Türkiye İşitme Konuşma Rehabilitasyon Vakfı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tiv sayfasından yönlendirildi)

Türkiye İşitme Konuşma Rehabilitasyon Vakfı (TİV), İstanbul'da yerleşik olan bir sivil toplum kuruluşudur.

Vakfın logosu

1970 yılında Türkiye Sağır Dilsizler Cemiyeti'nde, İsmet İnönü'nün girişimiyle başlayan çalışma, 1973 yılında sonuçlanarak, İstanbul İl Genel Meclisi'nde toplanan Dr. Kerim Altınkaynak, Prof. Dr. Safa Karatay, İffet Halim Oruz, Remzi Baykan, Hikmet Sayın, Dr. Nurettin Sözen, Av. Şevki Çorat, Hasene Ilgaz, Y. Müh. Nahit Kutlutan, Av. Kamil Becerikli, Kemal Tüzel ve Av. Muzaffer Kurtul'un kurucu üye oldukları bir grup tarafından sonuçlanarak Türkiye İşitme Konuşma Rehabilitasyon Vakfı, 21 Nisan 1973 tarihinde tüzel kişiliğini kazandı.

Amacı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kısa adı TİV olan Türkiye İşitme Konuşma Rehabilitasyon Vakfı'nın amacı, "doğuştan, hastalık ya da yaşlılık gibi herhangi bir sebeple az duyan, hiç duymayan ve duymadığı için konuşamayan sayıları 3 milyona ulaşan işitme engelli insanların her türlü sosyal, kültürel, eğitim, sağlık ve sportif engellilerle ilgili yurt içi ve yurt dışında bulunan kurum ve kuruluşlara ortak çalışmalarda bulunarak her alanda yaşam kalitelerinin iyileştirilmesini,özgüvenini kazanmış, mutlu ve üretken bireyler olarak yaşamı paylaşmalarını sağlamak" şeklinde açıklanmaktadır.

Etkinlikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

TİV, amaçları doğrultusunda, "anne ve çocuk eğitimi", "çocuk ve aile eğitimi", "'sessizliğe kulak ver' kampanyası" gibi etkinlikler düzenlemekte, 0-6 Yaş İşitme Engelli Çocuk ve Aile Özel Eğitim Merkezi yapımı gibi girişimlerde bulunmaktadır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]