The Toll of the Sea

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Toll of the Sea
The Toll of the Sea
Lotus Flower oğlunu tutarken Elsie Carver onları izliyor.
YönetmenChester M. Franklin
YapımcıHerbert T. Kalmus
YazarFrances Marion
OyuncularAnna May Wong
Kenneth Harlan
Beatrice Bentley
Görüntü yönetmeniJ.A. Ball
KurguHal C. Kern
StüdyoTechnicolor Motion Picture Corporation
DağıtıcıMetro Pictures Corporation
Çıkış tarih(ler)i26 Kasım 1922 (1922-11-26) (NYC)
22 Ocak 1923 (1923-01-22) (US)
Süre53 Dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
DilSessiz İngilizce altyazılı
The Toll of the Sea

Toll of the Sea, Metro Pictures tarafından dağıtılan Technicolor Motion Picture Corporation tarafından üretilen 1922 Amerikan sessiz drama filmidir. Anna May Wong'un ilk kez başrol olarak yer aldığı filmin yönetmenlik koltuğunda Chester M. Franklin(bir başka yönetmen Sidney Franklin'in erkek kardeşi) oturmakta olup, senaryosu Frances Marion tarafından yazılmıştır. Başrollerinde Anna May Wong ve Kenneth Harlan'ın oynadığı filmin konusu ise orijinali Japonya'da geçen Madama Kelebek adlı hikâyenin Çin'de geçen bir uyarlamasıdır.

Film, ilk renkli yapım olan 1917 tarihli The Gulf Between'in ardından Hollywood'da yapılan ikinci Technicolor kullanılan yapımdır ve her gösterim için özel bir Technicolor projektör donanımı gerektirmeyen ilk filmdir.[1]

Filmin prömiyeri 26 Kasım 1922'de New York'taki Rialto Tiyatrosu'nda yapılmış ve 22 Ocak 1923'te genel gösterime girmiştir.[2]

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Genç Çinli kadın Lotus Flower, deniz kıyısında suda yüzen bilinçsiz bir adam gördüğünde, ona hızla yardım eder. Adam Amerikalı Allen Carver'dır. İkisi çok geçmeden birbirlerine aşık olur ve Çin geleneklerine göre evlenirler. Carver ülkesine döndüğünde onu da götüreceğine söz verir. Lotus Flower'in arkadaşları ise Carver'ın onsuz ayrılacağını ve arkadaşlarından başka biri ise dört Amerikalı koca tarafından unutulmuş olduğunu söyler, ancak Lotus onlara inanmaz. Ancak, Carver'ın arkadaşları onu Lotus'a verdiği sözü yerine getirmesinden vazgeçirir ve Carver da yalnız başına Amerika Birleşik Devletleri'ne döner.

Lotus Flower'ın Carver'ın gidişinin ardından Allen adını verdiği küçük bir oğlu olur. Büyümüş olan Allen sonunda Çin'e döndüğünde, Lotus Flower ilk başta çok sevinir. Kendisini selamlamak için ayrıntılı Çin gelinliklerini giyer. Ancak, ona Amerikalı karısı Elsie eşlik etmektedir. Allen, Elsie'ye Lotus Flower'ı önceden anlatmıştır ve Elsie de kocasını annesine gerçek durumu anlatması konusunda ikna etmiştir. Çocuk babasını görmeye getirildiğinde, Lotus Flower'ın bu çocuğun Amerikan komşularının çocuğu olduğunu zannetmektedir. Daha sonra, Elsie'ye güvenir ve ondan çocuğu Amerika'ya götürmesini ister. Çocuğa Elsie'nin gerçek annesi olduğunu söyler. Elsie çocuğu götürdükten sonra Lotus Flower, "Ah deniz, şimdi hayatım bomboş kaldı, sana büyük borcumu ödemeye geldim" der. Daha sonra güneş suyun üzerinde batarken Lotus Flower'in kendini boğduğu anlaşılır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lotus Flower rolünde Anna May Wong
  • Allen Harver rolünde Kenneth Harlan
  • Beatrice Bentley, Barbara 'Elsie' Carver rolünde
  • Küçük Moran olarak Priscilla Moran (Bebek Moran olarak)
  • Dedikodu olarak Etta Lee
  • Dedikodu olarak Ming Young

Üretim[değiştir | kaynağı değiştir]

Technicolor kamera, iki film karesini aynı anda renk filtreleriyle göstermek için lens görüntüsünü iki ışına böldüğünden ve saniyede normal karenin iki katında çok daha yüksek aydınlatma seviyelerine ihtiyaç duyuldu. The Toll of the Sea'nin tüm sahneleri dış mekanlarda "doğal ışık" altında ve bir "iç mekan" sahne ise bir muslin örtüsünün altında gün ışığında çekildi.

Koruma durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir zamanlar kaybolduğuna inanılan film, Robert Gitt ve Peter Comandini'nin gözetiminde UCLA Film ve Televizyon Arşivi tarafından 1985'teki 35 mm nitrat film orijinal kamera negatifinden restore edildi.[3] Son iki makara eksikken, filmin orijinal kapanışına bakmak zorunda" hisseden Gitt ve Comandini, California sahillerinde gün batımını çekmek için ""orijinal iki renkli Technicolor kamera" kullandılar. Modern film teknolojisi, iki film şeridini tabandan tabana birleştirmeyi içeren orijinal Technicolor Process 2 yerine renkli bir baskı oluşturmak için kullanıldığından, elde edilen görüntü kalitesi orijinal baskılardan daha iyidir.

Kullanılabilirlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Geri yüklenen sürüm, Amerikan Film Arşivi Hazineleri, 50 Korunmuş Film arasında 4 DVD set biçiminde yer almaktadır.[4]

  1. ^ "Film Screenings (June 7, 2015)". Museum of Modern Art. 4 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2015. 
  2. ^ "The Toll of the Sea". silentera.com. 12 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2020. 
  3. ^ Anthony Slide (7 Ağustos 2000). Nitrate Won't Wait (İngilizce). McFarland. ISBN 9780786408368. 17 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2020. 
  4. ^ "Archived copy". 23 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2006. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]