Tony Stark (Marvel Sinematik Evreni)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Robert Downey, Jr. 2012 yılında Londra Shepherd's Bush Westfield Alışveriş Merkezi'nde düzenlenen Marvel Avengers Assemble filmi galasında.

Anthony Edward Stark (daha çok Tony Stark olarak bilinir), Robert Downey Jr. tarafından Marvel Sinematik Evreni içerisinde geçen bir film serisinde canlandırılan - aynı adı taşıyan Marvel Comics karakterine dayanan - Demir Adam adıyla bilinen kurgusal karakterdir. ilk çıkışını Stan Lee'nin editörlük ve çizim, Larry Lieber'in yazdığı, Don Heck'in hikâyesini oluşturduğu ve Jack Kirby'nin kapak ve karakterini tasarladığı bir çalışmayla Tales of Suspense çizgi romanının 39. kapak resmi olarak yaptı (Mart 1963).[1] Lee ve Kirby The Avengers #1'e (Eylül 1963) süper kahramanlar takımı kurucu üyesi Iron Man olarak dahil edildi.

Kurgusal karakter biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Marvel Comics şirketinin yarattığı karakterlerden biridir. Robert Downey Jr. tarafından oynanan karakter, Howard Anthony Stark ve Maria Collins Carbonell Stark'ın oğludur. Anthony Edward "Tony" Stark 29 Mayıs 1970 Manhattan, New York doğumludur. Babası Howard Stark, Stark Endüstrilerinin kurucusudur. Babası süper asker projesinde yer almış, Ajan Carter ve Steve Rogers (Kaptan Amerika) ile birlikte çalışmıştır.

Üstün zekalı Tony Stark 14 yaşında itibaren iki yıl boyunca MIT'de bulunmuştur.[2] Bir mucit ve milyoner olan Tony Stark, babasından kalan şirketin başına geçmiştir ve silah üretimine başlamıştır. Daha sonra ürettiği silahların teröristlerin eline geçmesi halinde olanlara birinci elden tanıklık eden Stark, şirketinin silah üretimini durdurmuştur.

Babasının ve kendisinin iş ortağı olan Obadiah Stane gizli bir işbirliği ile Afganistan'daki bir terör örgütü Tony Stark'a bir suikast düzenler. Bu suikastte Stark'ın vücuduna şarapnel parçaları girmiştir. Özellikle kalbi büyük hasar görmüştür. Tony Stark'ın ölmemesi için Yinsen isimli bir cerrah Tony'nin göğüsüne bir çeşit mıknatıs yerleştirir. Bu mıknatıs gücünü bir aküden alır ve şarapnel parçacıklarının kalbine ulaşmasını önler ve Tony'nin ölümü engellenir. Kendisi de Ark-Reaktörünü ve o reaktörden güç alan ilk zırhını, yani Mark 1'i icat eder ve oradan kaçmayı başarır. Yaptığı ilk zırhı oldukça ilkeldir fakat ilerleyen dönemde oluşturulan Demir Adam zırhları kadar opsiyonel değildir.

Tony'nin kurtulduğunu öğrenen iş ortağı Obadiah Stane, onu şirketten attırmaya çalışır. Tony, zırhın tasarımını mükemmelleştirerek J.A.R.V.I.S'i zırha dâhil eder. Tony Stark'ın bu zırh içinde hata yapma olasılığı çok düşüktür. İlk olarak kendisine suikast düzenleyen terör örgütünün bulunduğu yerdeki sivilleri kurtarmaya giderken yaptığı Mark 3'ü kullanır. Daha sonra ise Iron Man olmaya karar verir. İlerleyen dönemlerde çıkan Avengers: Endgame adlı filmde Thanos'u yenmeyi başaran Avengers ekibi Iron Man'in ölümünü de kaldırmak zorundadır.

Güçleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Stark'ın yaptığı zırh çok fonksiyonludur. Zırhın bilgisayarı J.A.R.V.I.S sayesinde düşmanlarını kolayca yenebilir. Zırhında çok gelişmiş güçlü ve akıllı füzeler, değdiği yeri yok eden lazerler, manyetik kalkanlar, püskürtücü ışınlar (Repulsor) ve ayaklarında uçmaya yarayan roketleri vardır.

Zırh ark-reaktörü, itici motorlar ve çeşitli silahlardan oluşmuştur. Daima geliştirmektedir.

Tony Stark rolünü Robert Downey Jr. oynamaktadır.

Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ DeFalco, Tom (2008). "1960s". Gilbert, Laura (Ed.). Marvel Chronicle A Year by Year History. London, United Kingdom: Dorling Kindersley. s. 91. ISBN 978-0756641238. 
  2. ^ O'Sullivan, Mike (2017). Marvel Cinematic Universe Guidebook: The Avengers Initiative. Ohotmu Team. s. 6.