Thomas Dörflein

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Thomas Dörflein, 2007

Thomas Dörflein (d. 13 Ekim 1963 – ö. 2 Eylül 2008), yirmi altı yıl Berlin Zoolojik Bahçesi'nde çalışmış olan Alman hayvanat bahçesi görevlisi. 2006 yılında doğumundan sonra annesi tarafından terk edilen yavru ayı Knut'un yetiştirilmesinde görev aldı. Hayvanat bahçesinin yavruyu el ile büyütme konusundaki tartışmalı kararı sonucunda hayvan ile bakıcısı arasında yakın bir ilişki kurulmuş oldu ve Dörflein, gönülsüz bir ünlü oldu.

Knut[değiştir | kaynağı değiştir]

5 Aralık 2006'da Knut ve onun adsız kardeşi, Berlin Hayvanat Bahçesi'nde doğdu. Yavruların annesi, onları bilinmeyen nedenlerle reddetti ve kutup ayısı kafesindeki bir kayanın üzerinde terk etti. Bakıcılar, yavruları balık ağı ile kurtardılar fakat Knut'un kardeşi enfeksiyon sonucu dört gün sonra öldü. Dörflein'in yavruyu yetiştirmesinden önce Knut kırk dört gün kuvözde kaldı.

Yavrunun ihtiyaçlarından ötürü Dörflein, ona yakında bir yatakta yattı, onunla oynadı, onu besledi ve ona banyo yaptırdı. Dörflein, yavru ile ilgilenmesinden sonra Almanya'da ikinci derecede bir ünlü oldu ve Berlin Liyakat Madalyası aldı.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Dörflein, 22 Eylül 2008 tarihinde kalp krizi sonucu 44 yaşında Berlin'de aniden öldü. Hayvanat bahçesi, Dörflein onuruna en iyi bakıcı için bir ödül oluşturdu. ilk Thomas Dörflein Ödülü, Haziran 2009'da yapıldı ve kazanana 1.000 avro para ödülü yanı sıra bir kupa verildi. Knut ise 19 Mart 2011 tarihinde dört yaşındayken öldü.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]