Toshitsugu Takamatsu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Adını Toshitsugu olarak değiştiren Takamatsu Toshitsugu’nun gerçek adı Hisatsugu Jutaro’dur. Genellikle Moğol Kaplanı (Mouko no Tora) olarak tanınır, ayrıca Yokuou, Chosui, Kikaku, Shojuken, Garakuta Bujn, Kozan ve Kyosha isimlerini de almıştır.

Politikacı, kibrit fabrikası sahibi ve dinsel Gishin organizasyonunun lideri Takamatsu Gishin’in ilk oğlu olarak 10 Mart 1889’da Hyogo’da doğmuştur. 85 yaşında 2 Nisan 1972’de Kashikara’da ölmüştür. Öldükten sonra Junshokakuju Zenjomon adıyla da anılmaktadır.

Savaş sanatları eğitimine 9 yaşında başlayan Takamatsu Sensei, Ishitani Matsutaro, Toda Shinryuken Masamitsu ve Mizuta Yoshitaro Tadafusa tarafından eğitilmiştir. Hontai Yoshin Takagi ryu ju-jutsu, Kukishin ryu bo-jutsu, Tenshin Hyoho Kukishinden bujutsu, Gikan ryu koppo-jutsu, Shinden Fudo ryu jutaijutsu, daken-taijutsu, Shinden Tatara ryu taijutsu, Gyokko ryu kosshi-jutsu, Koto ryu koppo-jutsu, Tokakure ryu Ninpo stillerinin sırlarını öğrenerek yeni nesillere bu stillerin tam olarak aktarılmasını sağlamıştır. 1910 yılının yazından itibaren 21 yaşındaki Toshitsugu, Kobe Dağı’na giderek Kame no Taki şelalesindeki evinde çalışmalarına devam etmiştir. Ruhsal geçişleri, dünyevi gerçeklerden arınarak Tamaoki gizemleri ile öğrenmesi düşüncelerini ve vücudunu güçlendirmiştir.

Maya Dağı’ndan ayrılmasından hemen sonra Quing Guo’da (Çin) Tien Qing’e gitmiştir. Manzhou’dan Beizhi’ye doğru giderken ölüm kalım durumuyla karşılaşmış ve Shaolin ustası Zhang zi Long’la olan maçı kazanmıştır. Daha sonra arkadaş lmuş ve aralarında iyi bir arkadaşlık oluşmuştur. Toshitsugu, Çin’de yeni kurulan Japon Savaş Sanatları Federasyonu’na (Nippon Minkoku Seinen Butou-kai) başkan seçimi için yapılan turnuvayı kazanmış ve turnuva sonrası başkan olarak Jujutsu savaş sanatını binlerce kişiye öğretmiştir. 1919’da Toshitsugu Japonya’ya dönmüş ve Yamato bölgesindeki Budist dağ tapınağına başrahip olmuştur. Budist gücü kullanarak insanlara yardım etmesi sonrası insanlar O’nu aziz olarak görmeye başlamışlardır. 1921 yılından itibaren babası Gishin gibi Kuki Ailesi’ne karşı büyük bir saygı göstermiş ve 21. kulağın başındaki Kuki Takaharu ile güçlü arkadaşlıklar geliştirmiştir. Toshitsugu’ya Kuki Nakatomi’nin sırlarını okuması ve kopyalaması için izin verilmiştir. Sırları kopyalamaya ve anlamaya olan düşkünlüğü diğer gizli Tatara yazıtları olan Izumo hiki’nin araştırılmasına yardımcı olmuştur.

11 Şubat 1921’de Kont Kuki Takaharu, Kodosenyokai’yi kurmuştur. 1929 Ekim’inde de Takamikura Dağı’ın eteklerinde Kuki Shobukyoko olarak adlandırdığı dojosunu kurmuş ve zamanını Kuki Shinpo, Kukishin ryu bo-jutsu ve Kukishin ryu jujutsu stillerini öğretmek ve geliştirmeye adamıştır. Takamatsu Toshitsugu özellikle Kukishin-ryu bo-jutsu, Tenshin jujutsu, Tatara Kn\angi-den bo-jutsu, Kusshoragi-den daken-taijutsu, Hontai Takagi Yoshin ryu ile ilgilenmiştir.

1945 hava saldırısının sonucunda Kuki Ailesi’nin belgelerinin çoğu yanmış veya kaybolmuştur. Bu yüzden Takamatsu Toshitsugu bu gizli belgelerin kendindeki kopyalarını çoğaltarak yeni açıklamalar eklemiş ve 3 Nisan 1949’da Kuki Ailesi’ne vermiştir.

1950 yılının Mayıs ayında Takamatsu Toshitsugu Nara’da Kashihara Shobukai’yı kurmuştur. Savaş sonrası dönemde Takamatsu zamanını savaş geleneğini devam ettirecek olanları eğitmekle harcamıştır. Aynı zamanda Magokuro-kai-musubi tsudoi toplantılarına yardımda bulunmuş, Amatsu Tatara, özellikle Izumo Shinpo, hakkında bilgiler vermiş ve pek çok savaş sanatı uygulayıcısı ve din adamı yetiştirmiştir. Bunlar arasında Masaji Kimura, Fumio Akimoto, Kimbei Sato, Takashi Ueno, Yoshiaki Hatsumi (Ueno’nun şahsi öğrencisi).