Okuyucu (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(The Reader (film) sayfasından yönlendirildi)
Okuyucu
The Reader
YönetmenStephen Daldry
Yapımcı
SenaristDavid Hare
OyuncularKate Winslet
Ralph Fiennes
David Kross
MüzikNico Muhly
Görüntü yönetmeniRoger Deakins
KurguClaire Simpson
StüdyoThe Weinstein Company
DağıtıcıTiglon (Türkiye)
Çıkış tarih(ler)i9 Ocak 2009 (ABD)
10 Nisan 2009 (Türkiye)
Süre124 dakika

Okuyucu (Özgün adı: The Reader), Bernhard Schlink imzalı aynı adlı romandan uyarlanan dram türünde 2008 yapımı film. Uyarlanan senaryosunu David Hare yazmış, filmi Stephen Daldry yönetmiştir. Başrollerinde Ralph Fiennes ve Kate Winslet yer almaktadır. Altın Küre, BAFTA ve Akademi Ödülleri'ne aday gösterilen film ilk kez 10 Aralık 2008'de ABD'de sınırlı sayıda kopya ile gösterime girmiştir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Dünya Savaşı sonrası, 1958 yılında Almanya'da, 15 yaşındaki Michael Berg (David Kross) hastalanır ve yoldan geçmekte olan 36 yaşındaki Hanna Schmitz (Kate Winslet) ona yardım eder. Genç, bu kadına teşekkür etmek için evine gider ve ilişkilerinin yönü hızlıca değişir, yaş farkını aldırmaksızın birlikte olmaya başlarlar. Artık her okul çıkışı Michael, Hanna'yı rutin olarak ziyaret eder. Zamanla, Hanna çocuktan ona kitap okumasını ister ve Michael onu aklından çıkaramayacak duruma gelir. Tramvayda bilet kesen Hanna, ofiste çalışmak üzere terfi eder ve Michael'dan habersiz ortadan kaybolur. 8 yıl sonra 1966'da, Michael artık bir hukuk öğrencisidir ve profesörü ile sınıf arkadaşlarıyla birlikte mahkemeye giderler ve duruşma esnasında II. Dünya Savaşı sırasında bir toplama kampında 300 Yahudi kadının bir kilisede yanarak ölmesine izin vermekten yargılanan ve 8 yıldır ortaya çıkmayan Hanna'yı görür. Duruşmaya yangından yalnızca annesiyle birlikte kurtulabilen Ilana Mather katılır ve bu zulmü yaşatan tüm gardiyanları açıklar. Yalnızca Hanna'nın ilk başlarda daha insancıl gözüktüğünden, onun özellikle hastalanan kızlara yardım ettiğinden ve onları yanına çağırarak kitap okutturduğundan bahseder. Ama bu Hanna'nın suçsuz olduğu anlamına gelmez ve diğer kadın gardiyanların duruşma sırasında, bu işteki yöneticinin Hanna olduğu iftiraları üzerine hakim onun elyazısını ister fakat o gerek yok diyerek suçu üstlenir, ömür boyu hapse mahkûm olur. Michael, Hanna'nın sırrını o sırada geçmişlerini düşünerek çözer ama onu savunamaz çünkü onun ömür boyu hapsi göze almasına neden olan sırrını açıklamış olacaktır. Bu sır Hanna'nın okuma yazma bilmiyor oluşudur. Bu Hanna için o kadar büyük bir utançtır ki uğruna katil damgası yemeyi göze alır. Hapisteki uzun yıllar boyunca Michael Berg (Ralph Fiennes) önceden ona okuduğu kitapları okuyarak kasetlere kaydeder, Hanna'ya gönderir ve zamanla onun büyük utancından kurtulmasına yardımcı olur. 1988 yılında hapishane görevlisinden gelen telefon üzerine Michael, bir zamanlar tutkuyla bağlandığı kendinden yaşça büyük olan ve artık tahliye olan Hanna'ya sahip çıkmak için onu almaya gider. Aralarında geçen etkili konuşmada Hanna utancını yendiğini, okumayı öğrendiğini itiraf eder. Sonraki hafta Michael geldiğinde ise Hanna canına kıymış ve geriye yangından kurtulan kıza verilmek üzere yıllarca biriktirdiği parayı eski bir kutu içinde bırakmıştır. Bu emanetlerle Amerika'da Ilana'ya gider ve kutuyu sahibine teslim ettikten sonra parayı edebiyatla uğraşan bir Yahudi kurumuna bağışlar. Film tekrar 1995 yılına döndüğünde Michael kızını Hanna'nın mezarına götürür ve tüm hikâyeyi anlatmaya koyulur.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kate Winslet, Hanna Schmitz rolünde
  • Ralph Fiennes, yaşlı Michael Berg rolünde
  • David Kross, genç Michael Berg rolünde
  • Bruno Ganz, Holokost'tan kurtulan Profesör Rohl rolünde
  • Alexandra Maria Lara, toplama kampından kurtulan Ilana Mather rolünde
  • Lena Olin, Rose Mather (Ilana'nın annesi) rolünde ve yaşlı Ilana Mather rolünde
  • Vijessna Ferkic, Michael'ın okul arkadaşı Sophie rolünde
  • Karoline Herfurth, Marthe rolünde, Michael'ın üniversitedeki arkadaşı
  • Burghart Klaußner, Hanna'nın duruşmasında yargıç olarak
  • Linda Bassett, hapishane görevlisi Bayan Brenner rolünde
  • Hannah Herzsprung, 1995 yılında Michael Berg'in kızı Julia rolünde
  • Jeanette Hain, 1995 yılında Michael'ın kız arkadaşı Brigitte rolünde
  • Susanne Lothar, Michael'ın annesi Carla Berg rolünde
  • Matthias Habich, Michael'ın babası Peter Berg rolünde
  • Florian Bartholomäi, Thomas Berg rolünde, Michael'ın erkek kardeşi
  • Alissa Wilms, Michael'ın kız kardeşi Emily Berg rolünde
  • Sylvester Groth, Hanna'nın duruşmasındaki savcı rolünde
  • Fabian Busch, Hanna'nın duruşmasındaki savunma avukatı rolünde
  • Volker Bruch, Seminer grubunda bir öğrenci olan Dieter Spenz rolünde

