Tilapiini

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tilapiini
Tilapia mariae
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Teleostei
Takım: Perciformes
Familya: Cichlidae
Alt familya: Pseudocrenilabrinae
Oymak: Tilapiini
Cinsler

Tilapiini, çiklitgiller (Cichlidae) familyasının en fazla tür içeren cinslerini kapsayan bir oymakdır.

Cins ismi ve terim olarak ilk kez 1840'ta İskoç zoolog Andrew Smith tarafından kullanılmıştır. Birçok ülkede besin olarak tüketimde kullanıldıklarından ülkelere göre değişik isimleri vardır.

Tilapiini 3 ayrı cinse verilen ortak addır. Bu cinsler;

Nitelikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıcak iklim balıklarıdırlar. Afrika, Orta Doğu ve Uzak Doğu'da yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye sularında doğal olarak bulunmamakla beraber yetiştirilmektedirler. Daha çok yumuşak sucul bitkiler ve tortu (detritus) ile beslenen hepçillerdir. Tuzlu sulara dayanıklı olup acı sularda da yaşarlar. İstilacı balıklardır, bırakıldıkları sulara kolayca uyum sağlarlar.

Üremeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tilapia cinsinde yumurtalar zeminde açılan yuvalara bırakılır. Döllenmeden sonra ebeveynler yumurtaların yanında dolaşıp onları tehlikeden korurlar. Sarotherodon genellikle dişi balık tarafından ağza alınır. Kuluçka zaman burada olur. Daha sonra larvalar ortama bırakılır ve ebeveynler tarafından korunur. Tehlike zamanlarında yavrular dişi bireyin ağzına girerler.[1]

Akvaryum balığı olarak Tilapiini[değiştir | kaynağı değiştir]

Kavgacı ve hırçındırlar. İyi bir akvaryum balığı değildirler zira akvaryumdaki bitkileri ve kendilerinden küçük balıkları tüketebilirler. Tilapia buttikoferi, Tilapia rendalli, Tilapia joka gibi türler tercih edilir.