askerî hareket düzenlemişlerdir; ancak bu harekât hüsranla sonuçlanmıştır.[kaynak belirtilmeli] Ülkede 3 maaş sistemi vardır; yüksek kademeli devlet memurları, orta dereceli devlet memurları, düşük dereceli devlet memurları. Halk askerleri düşük dereceli devlet memurudur. Yönetimlerde çalışan ve kuvvetlerde çalışan asker orta dereceli devlet memurudur. Devlet yönetimi ise yüksek dereceli devlet memurudur. Bu 3 maaş sistemi arasında ise çok az maaş farkı vardır; yani hemen hemen herkes aynı paraya çalışır.[kaynak belirtilmeli]

Tüm araziler devlete aittir. Tüm binaları devlet yaptırır, devlet dışında kimse bina yaptıramaz. 17 ila 35 yaşındaki tüm insanlar Genç Gerilla Kuvvetlerinin askeri sayılır. Sendikalara bağlı herkes ise İşçi Kuvvetleri askeri sayılır. Ülkede sadece bir tane üniversite bulunur ve bu üniversitede askerler ve yüksek dereceli memurlar yetiştirilir. Belediye başkanlarını cumhurbaşkanı atar. Sosyalizm aleyhinde eylemde bulunanlar sınır dışı edilir ve vatandaşlıktan çıkarılır.

Ülkeye her geçen gün göçler artmaktadır. Dünyanın dört bir yanından sosyalistler bu ülkeye gelmektedir ve burada işçi olarak çalışıp İşçi Kuvvetleri askeri olarak görev yapmaktadır.[kaynak belirtilmeli] Ülkede işsizlik oranı %0.3 tür.[kaynak belirtilmeli] Fırınlar, ayakkabıcılar, marketler vb. küçük iş yerleri bile devlete bağlıdır. Ülkede hiçbir şekilde yabancı firma bulunmaz.

Siyasi yapı

Tiraspol'dan bir görünüm

Ülkede iki partili sistem vardır; ancak seçimsiz bir şekilde parlamentoda partilerin sayısı bellidir.[kaynak belirtilmeli] Sosyalist Parti'nin sandalye sayısı 40 iken, Sosyal Demokrat Parti'nin sandalye sayısı 5'tir. Ayrıca 1 kişi sendika temsilcisi, 2 kişi askeri temsilci ve 3 kişi de kamu şirketleri yöneticisidir.[kaynak belirtilmeli] Ancak temsilciler oy kullanamaz. Ülke kendisini özerk devlet olarak tanımlamamaktadır. Bu yüzden dış işlerinde de bağımsız hareket ederler.

Yönetim birimleri

Dinyester Nehri.

Rayonlar

Belediyeler

Kaynakça