Tigin Tarkan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tigin Tarkan (Yakutça:Тыгын Дархан; Rusça:Тынин)(?–1632) birçok masalın konusu olmuş efsanevi bir Yakut kahramanı ve Yakutların kralı Kangalas ulusunun (klanının) şefiydi .

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yakut efsanesine göre Tygyn, 19.-20. yüzyıllarda Yakut efsanelerinde "Doidusa Darkan" (Дойдуса Дархан) veya "Tyusylge Darkhaan" (Тюсюлге Дархан) olarak da bilinen Badzei'nin (Баджей) soyundan geliyordu. Tyusyulge'nin Munn'an Darkhan [ru] (Мунньан Дархан) ve Mold'ogor (Молдьогор) isimli iki oğlu vardı ve Munn'an Tarkan'ın da Tigin ve Usun Oyuun (Усун Ойуун) adında iki oğlu vardı.

Tigin, Yakut efsanelerinde uzun boyuyla ünlüydü. Tigin, Toyon-usa (Baş Kral) olarak babası Tyusyulge'nin yerine geçtiğinde, diğer Yakut klanlarını tek bir ulusta birleştirdi ve Saysara Gölü çevresinde yaşayan zengin bir toprak sahibi oldu. Ancak, orduları 1628'de yeni gelen Ruslarla karşılaştığında, Rusların ateşli silahlarına yenildi ve Rus ordusu Tigin'i ele geçirdi ve onu tutsak olarak tuttu. Kötü bir cilt rahatsızlığından muzdarip olduktan sonra, 1632'de hapishanede öldü.

Oğlu Bedzeke yakalanıp babasının yerine hapse atılırken, bir başka oğlu Ökrey, Yakutların bir sonraki Toyon-usa'sı olarak babası Tigin'in yerini aldı.