Yaşıyorlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(They Live sayfasından yönlendirildi)
Yaşıyorlar
They Live
YönetmenJohn Carpenter
SenaristJohn Carpenter
Çıkış tarih(ler)i1988

Yaşıyorlar (özgün adıyla They Live), John Carpenter tarafından yazılan ve yönetilen 1988 yapımı bir Amerikan bilimkurgu filmi. Filmin başrol oyuncuları Roddy Piper, Keith David ve Meg Foster'dır. Film bilimkurgu kategorisinde olmasına rağmen sistem eleştirisi yapan yönüyle öne çıkmaktadır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Hayatını sürdürebilmek için yolu büyük şehre düşen John (Roddy Piper) bir inşaatta çalışmaya başlar. Çevresindeki herkes işsizlikten, geçim sıkıntısından ve yaşamın tekdüzeliğinden şikayetçidir. Eski bir kiliseye düzenlenen polis baskınından sonra kutular dolusu güneş gözlüğü bulur. Gözlüğü taktığında dünya değişmekte ve çevresindeki her şeyin satır araları okunabilir bir hale gelmektedir. Dünya uzaylıların işgali altındadır. Uzaylılar dünyadaki tüm önemli mevkileri ele geçirmiş yaşamın keyfini sürmekte ve dünyanın kaynaklarını sömürmektedir. İnsanlar bunun farkında değildir çünkü uyutulmuşlardır. Tüm reklam tabelalarında "itaat et, tüket, tv izle, düzeni eleştirme" gibi mesajlar vardır. Paranın üzerinde "Bu Senin Tanrındır" yazar. John taktığı gözlük sayesinde bu gizli mesajları görmeye başlar. Kısa bir süre sonra gözlüğü üretenlerle bağlantıya geçecek ve direnişe katılacaktır. John'un bu dünyaya karşı savaşmak için sahip olduğu tek şey onları görebildiği gözlüğü ve tüfeğidir.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Meşhur "gözlük taktırma amaçlı dövüş sahnesi" başlangıçta 20 saniyelik bir sekanstır; lakin aslen güreşçi olan Roddy Piper ve ondan aşağı yanı olmayan Keith David (Frank Armitage) birbirleriyle gerçekten kavgaya tutuşmuştur ve sadece yüzlere atılan yumruklar sahtedir. Bu küçük gösteri John Carpenter'ın çok hoşuna gitmiş ve sahneyi uzatmıştır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]