Topkapı Sarayı Müzesi Yazma Eserler Kütüphanesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi sayfasından yönlendirildi)

Topkapı Sarayı içindeki kütüphanede 15.000 civarında elyazması, hat, tezhip, cild, minyatür, harita, vb. vardır. Cumartesi pazar dışında mesai saatlerinde açıktır.

Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Takvimler 1924 yılını işaret ederken, Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile müze olarak halkın kullanımına sunulan Topkapı Sarayı’nda, 1928 senesinde Üçüncü Avluda bulunan “Ağalar Camisi” restore edilerek kütüphane haline getirilmiştir.

Topkapı Sarayı’ndaki birçok bölümden toplanarak bu kütüphanede bir araya getirilen kitaplar, toplandıkları yerler baz alınmak sureti ile tasnif edilmiştir. Tasnif edilen bu bölümlerin adları ise:

Mehmed Reşad ve Tiryal Hanım Bağdat Köşkü Emanet Hazinesi Hazine Revan Köşkü Isfendiyaroğulları Koğuşlar Halil Han Arda Gayri İslami Yazmalar Hırka-i Saadet Medine Sultan Üçüncü Ahmet Bölümleridir. Satın alma ve bağışlar yolu ile envanteri iyice geliştirilen kütüphanede, yeni gelen kitaplar “Yeni Yazmalar” ismi verilen bölümde toparlandı. Envanterinde yaklaşık on üç bin dört yüz elli kitap bulunduran kütüphanede hemen hemen dünyadaki tüm eskiye dayalı dillerde eserler bulunmaktadır. Topkapı Sarayı Kütüphanesi Koleksiyonunda, kitaplar haricinde Osmanlı devrinde yaşamış ünlü hattatların eserleri ve hat sanatında kullanılan emtialar da sergilenmektedir. Kütüphanedeki eserlerden kopya almak istemeniz halinde, fotokopi, dia, fotoğraf ve mikro film hizmeti alabilirsiniz.

Cumartesi ve Pazar günleri dışında sabah 09.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında hizmet veren kütüphaneden tüm tarih severlerin faydalanmasına izin verilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]