The Witch's Familiar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
254b – "The Witch's Familiar"
Doctor Who bölümü
Ekip
Diğerleri
Prodüksiyon
SenaristSteven Moffat
YönetmenHettie MacDonald
DramaturgDavid P Davis
YapımcıPeter Bennett
Yürütücü yapımcı(lar)Steven Moffat
Brian Minchin
Bölümün müzik bestecisiMurray Gold
Seri9. sezon
Süre2 parçalı bölümün ikincisi, 48 dakika
Tarih2015
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"The Magician's Apprentice"
"Under the Lake"

"The Witch's Familiar", Büyük Britanya bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun dokuzuncu sezonunun ikinci bölümü. Bölümün ilk kez 26 Eylül 2015 tarihinde BBC One kanalında yayınlanması planlanmaktadır.[1] Steven Moffat'ın yazdığı bölümün yönetmenliğini Hettie MacDonald üstlenmiştir. Bu bölüm "The Magician's Apprentice" adlı bölümün devamı niteliğindedir.

Şubat 2015'te Michelle Gomez'in Usta'nın şimdiki rejenerasyonu olan Hanım rolünde oynayacağı,[2] Ağustos 2015'te bölümde daleklerin yer alacağı açıklanmıştır.[3]

Bölümde dizinin tarihinde yer alan farklı dizayn edilmiş dalekler, dalekleri yapan Davros ve gezegenleri Skaro gösterilmiştir.[4]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

"The Magician's Apprentice" bölümünde dalekler tarafından imha edilmiş gibi görünen Clara ve Hanım hastanenin dışına kaçar. Hanım, kullandığı ışınlanma cihazıyla daleklerin kendilerini imha etmek için gönderdiği enerjileri kullanıp kaçtıklarını açıklar. Doktor'un da daha önce aynı yolla kaçtığını ve kaçtığı yaratıkların Doktor'u öldürdüklerini sandığını söylemiştir.

Bu arada Clara'nın öldüğüne inanmayan Doktor, Davros'un yaşam destekli tekerlekli sandalyesini ele geçirir. Onu kullanarak Supreme Dalekle diğer daleklerin olduğu odaya girer. Dalekler ateş etmeye çalışsalar da tekerlekli sandalyenin ürettiği kuvvet alanı bunu engeller. Dalekleri Clara'yı sağ salim getirmeleri için zorlar. Ancak dalekler Clara'nın öldüğünü sanmaktadırlar. Sarff Kolonisi yılan formunu kullanarak Davros'un sandalyesini alır ve Doktor'u bayıltır.

Şehrin dışında Hanım ve Clara, bir dalek lağımı bulur. Orada ölemeyen çürümüş ve artık kullanılamaz duruma gelen dalek mutantları vardır. Hanım, bir numara yaparak Clara'yı devredışı bir alarmın olduğu duvara kelepçeler. Alarmı aktif edip gelen daleke tuzak kurmak için Clara'yı yem olarak kullanmıştır. Daleki avlarlar ve Hanım, Clara'yı dalekin içine girmesi için ikna eder. Telepatik bir şekilde daleki kontrol eden Clara ile beraber ana şehre gireceklerdir. Hanım'ın talimatlarıyla, Clara adını söylemeye çalışır. Dalek bunu "Ben dalekim." olarak çevirir. Daleklerde şefkat duygusu olmadığı için Clara'nın insani duygularını "Yok et!" diye çevirir.

Doktor revirde uyanır. Davros çevresindeki Skaro'daki her dalekle bağlantılı olan yaşam desteği kablolarıyla ortaya çıkar. Davros'u hayatta tutan yaşam gücü budur. Doktor, sadece şehirdekiler değil her dalekin Davros'u hayatta tutmak için yeterli olduğunu anlar. Doktor, Davros'un yanına hastalığı için şefkatle geldiğini söyler. Doktor'un Gallifrey'yi geri döndürdüğünü söylemesi üzerine Doktor'u tebrik eder. Gözlerini açarak dalekleri yapaarken haklı olup olmadığı hakkında bir ahlakî rehberlik ister. Davros'un sağlığı bozulmaya başlar. Doktor, Davros'a merhamet gösterir. Davros, son kez Skaro'nun yükselen güneşini görmek istediğini söyler. Doctor Davros'un yaşam desteğini yenilemek için rejenerasyon enerjisinin küçük bir kısmını kablolara verir. Doktor bunu yaparken Davros'un tuzağına düşer. Rejenerasyon enerjisi yaşam desteği sistemi aracılığıyla Skaro'daki her daleke ulaşır. Gallifrey mitolojisinde bu enerjiyle dalek ve zaman lordu melezi hibrit bir yaratığın oluşmasıyla ilgili bir hikâye vardır. Davros, Doktor'un Gallifrey'den bu yüzden kaçtığına inanmaktadır. Clara'yı terk eden Hanım oraya gelip Doktor'u kurtarır ve Sarff Kolonisini öldürür.

