Toprak anlaşmazlıkları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Toprak anlaşmazlıkları listesi, dünya çapındaki toprak anlaşmazlıklarının bir listesidir. Hem geçmiş, hem de modern zamanlarda mevcut anlaşmazlıkları kapsar. Kalın, bir hak iddiacısının tam denetimini gösterir; italik, bir ya da daha fazla hak iddiacısının kısmî denetimini gösterir.

Egemenliği tanınmış devletler arasındaki anlaşmazlıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Afrika[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölge Hak İddiacıları Notlar
Abyei  Sudan
 Güney Sudan
Bölgede; hem Sudan, hem de Güney Sudan hak iddia ediyor. Kuzey tarafından devralındı, Mayıs 2011.
Badme  Etiyopya
 Eritre[1]
Temelinde 1998'de başlayan Eritre-Etiyopya Savaşı vardır. Şu anda Etiyopya tarafından kontrol edilmektedir.
Bakassi  Kamerun
 Nijerya
Bu bölge Uluslararası Adalet Divanının bir kararını takiben Nijerya tarafından Kameruna teslim edildi, ama Nijerya Senatosu bölgenin teslimatının yasadışı olduğuna hükmetti.
Banc du Geyser  Madagaskar
 Komorlar
 Fransa
Bassas da India, Europa Adası ve Juan de Nova Adası  Fransa
 Madagaskar[1]
Bir Tawil Hiç kimse
 Mısır-administered
De jure sahipsiz bölgedir. Mısır ve Sudan; sahibi oldukları Hala'ib Üçgeninin sınırları konusunda fikir ayrılığında iken Bir Tawil'i hiçbiri talep etmemektedir. Yani ikisi de Hala'ib Üçgeninde hak iddia ederken, hiçbiri Bir Tawil için hak iddia etmemektedir.
Bure  Etiyopya
 Eritre[2]
Caprivi Strip sınırı tripoint/quadripoint  Botsvana
 Namibya
 Zambiya
 Zimbabve
Ceuta[kaynak belirtilmeli]  İspanya
 Fas
Chafarinas Adaları  İspanya
 Fas
Chagos  Birleşik Krallık
 Mauritius
 Seyşeller
Birleşik Krallık, Britanya Hint Okyanusu Topraklarının bir parçası olarak yönetmektedir.
Gicumbi İlçesi'nin (Kuzey Eyaletinde) bir kısmı  Ruanda
 Uganda
Glorioso Adaları  Fransa
 Madagaskar
 Seyşeller
 Komorlar
Hala'ib Üçgeni  Mısır
 Sudan[3]
Önceden ortak yönetim altındaydı; şimdi Mısır tam de facto kontrole sahip.
Heglig  Sudan
 Güney Sudan
Hem Sudan, hem de Güney Sudan bölgede hak iddia ediyor. 2012 Nisanının ortalarında Güney Sudan tarafından kontrol altına alındı, uluslararası alanda Sudan'ın bir parçası olduğu kabul edilir.
Ilemi Üçgeni  Kenya
 Güney Sudan
Jodha  Güney Sudan
 Sudan
Hem Sudan, hem de Güney Sudan bölgede hak iddia ediyor.
Kabale İlçesinin bir parçası  Uganda
 Ruanda
Kafia Kingi  Güney Sudan
 Sudan
Hem Sudan, hem de Güney Sudan bölgede hak iddia ediyor.
Kaka  Güney Sudan
 Sudan
Hem Sudan, hem de Güney Sudan bölgede hak iddia ediyor.
KaNgwane  Güney Afrika
 Svaziland
Svaziland belirttiği topraklara sömürge dönemlerinde el konulduğunu savunuyor.[4] Svaziland tarafından talep edilen bu bölge; şimdilerde Jozini'nin kuzey parçalarını, KwaZulu-Natal'deki uMhlabuyalingana yerel belediyelerini, Nkomazi'nin güney parçalarını, Umjindi'nin güneydoğu parçalarını ve Mpumalanga'daki Albert Luthuli yerel belediyelerinin uzak doğu parçalarını oluşturan KaNgwane'nin eski bantustanıdır.
Kahemba bölgesinin bir parçası  Angola
Demokratik Kongo Cumhuriyeti Demokratik Kongo Cumhuriyeti
2007'de Kahemba bölgesinin ortak sınırı üzerinde anlaşmazlığa düşülmüş bölge hakkındaki raporu takiben, Kongolu içişleri bakanı aslında Angola'nin parçası olan bölgeyi yönetti ve sınırı sömürge dönemlerindeki hat boyunca ayırmak için teknik heyet göndermeyi kabul etti.[5] Temmuz 2007'de, ülkeler anlaşmazlığı sonlandırmayı kabul etti.[6]
Koualou köyü  Burkina Faso
 Benin
Kpeaba köyü  Gine
 Fildişi Sahili
Gineli birlikler köyü Ocak 2013'ten beri işgal ediyor.[7]
Logoba/Moyo District bölgesi yakınları  Güney Sudan
 Uganda
Lunchinda-Pweto vilayeti  Zambiya
Demokratik Kongo Cumhuriyeti Demokratik Kongo Cumhuriyeti
Mayotte  Fransa
 Komorlar[1]
2009 referandumunda, halk bölgenin Fransa'nın denizaşırı bölgesi olmasını destekledi ve 31 Mart 2011'de öyle oldu.
Mbamba Bay, Lake Nyasa'deki adalar  Tanzanya
 Malavi
Malavi 1890 Anglo-Germen antlaşmasına dayanarak kıyıyı talep ettiği gibi, Lundo Adasının ve Mbambo Adasının gölün bir parçası olduğunu iddia ediyor. Malavi Gölü maddesine göz atınız.
Mbañie Adası, Cocotiers ve Congas Adası  Gabon
 Ekvator Ginesi[8]
Melilla[9]  İspanya
 Fas
Migingo Adası civarı ve uzak kuzeyi; Lolwe, Oyasi, Remba, Ringiti ve Sigulu adaları civarı ve Victoria Gölü'ndeki tüm denizcilik hakları.  Kenya
 Uganda
Ntem Nehri'ndeki birkaç ada  Kamerun
 Ekvator Ginesi
Okpara Nehri'nin yakınlarındaki birkaç köy  Benin
 Nijerya
Orange Nehri sınır hattı  Namibya
 Güney Afrika
Güney Afrika sınırın kuzey kıyısı boyunca olduğunu savunurken, Namibya sınırın nehrin ortasından olması gerektiğini savunuyor.
Peñón de Alhucemas  İspanya
 Fas
Peñón de Vélez  İspanya
 Fas

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]