En Büyük Korku

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(The Sum of All Fears (film) sayfasından yönlendirildi)
En Büyük Korku
The Sum of All Fears
YönetmenPhil Alden Robinson
YapımcıMace Neufeld
SenaristTom Clancy (Roman)
Paul Attanasio, Daniel Pyne (senaryo)
OyuncularBen Affleck
Morgan Freeman
James Cromwell
Ciarán Hinds
Liev Schreiber
Bridget Moynahan
Michael Byrne
MüzikJerry Goldsmith
Görüntü yönetmeniJohn Lindley
KurguNicholas de Toth
Neil Travis
DağıtıcıParamount Pictures
CinsiSinema filmi
TürüGerilim/Macera/Aksiyon
RenkRenkli
Yapım yılı2002,  Almanya
 ABD
Süre124 dak
Dilİngilizce
Bütçe68 Milyon $
Önceki filmClear and Present Danger
Devam filmiWithout Remorse

En Büyük Korku; (İngilizceThe Sum of All Fears) 2002 yılı yapımı ABD filmidir. Filmin yönetmenliğini Phil Alden Robinson yapmıştır. Başrollerde Ben Affleck ve Morgan Freeman oynamıştır.

Film, eleştirmenlerden genellikle karışık eleştiriler aldı. 68 milyon dolarlık üretim bütçesine ve ilgili pazarlama maliyetlerine kıyasla dünya çapında 193.9 milyon dolarlık bir hasılat elde etmesi büyük bir finansal başarı olarak kabul ediliyor.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1973'te Yom Kippur Savaşı sırasında, nükleer bomba taşıyan bir İsrail savaş uçağı vurulur. 2002 yılında, Suriyeli bir hurda toplayıcı, Golan Tepeleri'ndeki bir tarlada gömülü büyük bir patlamamış bombayı ortaya çıkarır. Bombayı, savaş sırasında kaybolan nükleer bomba olarak tanıyan Olson adlı Güney Afrikalı bir karaborsa silah kaçakçısına satar. Silah kaçakçısı daha sonra bunu Avusturyalı milyarder Richard Dressler liderliğindeki neo-faşist bir gruba satar, amacı Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya arasında her ikisini de mahvedecek bir savaş başlatmak ve dünyaya hükmetmek için birleşik bir faşist Avrupa bırakmaktır.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, Başkan Robert Fowler ve CIA Direktörü William Cabot da dahil olmak üzere ulusal güvenlik ekibine, Rusya Devlet Başkanı Zorkin'in bir darbeyle devrildiği ve haydut generallerin Amerikalılara nükleer saldırı düzenlediği bir savaş oyunu senaryosu sahnelenir. Tatbikattan kısa bir süre sonra Zorkin kalp krizinden ölür ve yerini hızla ordu tarafından desteklenen görünüşte bir muhafazakar olan Alexander Nemerov alır.

Nemerov'u inceleyen ve onun bir reformcu olduğuna inanan CIA analisti Jack Ryan, START I anlaşmasına uygun olarak Rusya'nın en büyük nükleer silah tesisini denetlemek üzere Moskova'ya eşlik etmesi için Cabot tarafından çağrılır. Kremlin'de Nemerov ve özel yardımcısı eski KGB ajanı Anatoly Grushkov ile tanışırlar. Nemerov, ABD Başkanı Fowler'a özel bir mesaj iletmelerini, kendisinden ve ABD'den Rusya'nın Çeçenya'daki savaşın dışında kalmasını ve dış müdahale olmaksızın Rusya'yı kendi yöntemiyle istikrara kavuşturmasına izin vermesini ister. Silah tesisi araştırmaları sırasında Ryan, tesisin listesinde yer alan üç bilim insanının olmadığını fark eder. "Spinnaker" kod adlı Kremlin'in içindeki gizli ve güvenli bir muhbirden güvenilir istihbarat aldıktan sonra Cabot, araştırma yapması için ajan John Clark'ı Rusya'ya gönderir.

Beyaz Saray Muhabirleri Yemeği sırasında Çeçenya'nın başkenti Grozni'ye kimyasal saldırı düzenlendiğinin bildirilmesiyle ABD ile Rusya arasındaki gerilim tırmanır. Ryan, bunun yerine haydut askeri komutanların saldırı emrini vermiş olabileceğini belirterek Nemerov'u savunmaya çalışır, ancak Nemerov Devlet Duma'sına yaptığı bir konuşmada saldırının sorumluluğunu üstlenerek teorisini çürütür. Buna karşılık Başkan Fowler, Çeçenya'ya barış gücü askerleri yerleştirir. Rusya'da Grushkov, Nemerov'a, Grozni'ye saldırı emrini hoşnutsuz Komünist subayların verdiği konusunda bilgilendirir ve Nemerov onların komutadan kaldırılmasını emreder. Ordusunun daha fazla figürünü yabancılaştırma riskini almaktansa Grozni'nin saldırısının suçunu üstlenmeyi seçer.

