Tom Thomson

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tom Thomson
Tom Thomson
Genel bilgiler
Doğum adıThomas John Thomson
Doğum5 Ağustos 1877(1877-08-05)
Ontario, Kanada
Ölüm8 Temmuz 1917 (39 yaşında)
Ontario, Kanada
UyrukKanadalı Kanada
AlanıResim, grafik tasarım
EtkilendikleriVincent Van Gogh, Paul Cezanne
Ünlü yapıtlarıThe Jack Pine, The West Wind ve The Northern River

Thomas John Thomson (5 Ağustos 1877 - 8 Temmuz 1917) Kanadalı ressam.

Tom Thomson Claremont, Ontario'da doğdu. Leith'de büyüdü. 1899 yılında babasının arkadaşı William Kennedy'nin makina dükkânında çıraklık yapmaya başladı, burada ciddi bir yanık kazası atlattı. Aynı yıl Boer Savaşı'na katıldı. 1901'de Chatham, Ontario'da ticari ilimler okuluna gitse de sekiz ay sonra bıraktı ve ağabeyi George Thomson'ın yaptığı gibi Seattle, Washington'a gitti. Orada ilk aşkı Alice Elinor Lambert ile tanıştı. 1904'te Kanada'ya döndü, 1905–1906 yıllarında William Cruikshank'ın yanında çalıştı. In 1907'de Thomson; Toronto merkezli, sanatsal dizayn şirketi Grip Ltd.'ne katıldı. (daha çok The Group of Seven şeklinde anılır.)

Thomson, adını Algonquin kızılderili kabilesinden alan Algonquin Park'a ilk ziyaretini 1912'de yapar. Bu park daha sonra sanatçının sık sık geleceği bir ilham yeri olacaktır. 1913'te Ontario Sanatçılar Birliği'ne (Ontario Society of Artists) katılır. 1914'te eserleri Kanada Ulusal Galerisi'nde sergilenince üye olarak kabul edilir. Canoe Gölü'nde stüdyo ve atölyesini diğer sanatçılarla da paylaşır. 1914'ten sonra itfaiyeci, korucu ve bir rehber olarak Algonquin Park'a hizmet verir. Bunu takip eden üç yılda en ünlü eserleri The Jack Pine, The West Wind ve The Northern River adlı çalışmalarını ortaya çıkarır.

Esrarengiz Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Thomson, Algonquin Park'ın içindeki Canoe Gölü'nde 8 Temmuz 1917 günü bir gezi esnasında kaybolur, cesedi 8 gün sonra gölde bulunacaktır. Sağ kulağından kan geldiği raporlandı. Resmi ölüm nedeni boğulma olarak açıklansa da, ölümünün üzerinden soru işaretleri kalkmamıştır. Alman-Amerikan kökenli Martin Blecher, Jr. adlı komşusu tarafından öldürüldüğü de dahil olmak üzere birçok spekülasyon ortaya atılmıştır.

Sanatı ve Tekniği[değiştir | kaynağı değiştir]

Thomson, Toronto'lu Grip Ltd.'nde grafik dizayncı olarak da çalıştı. Eleştirmenlerce 1912 yılına kadar stili oturmadığı belirtilen sanatçının, Algonquin Park günleri ile birlikte doğa canlandırmaların da yaratıcılığını geliştirdiği gözlemlenmektedir. Yaptığı küçük boyutlu gözlemler 1912'den öldüğü 1917 yılına kadar yüzlerce olmuştu. Bu çizimler başta Ontario Sanat Galerisi (Toronto) ve Ulusal Kanada Galerisi (Ottawa) olmak üzere pek çok yerde sergilenmiştir.

The Jack Pine, Northern River ve The West Wind çalışmaları sanatçının geniş perspektifli yağlı boya çalışmalarıdır. The Group of Seven üyesi sanatçılarla etkileşim sanatçının görüşünü şekillendirmiştir.

Thomson'ın sanat anlayışı post-empresyonistler olan Vincent Van Gogh ve Paul Cezanne'ı andırmaktadır. Grafik tasarımları ise 19. yüzyıl akımı "Arts and Crafts" sanatçıları ile benzerlik göstermektedir.

2002 yılında, Ulusal Kanada Galerisi sanatçının eserlerini Picasso, Renoir ve the Group of Seven sanatçıları ile birlikte sergilemiştir.

Joyce Wieland, The Far Shore adlı filmiyle Tom Thomson'ın hayatı ve ölümünü sinemaya uyarlamıştır.

1970 yılında basılan, Judge William Little'ın The Tom Thomson Mystery adlı kitabı sanatçının yaşamını esrarengiz ölümü üzerinde yoğunlaşarak anlatmaktadır.

The Tragically Hip adlı grubun "Three Pistols" adlı parçasının kaynağı sanatçı Tom Thomson'dır.

Thomson, Algonquin Park'ta balık avlıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • The Silence and the Storm Harold Town and David Silcox, Joan Murray.
  • Roy MacGregor'ın romanı Shorelines (2002 adı Canoe Lake)
  • Lehto, Neil J. Algonquin Elegy Tom Thomson's Last Spring. iUniverse, 2005. ISBN 0-595-36132-3
  • Little, William T. The Tom Thomson Mystery. Toronto: McGraw-Hill Ryerson, 1970. ISBN 0-07-092655-7
  • Murray, Joan. Tom Thomson: The Last Spring. Toronto: Dundurn, 1994.
  • Town, Harold and David Silcox. The Silence and the Storm Toronto: McClelland and Stewart, 1977.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]