Ticaret karakolu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ticaret karakolları sayfasından yönlendirildi)
Ova Kızılderilileriyle yapılan ticarette kullanılmış bir ticaret karakolunun yeniden düzenlenmiş hâli
Fort Nez Percés, Nimipular
Hudson's Bay Company ticaret karakolu, Winnipeg Gölü, yk.1884

Ticaret karakolu ya da Ticaret postası (İngilizce trading post «ticaret karakolu», trading fort «ticaret kalesi»), ticari ürünlerin başka bir ürünle takas (değiş tokuş) edilmesiyle ya da bir mal karşılığı, doğrudan parayla ya da paraya eş altın, gümüş, bakır gibi değerli madenlerle ticaret yapma yeri ya da noktası. Örneklerine daha çok Kuzey Amerika'nın Avrupalılarca keşif ve sömürge döneminde rastlanır.

Genellikle ticaret yolları üzerinde belirli noktalarda kurulur ya da uygun işlek bir yere kurulduktan sonra ticaret yolları buradan geçerdi. İşlek olmayan yerlerde kurulan örnekleri de görülür. O zamanlar Youkon House (şimdi ise Fort Yukon) olarak adlandırılan ticaret karakolu Hudson's Bay Company şirketinin en izole postasıdır.[1]

Ticaret karakolları, yerine göre kale (fort) ya da dükkân (post) gibi kurulurdu. Kuzey Amerika'da ticaret karakolları ayrıca göçmenlerin kendi ülkelerinden gelebilecek haberleri yeni gelen kişilerin anlatımından ya da gelen gazetelerden de öğrendikleri bir haberleşme merkezi olarak da işlev görürdü.

Kuzey Amerika'da, özellikle de Kanada ve Alaska'da kürk ticareti yapan Hudson's Bay Company şirketi ticaret karakolları kurarak bölgedeki Amerika yerlileriyle değiş tokuş yöntemiyle ticaret yapmış, kurulan bu karakolların en işlek olanları daha sonra kasabalaşarak şehirleşmeye doğru gelişmiştir.

Şehirleşme[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir zamanlar ticaret karakolu olarak kurulan Venedik, New York, Şanghay, Singapur, Hong Kong, Napoli, Rotterdam gibi şehirler bugün dünyanın en büyük şehirlerindendir.

Ticaret karakolu olarak kurulup yıllar içinde sonradan zamanla şehirleşenler:

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Shannon Michele McNeeley (2009), Interior Alaska : Russians explore Interior Alaska 8 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]