Thinner (roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Thinner
YazarStephen King
ÜlkeA.B.D
Dilİngilizce
TürKorku
Yayım19 Kasım 1984
YayımcıNAL

Thinner (Falcı), Amerikalı yazar Stephen King'in 1984 yılında Richard Bachman mahlasıyla yayınlanan korku romanıdır. Hikâye, yoldan geçen Roman bir kadını bir trafik kazasında öldüren ve bağlantıları nedeniyle yasal cezadan kurtulan avukat Billy Halleck'e odaklanıyor. Ancak, kadının babası Halleck'i lanetler ve bu da onun kontrolsüz bir şekilde kilo vermesine neden olur.

Medya kuruluşları, bu kitabın yayınlanmasının ardından Richard Bachman adıyla yayınlanan tüm eserleri ve Stephen King eserleri arasındaki benzerlikleri araştırmaya başladı. Sonunda, bir Stephen King hayranı olan kütüphane katibi Stephen Brown, Kongre Kütüphanesinde tutulan telif hakkı verilerinden Bachman ve King’in aynı kişi olduklarına dair kanıt buldu. King'in sırrı ortaya çıkınca, Thinner’ın satışları on kat arttı ve toplamda üç milyondan fazla baskı satıldı. Diğer yanda ise tepkiler kutuplaşmıştı; bazı eleştirmenler yazarlık aldatmacasından ve karamsar sondan hoşlanmazken, diğerleri aynı sebepleri kitabın bir parçası olarak kabul etti. Bununla birlikte, edebi üslup genel olarak övüldü. 1996'da ise kitabın bir film uyarlaması yapıldı.

King, romanın yazdığı dönemde aşırı kiloluydu ve yıllık tıbbi muayenenin ardından romanın ana hatlarını oluşturdu. 236 pound (107 kg) ağırlığındaydı ve doktoru tarafından kilo vermesi ve sigarayı bırakması gerektiği konusunda uyarıldı. Aslında kilo vermiş olmasına rağmen, kilo verme kararının aslında kendisine ait olmadığı, ancak doktorun zorlanmasıyla harekete geçtiğini hissettiği için kızmıştı. Ana fikir, King'in ‘bir kişinin kilo vermeye başladığı ve duramadığı’ bir senaryo üzerinde düşünmesi ile doğdu. Yazar bu konudan hiç bahsetmemiş olsa da, bazı okuyucular "Thinner" ile Cornell Woolrich'in 1935'te yayınlanan kısa romanı "Dark Melody of Madness" arasında benzerlikler görüyor. Woolrich’in kitabı, vudu büyüsü marifeyitle ölümüne kilo vermeye lanetlenmiş bir adamın öyküsüdür.

Türkiye'de ise Altın Kitaplar tarafından diğer birçok Stephen King kitabında olduğu gibi orijinalinden farklı bir isim seçilerek, Falcı ismiyle yayınlanmıştır.