The Rock (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Rock (film)
The Rock
The Rock film posteri
YönetmenMichael Bay
Yapımcı
Senarist
Hikâye (eser)
  • David Weisberg
  • Douglas Cook
Oyuncular
Müzik
Görüntü yönetmeniJohn Schwartzman
KurguRichard Francis-Bruce
DağıtıcıBuena Vista Pictures Distribution
Çıkış tarih(ler)i7 Haziran 1996 (1996-06-07)
Süre136 dakika[1]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$75 milyon
Hasılat$335.1 milyon

Kaya (İngilizce özgün adıyla: The Rock), Michael Bay'in yönettiği, yapımcılığını Don Simpson ve Jerry Bruckheimer'ın üstlendiği, senaryosunu David Weisberg ve Douglas S. Cook'un yazdığı 1996 yapımı bir Amerikan aksiyon gerilim filmidir. Başrollerini Sean Connery, Nicolas Cage ve Ed Harris'in paylaştığı filmin diğer oyuncuları arasında William Forsythe ve Michael Biehn yer alıyor.

Filmde, Pentagon, SEALs'lerden oluşan bir ekiple FBI kimyageri ve eski bir SAS yüzbaşısından oluşan bir ekibi, Alcatraz'a girmesi için görevlendirir. Haydut bir general ve ona bağlı bir denizci grubu adadaki tüm turistleri rehin almıştır ve ABD hükûmeti generalin yönettiği ve Pentagon'un yalanladığı görevlerde öldürülen 83 kişinin en yakın akrabalarına 100 milyon dolar ödemediği takdirde San Francisco'ya sinir gazı dolu roketler fırlatmakla tehdit eder.

The Rock, yayınlanmasından beş ay önce ölen ortak yapımcı Don Simpson'ın anısına adanmıştır.[2] Film eleştirmenlerden olumlu eleştiriler aldı ve 69. Akademi Ödülleri'nde En İyi Ses dalında aday gösterildi. Aynı zamanda finansal bir başarıydı, 75 milyon dolarlık bir prodüksiyon bütçesine karşı 335 milyon doların üzerinde gişe hasılatı elde etti ve 1996'nın en çok hasılat yapan dördüncü filmi oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "THE ROCK (15)". British Board of Film Classification. 4 Haziran 1996. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2016. 
  2. ^ Maslin, Janet (7 Haziran 1996). "FILM REVIEW;Break into Alcatraz? Why Not?". The New York Times. 25 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2021. 

Duş bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]