Tırşik çorbası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.52, 21 Aralık 2014 tarihinde Zafer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 14939120 numaralı sürüm (+ Şablon:birleş)

Tirşik. Bu yemek Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adana, özellikle de Andırın, Kadirli, Düziçi ve Osmaniye merkezde çok tüketilir. Bu yöredeki insanlar bu yemeği çok severler. Sonbahar kış mevsiminde hemen her evde bulunur. Yapımı zahmetli olduğundan yapıldığında çok yapılıp 1 hafta kadar yenir. Bu yemeğin sağlık açısından çok faydaları olduğu söylenmektedir, bu yüzden "Andırın Doktoru" olarak da adlandırılır.

Önemli not: Tirşik pancarının zehirli olduğu bilinmektedir. Uzun süreli pişirmekle toksik etkisi yok edilebilir.

Tarifi

İnce ince doğranan tirşik pancarı (yılan yastığı, yılan bıçağı) yıkanır ve bir tencereye konur. Ölçü: doğranmış bitkiler tencerenin yarısından biraz fazla olmalı. Tencerenin içine sıcak su ilave edilir (tencerenin ağzından iki parmak aşağı). Bir miktar da yoğurt, nohut ve döğme (aşurelik buğday) ilave edilip iyice karıştırılır ve bekletileceği yere konur. Bu esnada doğranan bitkiler tencerede sıvı içerisinde yüzer durumda bulunur. Henüz soğumamışken tencerenin içindeki bu yüzer durumdaki kıyılmış yaprakların üzerine yavaş yavaş un ilave edilerek her tarafı unla kapatılır ve hava almaz hale getirilir. Bu esnada tencere fazla hareket ettirilmemeli ki üzerini örten bu hamurlaşmış un bozulmasın. Sonra tencerenin kapağı kapatılıp üzeri de çeşitli örtülerle kapatılıp mayalanmaya (ekşitilmeye) bırakılır. En az 12 saat bu şekilde bekletilir. Sonra örtü ve kapak açılır. Üst kısımdaki hamurlaşan un katmanı bir kaşıkla alınabildiği kadar alınır. Alınamayan kısım karıştırılır. Sıvının tadına bakılabilir, ekşimişse ocağa konup kaynayıncaya kadar karıştırılır. Kaynadıktan sonra ara ara karıştırılarak 3-5 saat pişirilir. Gerekirse buharlaşan suyun yerine kaynamış su ilave edilerek kıvamı ayarlanır. Yaprakların tadına bakılıp piştiği anlaşılınca sarımsak ve tuz ilave edilir. İyi ekşitilmişse ekstra limon veya nar ekşisi katılmasına gerek yoktur.

Not: Kullanılacak bitkiler taze olmalı çiçeklenmiş olanlar yenmemeli.