Doktor, Davros'a planını uzun bir süre önce anladığını ve Davros'un bu fikrinin büyük bir tehlikesinin olduğunu farkına varmadığı için bu planı yapmasına izin verdiğini anlatır. Rejenerasyon enerjisi tüm daleklere ulaştığı için bu enerjiden kanalizasyona bırakılan çürümüş dalekler de yararlanır ve kullanılabilir duruma gelirler. İntikam isteyen bu dalekler diğer daleklere saldırır. Doktor ve Hanım kaçarken hâlâ dalekin içindeki Clara ile karşılaşırlar. Hanım yalan söyleyerek dalekin Clara'yı öldürdüğünü ve intikam alması gerektiğini anlatır. Clara, Doktor'a kendisinin Clara olduğunu söylemeye çalışsa da dalekin çeviri sistemi bunu "Ben bir dalekim." diye çevirir. Sonunda Clara, daleke "merhamet" kelimesini söyletir ve Doktor gerçeği anlar. Clara'yı dalekten çıkarır ve dalekte neden merhamet kavramı olduğunu merak ettiğini söyler. Doktor, Hanım'a kaçmasını söyler. Kaçmaya başlayan Hanım sonunda daleklerle çevrilir ve çok zekice bir fikrinin olduğunu söyler.

Doktor yeni "sonik güneş gözlüğü" ile Düşman Eylemi Dağılma Sistemi'ni (DEDS) kullanarak TARDIS'i çağırır. Şehrin tahrip oluşunu uzaktan izlerler. Doktor, dalekte nasıl merhamet kavramının olduğunu düşünürken ne yapması gerektiğini anlar. TARDIS'e girip savaş alanında mahsur kalan genç Davros'un yanına gider. Dalek silahını kullanarak çocuğun etrafındaki el mayınları yok eder. Çocuk Davros Doktor'a aynı tarafta olup olmadıklarını sorar. Doktor hangi tarafta olduğunun önemi olmadığını, her zaman merhamet göstermesi gerektiğini söylerek onu evine götürmek için TARDIS'e yönelir.

Önceki bölümlerle bağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hanım ve Clara'nın daleklerin yok etme enerjisini kullanarak ışınlanma işlemini Hanım, daha önce "Death in Heaven" bölümünde siber olan Tuğgeneral'in atışından kurtulmuştur.

Clara'nın dalek içerisine girme sahnesi, ilk kez göründüğü "Asylum of the Daleks" bölümünden ayna tutmuştur.[5] Ayrıca The Daleks bölümünde Ian Chesterton bir dalekin içine girmiştir.

Doktor daha önce sonik tornavidasını Beşinci Doktor iken The Visitation hikâyesinde kaybetmiştir. Bu iki bölüme kadar sonik tornavida hep Doktor'da kalmıştır.[6]

Davros'un Doktor'a "Ben iyi bir adam mıyım?" diye sorduğu gibi Doktor da "Into the Dalek"te Clara'ya sormuştur.[6]

Doktor, daleklerin merhamet kavramından habersizdir. River Song'un "The Big Bang" bölümünde dalekten merhamet dilettiğini görmemiştir.[7]

TARDIS'in Düşman Eylemi Yerdeğişim Sistemi daha önce On Birinci Doktor'un olduğu "Cold War" bölümünde kullanılmıştır. Bu bölümde "Yerdeğişim" yerine "Dağılma" sistemi kullanılmıştır.[6]

Yayınlanma[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, yayınlandığı gece Birleşik krallık'ta 3,7 milyon seyirci tarafından izlenmiştir. Bu 2005'te modern serinin başlamasından beri bir bölümün en az izlendiği ilk gece olmuştur.[8] Bölümün final izlenmesi 5,71 milyondur. 2005 yılından beri en az izlenen bölüm olmuştur.[8] Diziyle aynı gece 2015 Ragbi Dünya Kupası yayınlanmıştır.[9] Bölümün Appreciation Index skoru 83 olmuştur.[10] ABD'de yayınlandığı gece 1,12 milyon seyirci tarafından izlenmiştir.[11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Doctor Who Magazine on Twitter". Twitter. 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2015. 
  2. ^ "Doctor Who: Michelle Gomez to return as Missy in series 9". Telegraph.co.uk. 19 Şubat 2015. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2015. 
  3. ^ "Series 9 Episode Previews (SFX)". doctorwhotv.co.uk. 13 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2015. 
  4. ^ Mulkern, Patrick (19 Eylül 2015). "Doctor Who 'The Magician's Apprentice' Review – Steven Moffat plays new games with very old toys". Radio Times. 1 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2015. 
  5. ^ Dan Martin. "Doctor Who series 35, episode two: The Witch's Familiar". the Guardian. 26 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2015. 
  6. ^ a b c "BBC One - Doctor Who, Series 9, The Witch's Familiar - The Witch's Familiar: The Fact File". BBC. 29 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2015. 
  7. ^ "2nd Opinion: The Witch's Familiar". doctorwhotv.co.uk. 13 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2015. 
  8. ^ a b "Doctor Who Series 9 (2015) UK Ratings Accumulator". doctorwhotv.co.uk. 25 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2015. 
  9. ^ Lee, Ben (27 Eylül 2015). "UK TV ratings: Doctor Who falls to 3.7 million, as Rugby World Cup dominates with 8.4 million". digitalspy.co.uk. Digital Spy. 5 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2015. 
  10. ^ "The Witch's Familiar - AI:83". Doctor Who News. 28 Eylül 2015. 3 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2015. 
  11. ^ "Doctor Who Ratings - TVbytheNumbers". zap2it.com. 26 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]