The Power of Three (Doctor Who)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
229 – "The Power of Three"
Doctor Who bölümü
Ekip
Diğerleri
Prodüksiyon
SenaristChris Chibnall
YönetmenDouglas Mackinnon
YapımcıMarcus Wilson
Yürütücü yapımcı(lar)Steven Moffat
Caroline Skinner
Seri7. sezon
Süre45 dakika
Tarih22 Eylül 2012
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"A Town Called Mercy"
"The Angels Take Manhattan"

"The Power of Three", İngiliz bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun yedinci sezonunun dördüncü bölümü. Bu bölüm BBC One'da 23 Eylül 2012 tarihinde yayınlanmıştır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Amy ve Rory, On Birinci Doktor ile seyahat etmediği günlerde normal yaşama uyum sağlar. Bir gün, dünya çapında milyarlarca küçük siyah küp ortaya çıkar. Doktor gelir. O, Amy ve Rory ile birlikte UNIT'in başkanı Kate Stewart'ın UNIT karargâhına götürülür. Doktor, küplerin işlevini analiz edemediklerini açıklar. Ardından durumu izlemek için Amy ve Rory ile birkaç gün bekler ve Rory'nin babası Brian'ı tanır. Doktor küpleri zararsız görerek ayrılır, ancak yine de Brian'a onları izlemesini söyler.

Amy ve Rory ile aralıklı olarak seyahat eden Doktor'la bir yıl geçer. Brian, Amy ve Rory'nin bir seyahatten döndüklerini gözlemledikten sonra, Doktor'a geçmişteki arkadaşlarına ne olduğunu sorar. Doktor, bazılarının üzücü şekilde bittiğini, ancak Amy veya Rory'ye bunun olmasına izin vermeyeceğini söyler. Bu arada tüm insanlar küpleri, kâğıt ağırlığı veya diğer işlevlerde kullanmaya devam etmektedir.

Küplerin ortaya çıkışından bir yıl sonra küpler aktif olmaya başlar, bilgi ağlarını tarar ve kendini savunmada hareket eder. Doktor bunun "yavaş bir istila" olduğundan korkmaktadır ve Rory ile Brian'a hastanede yardım ederken Amy'yle UNIT'e gider. Tüm küpler aynı anda sayım zamanlayıcısı göstermeye başlar. Sıfıra ulaştıklarında küpler açılır, ama içleri boş görünmektedir. Ancak ardından insanlığın yaklaşık üçte birini öldüren çok sayıda kalp krizi vakası bildirilir. Kate, kutuların Rory'nin çalıştığı hastane de dâhil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki yedi bölgeye izlenen bir sinyal yaydığını bulur.

Hastanede Brian iki emirle bir servis asansörüne götürülmüştür. Rory onları takip eder ve hastanenin arka asansöründeki portalde Dünya yörüngesinde bir geminin gizlendiğini keşfeder. Doktor ve Amy gelip portal'i keşfeder ve Brian'ı serbest bırakırken Rory'ye katılır. Doktor, bir Gallifrey efsanesine göre evrendeki kendinden tayin edilmiş "haşere kontrölcüleri" olan bir Shakri'nin bir hologramıyla karşı karşıyadır. Shakri, insanlığı silmek ve daha fazlasını göndermeye hazırlanmak için küpleri Dünya'ya bırakmıştır. Ancak Doktor, küplerin işlevini tersine çevirerek zarar görenleri hayata döndüren bir sinyal gönderir. Bu geribildirimler geminin patlamasına neden olsa da dörtlü güvenli bir şekilde kaçar.

Dünya iyileştikten sonra Doktor yalnız kalmaya hazırlanır. Ancak Brian, Amy ve Rory'ye hayat boyu Doktor'la gezmeleri için izin verir ve Doktor'dan "yalnızca onları güvenli bir şekilde geri getirmesini" ister.

Önceki bölümlerle bağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Doktor, Brian'a önceki yol arkadaşlarından birkaçının öldüğünü söylerken Sara Kingdom, Katarina ve Adric'e göndermede bulunmuştur.[1] Bir sahnede Doktor, Amy ve Rory'nin oturup balık kroket ve krema yemesi "The Eleventh Hour" bölümüne göndermedir.[2][3] Brian'ın bölüm sonunda Doktor'a "yalnızca onları güvenli şekilde geri getirmesini" istese de, Doktor (ve dolayısıyla Brian) sonraki bölümde Amy ve Rory ile sonsuza kadar iletişimini kaybetmiştir. Amy ve Rory'nin yeni açılan Savoy otelindeki yemeği "Savoy'un altına park edilmiş bir Zygon uzay gemisi ile mahvolmuştur. Zygon'lar daha önce Dördüncü Doktor'un Terror of the Zygons (1975) hikâyesinde yer almış ve 50. yıla özel bölüm olan "The Day of the Doctor"da (2013) geri dönmüştür.[4] Londra Kulesi, daha önce "The Christmas Invasion" bölümünde UNIT üssü görevini üstlenirken "The Sontaran Stratagem" bölümünde bundan bahsedilmiştir.[5][6] Doktor, ayrıca daha önce metal bir köepe sahip olduğunu belirtirken, Dördüncü Doktor'Un robot köpeği K-9'a gönderme yapmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Power of Three: The Fourth Dimension". BBC. 27 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2012. 
  2. ^ Phipps, Keith (22 Eylül 2012). "The Power of Three". The A.V. Club. 25 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2012. 
  3. ^ "The Fourth Dimension". BBC. 3 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2012. 
  4. ^ Martin, Dan (22 Eylül 2012). "Doctor Who: The Power of Three — series 33, episode four". The Guardian. 6 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2012. 
  5. ^ Russell T Davies (senarist), James Hawes (yönetmen), Phil Collinson (yapımcı) (25 Aralık 2012). "The Christmas Invasion". Doctor Who. § X. BBC. BBC One. 
  6. ^ Helen Raynor (senarist), Douglas Mackinnon (yönetmen), Susie Liggat (yapımcı) (26 Nisan 2008). "The Sontaran Stratagem". Doctor Who. § 4. BBC. BBC One. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]