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Nisan 1998'de Miramax Films, Bernhard Schlink'in 1995 tarihli The Reader romanının film haklarını almıştır.[1] Ağustos 2007'de, Stephen Daldry filmin yönetmeni, Kate Winslet ve Ralph Fiennes ise başrol oyuncuları olarak kabul edilmiştir. Fakat bu sırada Revolutionary Road adlı filmin çekimleriyle meşgul olan Winslet, rolden çekildi ve onun yerine Nicole Kidman uygun görüldü ve Kidman rolü kabul etti.[2] Film prodüktörleri, henüz hiçbir sahnesi çekilmeyen Nicole Kidman'ın hamileleği üzere rolden çekilmesiyle Hanna Schmitz rolünü tekrar diğer projesini tamamlayan Kate Winslet'a götürürler ve onun da katılımıyla filmin çekimleri Almanya'da devam eder.[3] Alman yıldız David Kross'un ise filmdeki cinsel içerikli sahnelerde bulunabilmesi için 18 yaşına gelmesi beklendiğinden filme aksaklıklarla devam edilmiş. Filmin prodüksiyon şirketi olan The Weinsten Company, filmin 2008 yılı sonlarına ve ödül sezonuna yetiştirilmesi için tüm ekibi zorlar. Tartışmalarıyla daha prodüksiyon aşamasındayken gündemdeki filmin prodüktörlerinden Scott Rudin bu filmin, diğer filmleri olan Doubt ve Revolutionary Road filmleriyle aynı yılda yarışmasını istemediğinden ve buna karşı çıkan The Weinstein Company yüzünden ismini filmin jeneriğinden çıkarmıştır.[4] Kate Winslet'ın diğer filmi Revolutionary Road'daki rolü ile aynı yıl Akademi ve Altın Küre dahil bazı ödül törenlerinde aynı kişinin farklı filmlerle yarışamayacağından prodüktörler Winslet'in The Reader filmindeki rolünü yardımcı rol olarak pazarlamışlardır ve SAG ile Altın Küre ödüllerinde bu kategoride yarışmasına rağmen Akademi Üyeleri rolü başrol kabul etmişlerdir. Ayrıca filmin diğer prodüktörlerinden Sydney Pollack ve Anthony Minghella ise filmin tamamlanmış halini göremeden farklı zamanlarda hayatlarını kaybetmeleri Oscar adaylığında isim sorunu doğurmuştur.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Kate Winslet'in performansı eleştirmenlerin beğenisini topladı ve daha önceki beş adaylıktan sonra kariyerinin ilk En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazandı.

The Reader, eleştirmenler ve sinema dünyasından oluşan üyelerin bulunduğu önemli birliklerden genellikle film, senaryo, yönetmen dallarında adaylıklar alabilmiş ve Kate Winslet'ın oyunculuğuyla Oscar dahil birçok ödül kazanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Monica Roman (22 Nisan 1998). "Miramax books 'Reader'". Variety. 5 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2007. 
  2. ^ Michael Fleming (17 Ağustos 2007). "Kidman, Fiennes book 'Reader' gig". Variety. 6 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2007. 
  3. ^ Ed Meza (8 Ocak 2008). "Winslet replaces Kidman in 'Reader'". Variety. 1 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2008. 
  4. ^ Thompson, Anne (9 Ekim 2008). "Scott Rudin leaves 'The Reader'". Variety. 10 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]