Thomas Ball (heykeltıraş)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Daniel Webster, Central Park, New York'ta
George Washington, The Public Garden, Boston, Massachusetts'te
Charles Sumner, The Public Garden, Boston, Massachusetts'te

Thomas Ball (3 Haziran, 1819 – 11 Aralık, 1911) Amerikalı sanatçı ve müzik adamı. Çalışmaları Amerika'da, özellikle de New England'da, anıtsal sanat üzerinde etkili olmuştur.

Charlestown, Massachusetts'te Thomas Ball ve Elizabeth Wyer Hall'un oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Ailesine destek olmak için yaptığı birçok ilginç meslekten sonra üç yılını Boston Müzesinde ziyaretçilerin portrelerini çizerek, keman çalarak ve şarkı söyleyerek geçirmiştir. Ardından müzenin ahşap oymacısı Abel Brown'ın çıraklığını yamaya başlamıştır. Kendi kendine müze şefinin stüdyosunda baskıları kopyalayarak yağlı boya resim yapmayı öğrenmiştir.

Sipariş almaya başladığında stüdyo stüdyo dolaşmaya başlamış en sonunda Tremont Row'da bir stüdyoda karar kılmıştır. Tremont Row'daki stüdyosunda on iki sene boyunca çalışmalarını sürdürmüştür. Bu süre içerisinde birçok dini resim ve Boston Evening Transcriptin editörü Cornelia Wells (Walter) Richards'ın portresini yapmıştır. Daha sonraları ilgisi heykele kaymıştır, heykel alanında ilk çalışması Jenny Lind'in büstü olmuştur.

Otuz beş yaşına geldiğinde çalışmak için Floransa'ya yerleşmiştir. Burada, 1857—1865 arasında Boston, Massachusetts çalıştığı bir dönem hariç, otuz yıldan fazla kalmıştır. Floransa'daki the Brownings ve Hiram Powers'ın da dahil olduğu sanat kolonisinin bir parçası olmuştur. 1897'da Amerika'ya geri dönmüş ve Montclair, New Jersey'de yaşamaya başlamıştır. Amerika'ya dönüşünden sonra New York'taki stüdyosunda çalışmalarına devam etmiştir.[1]

Çalışmaları arasında birçok erken dönem müzisyen büstü bulunmaktadır. Kendisi de başarılı bir müzisyendir ve Amerika'da "Elijah"ı söyleyen ilk kişidir.

Ball şu heykelleri yaratmıştır:

1890'da bir otobiyografi olan My Three Score Years and Ten adlı eseri yayınlamıştır. Eser 1900'da genişletilmiş ve 1993'te My Fourscore Years adıyla yeniden basılmıştır. Aynı zamanda heykeltıraş William Couper'ın üvey babasıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Anderson, John R. "DEAN OF SCULPTORS.; Thomas Ball of Montclair Is Also Painter and Musician.", The New York Times, May 5, 1910.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Taft, History of American Sculpture, (New York, 1903)
  • Nash, Edwin G. "Ball, Thomas." Dictionary of American Biography Vol. 1, Charles Scribner's Sons, New York, 1928

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Thomas Ball; My Fourscore Years; 1900, (1994 Reprint is ISBN 0-9620635-2-5)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]