Clark, kayıp bilim adamlarını Ukrayna'daki eski bir Sovyet askeri tesisine kadar takip eder; burada Cabot, Rusya'nın onlara geri izlemek için herhangi bir yöntem olmadan kullanabileceği gizli bir nükleer silah inşa ettiğinden şüphelenir. Ryan ve meslektaşları, Ukrayna'daki tesisten bir sandığın Kanarya Adaları'na götürüldüğünü ve ardından bir kargo gemisiyle Baltimore'a gönderildiğini fark ederler. Ryan, şehirde bir futbol maçına katılan Başkan Fowler ile Cabot'u bir bomba tehdidi konusunda uyarır. Ryan'ın uyarısı sayesinde Cabot, başkanı patlamadan önce stadyumdan çıkaracak kadar hızlı tahliye eder, ancak konvoy bombanın şok dalgasından kaçması için yeterince hızlı davranamaz. Stadyum yok edilir ve Başkan Fowler Deniz Piyadeleri tarafından tahliye edilirken Cabot ölümcül şekilde yaralanır. Ulusal güvenlik ekibini bir Boeing E-4'te toplayarak, olayların başlangıcına benzer bir gerçek yaşam durumu yürütürler, ancak katılan herkes çok daha fazla kafa karışıklığı ve yüksek duygular yaşar. Rusya'da, Başkan Nemerov umutsuzca acil durum hattı üzerinden durumu yatıştırmaya çalışır, ancak Rusların suçlu olduğuna dair Amerikalıların düşüncesi ve kendi generallerinin ABD'ye saldırma arzusuyla yüzleşir.

Daha da kötüleşen meseleler, Dressler tarafından para ödenen (ABD'den habersiz) yozlaşmış bir Rus Hava Kuvvetleri generali, bir ABD uçak gemisine saldırmak için savaş uçakları gönderir, uçak gemisine ağır hasar verir ve Rusya ile ABD arasındaki zaten gergin olan atmosferi daha da kötüleştirir.

Baltimore'daki patlama mahallinde ki Ryan, bir radyasyon değerlendirme ekibinden nükleer patlamadan gelen izotopik imzaların ABD'de üretildiğini gösterdiğini öğrenir; Bunlar Rusya'yı temize çıkaran kanıtlardır. Ryan, Cabot'un ölmeden önce bulduğu telefonunu kullanarak, Rus hükûmetindeki kaynağı Spinnaker ile bağlantı kurar ve ona uranyumun bir Amerikan tesisinden geldiğini, ancak CIA tarafından çalındığını ve gizlice İsrail'e verildiğini söyler. Suriye'de bulunan Clark, bombayı bulan adamlardan biri olan ve şimdi radyasyona maruz kalmaktan ölmek üzere olan Ghazi'ye ulaşmayı başarır. Ghazi, Clark'a bombayı Şam'da yaşayan Olson'a sattığını söyler. Ryan'ın Langley'deki meslektaşları, Olson'un bilgisayarına sızar ve Dressler'ın plütonyumu satın alan ve nükleer saldırının arkasında kim olduğunu gösteren dosyaları indirir.

Ryan, Pentagon'daki Ulusal Askeri Komuta Merkezi'ne ulaşır ve Moskova'da tanıştıklarında geliştirdikleri kişisel yakınlığı kullanarak Nemerov'a bir mesaj göndermeyi başarır ve saldırının arkasında Rusya'nın olmadığını bildiğini söyler. Nemerov'dan iyi niyet göstergesi olarak güçlerini geri çekmesini ister. Nemerov bunu kabul eder ve Başkan Fowler da aynısını yapar. Nemerov ve Fowler, Kremlin'de nükleer silahların yayılmasına karşı koymak için bir anlaşma imzalarken, komplonun katılımcıları takip edilir ve öldürülür. Olson, Şam'daki evinde Clark tarafından öldürülür, yozlaşmış Rus general, Rus ajanlar tarafından vurularak öldürülür ve Dressler, Grushkov tarafından arabasında havaya uçurulur.

Daha sonra, Başkan Fowler ve Başkan Nemerov, Beyaz Saray'da, Ryan ve nişanlısı Dr. Catherine Muller, girişimleri ve ölüleri onurlandırma hakkında ortak konuşmalar yaparlar. Grushkov, kendisinin Spinnaker olduğunu açıklayarak gelir ve Rusya ile ABD arasındaki iletişim kanalların her zaman açık kalmasını sağlamak için Cabot ile Ryan ile olan anlaşmasını sürdürmeyi teklif eder. Ayrıca Catherine'e nişanları için henüz kimseye duyurmadıkları bir hediye verir. Ryan ona nasıl bilebileceğini sorduğunda, Grushkov sadece omuz silker, gülümseyerek uzaklaşır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

The Sum of All Fears'ın ana çekimleri 12 Şubat 2001'de Montreal, Quebec'te başladı.[1] Şehrin Olimpiyat Stadı'nda çekilen futbol maçındaki sahneler de dahil olmak üzere, filmin büyük bir kısmı Montreal'de çekildi.[2] Ek çekimler Ontario, Ottawa'daki Diefenbunker'de yapıldı.[3] Filmin çekimi Haziran 2001'de tamamlandı. Uçak gemisi USS John C. Stennis'in iç sahnesi, JAG televizyon dizisinde kullanılan bir sette çekildi.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ben Affleck and Morgan Freeman to Star in 'The Sum of All Fears'; Paramount Presents Fourth Film in Hit Jack Ryan Series". PR Newswire. The Free Library. 7 Mart 2001. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2013. 
  2. ^ "Sum of All Fears – Production Notes". Contactmusic.com. 9 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2013. 
  3. ^ Emma Jones (4 Haziran 2012). "On-location vacations: Movies shot in Canada". MSN. 15 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2012. 
  4. ^ Blu-ray commentary with Phil Alden Robinson and John Lindley

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]