Şikago Yedilisi'nin Yargılanması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(The Trial of the Chicago 7 sayfasından yönlendirildi)
The Trial of the Chicago 7
YönetmenAaron Sorkin
YapımcıStuart M. Besser
Matt Jackson
Marc Platt
Tyler Thompson
SenaristAaron Sorkin
OyuncularYahya Abdul-Mateen II
Sacha Baron Cohen
Daniel Flaherty
Joseph Gordon-Levitt
Kelvin Harrison Jr.
Michael Keaton
Frank Langella
John Carroll Lynch
Eddie Redmayne
Noah Robbins
MüzikDaniel Pemberton
Görüntü yönetmeniPhedon Papamichael
KurguAlan Baumgarten
DağıtıcıNetflix
TürüDram, hukuk
Çıkış tarih(ler)i25 Eylül 2020 (ABD)
Süre130 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe35 milyon Amerikan doları
Hasılat115.709 ABD doları

The Trial of the Chicago 7, Aaron Sorkin tarafından yazılan ve yönetilen 2020 Amerika yapımı tarihi hukuk drama filmidir. Film, Chicago'daki 1968 Demokratik Ulusal Konvansiyonu'nda ayaklanmaları kışkırtmak amacıyla komplo kurmak ve eyalet sınırlarını geçmekle suçlanan bir grup Vietnam Savaşı karşıtı protestocu olan Chicago Yedilisi’ni anlatır. Oyuncu kadrosunda yer alan isimler arasında Yahya Abdul-Mateen II, Sacha Baron Cohen, Joseph Gordon-Levitt, Michael Keaton, Frank Langella, John Carroll Lynch, Eddie Redmayne, Mark Rylance, Jeremy Strong ve Ben Shenkman vardır.

Sorkin, senaryoyu aslen 2007'de, Steven Spielberg'in filmi çoğunlukla bilinmeyen oyuncularla yönetmesi amacıyla yazdı. 2007 Writers Guild of America grevi ve bütçe endişeleri Spielberg'i yönetmenlikten ayrılmaya zorladıktan sonra, Sorkin Ekim 2018'de yönetmen olarak ilan edildi ve oyuncu kadrosunun çoğu aynı ay filme katıldı.[1] Çekimler 2019 sonbaharında Chicago ve New Jersey civarında gerçekleşti.

Başlangıçta Paramount Pictures tarafından sinemalarda yayınlanması planlanan filmin dağıtım hakları COVID-19 salgını nedeniyle Netflix'e satıldı. 25 Eylül 2020'de seçili sinemalarda gösterime girdi ve 16 Ekim'de Netflix'te dijital olarak yayınlanmaya başladı. Film, performansları, Sorkin'in senaryosu ve 1960'ların ilemodern zamanların benzerliklerini öven eleştirmenlerden olumlu eleştiriler aldı. Film, En İyi Film ve Baron Cohen için En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu da dahil olmak üzere 93. Akademi Ödülleri'nde altı adaylık kazandı. Ayrıca, 78. Altın Küre Ödülleri'nde (En İyi Senaryo dalında kazandı), 27. Screen Actors Guild Ödülleri'nde (Sinema Filminde Oyuncu En İyi Oyuncu Kadrosu Performans ödülünü kazandı) ve 74. BAFTA Film Ödülleri'nde üç adaylık aldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "First Look at Aaron Sorkin's The Trial of the Chicago 7". Vanity Fair. 22 Temmuz 2020. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]