The Voice (Avustralya)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Voice
FormatEtkileşimli reality şov yetenek yarışması
Proje tasarımcısıJohn de Mol
SunucuDarren McMullen
Faustina Agolley
Sonia Kruger
Renee Bargh
JüriJoel Madden
Ricky Martin
will.i.am
Kylie Minogue
Keith Urban
Seal
Delta Goodrem
Benji Madden
Jessie J
Ronan Keating
Kelly Rowland
Boy George
Joe Jonas
Guy Sebastian
ÜlkeAvustralya
Diliİngilizce
Sezon sayısı9
Bölüm sayısı173
Yapım
MekânFox Studios Australia
Gösterim süresi60–90 dakika
125 dakika
Yapım şirketiShine Australia
Talpa Media Group
Yayın bilgileri
Görüntü formatı576i (SDTV)
Ses formatıStereo
Yayın tarihi15 Nisan 2012 - günümüz
Kronoloji
İlişkili programlarThe Voice
Dış bağlantılar

The Voice, John de Mol tarafından yaratılan ve The Voice of Holland'dan uyarlanan bir Avustralya televizyon şarkı yarışması.[1] Programın sunuculuğunu Darren McMullen ve Faustina Agolley yapmaktadır. İlk bölümü 15 Nisan 2012'de Nine Network'te yayımlandı ve günümüze kadar 9 sezondan oluşmak üzere 173 bölümü çekildi. Bu 9 sezonun kazananları sırasıyla: Karise Eden, Harrison Craig, Anja Nissen, Ellie Drennan, Alfie Alcuri, Judah Kelly, Sam Perry, Diana Rouvas ve Chris Sebastian olmuştur. Kazananlar büyük ödül olan A$100.000'ın yanı sıra Universal Music Australia ve EMI Music Australia ile anlaşmalar gibi birçok ödül alır.

Program kendi takımlarını kuran, eğiten, düellolarda eleyerek takımındaki en iyileri seçerek kendi yarışmacısını kazandırmaya çalışan 4 jüri üyesinden oluşur. Yarışmaya katılanlar gibi jüri üyeleri de kazanan takım olabilmek için mücadele eder. İlk sezonun jürileri Delta Goodrem, Joel Madden, Seal ve Keith Urban olmuştur. Devam eden sezonlarda birçok jüri değişikliği yaşanmıştır..

Yarışmanın bütün jürileri sezonlara göre ayrılarak şu şekilde sıralanabilir:

  1. Sezon: Delta Goodrem, Joel Madden, Seal, Keith Urban
  2. Sezon: Delta Goodrem, Joel Madden, Seal, Ricky Martin
  3. Sezon: Joel Madden, Ricky Martin, Kylie Minogue, will.i.am
  4. Sezon: Delta Goodrem, Ricky Martin, Joel&Benji Madden, Jessie J
  5. Sezon: Delta Goodrem, Joel&Benji Madden, Jessie J, Ronan Keating
  6. Sezon: Delta Goodrem, Seal, Kelly Rowland, Boy George
  7. Sezon: Delta Goodrem, Kelly Rowland, Boy George, Joe Jonas
  8. Sezon: Delta Goodrem, Kelly Rowland, Boy George, Guy Sebastian
  9. Sezon: Delta Goodrem, Kelly Rowland, Boy George, Guy Sebastian

Yarışmanın kuralları[değiştir | kaynağı değiştir]

The Voice programı üç aşama üzerine kuruludur. Bunlar sırasıyla: kör seçmeler, çapraz eşleşmeler ve canlı yayında final turudur. Ancak 2017 yılında programa çapraz eşleşmeler ile kör seçmeler arasına düellolar adı verilen bir aşama daha eklenmiştir. Kazananlar büyük ödül olan A$100.000'ın yanı sıra Universal Music Australia ve EMI Music Australia ile anlaşmalar gibi birçok ödül alır.

Kör Seçmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dört jüri üyesi sahneye arkaları dönük bir şekilde yarışma adaylarını dinleyerek takımlarını kurarlar. Yarışma adayları sahneye çıkar ve yaklaşık 1 dakikalık bir performans süresi verilir. Her bir jürinin, adayın şarkısı sırasında beğendiklerine dönme hakkı vardır. Eğer bir jüri üyesi dönerse, yarışma adayı otomatik olarak o jürinin takımına gider, eğer birden çok jüri adaya döndüyse yarışma adayı takımını seçme hakkı kazanır, eğer hiçbir jüri üyesi dönmezse yarışma adayı elenir.

Düellolar ve çapraz eşleşmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Düello adı verilen ikinci aşamada jüri üyeleri kendi takımlarından üç yarışmacıyı birbirlerine karşı mücadele etmek için seçer. Her yarışmacı kendi şarkısını söyler ve jüri üyesi en iyi şarkı söyleyen yarışmacıyı üst tura çıkması için seçer. Jüri üyesi seçimini yaptıktan sonra öbür jüri üyelerinin kalan iki yarışmacıdan beğendikleri birini "kurtarıp" takımlarına alma şansları vardır. Jüri üyesi kendi yarışmacılarından birini de "kurtarabilir". Her jüri üyesinin iki tane "kurtarma" hakkı vardır.

Çapraz eşleşme aşamasında yarışmacılar birlikte bir düet söylerler. Bu aşamaya 32 yarışmacı gelir, ancak sadece 16 tanesi final turuna yükselmektedir. Her bir jüri üyesinin kendi yarışmacılarından seçtikleri bir tanesini direkt olarak final turuna çıkarma hakları vardır. Bu turdan sonra jüriler çıkan sonuç üzerinde söz sahibi değillerdir.

Canlı yayında final turu[değiştir | kaynağı değiştir]

Final turunda yarışmacılar birbirlerine karşı mücadele ederler. Bu noktada seyirciler de ilk dördün kim olacağı konusunda oy verme hakkına sahiptirler. Son 4 yarışmacıya gelindiğinde her jüri üyesinin tek yarışmacısı kalmıştır. Bu yarışmacılar son canlı yayında birbirlerine karşı yarışırlar ve kazanan halk oylaması sonucunda belirlenir.[1] 21 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Morabito, Andrea (28 Şubat 2011). "Cee Lo Green, Adam Levine Named Coaches of 'The Voice'". Broadcasting & Cable. 16 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]