The Lighthouse (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Deniz Feneri
The Lighthouse
YönetmenRobert Eggers
YapımcıRodrigo Teixeira, Jay Van Hoy Robert Eggers, Lourenço Sant' Anna, Youree Henley
YazarRobert Eggers, Max Eggers
OyuncularWillem Dafoe , Robert Pattinson
MüzikMark Korven
KurguLouise Ford
StüdyoA24, Regency Enterprises, RT Features
DağıtıcıA24 (ABD) VVS Films (Kanada) Focus Features/Universal Pictures (Uluslararası)
Çıkış tarih(ler)i19 Mayıs 2019
Süre109 Dakika
ÜlkeABD-Kanada
Dilİngilizce
Bütçe4 milyon dolar
Hasılat18,1 milyon dolar

Deniz Feneri, senaryoyu kardeşi Max Eggers ile birlikte yazan Robert Eggers'ın yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği 2019 yapımı gotik bir psikolojik korku filmi.[1] ABD ve Kanada'nın uluslararası ortak yapımıdır ve film siyah beyaz olarak çekilmiştir. Willem Dafoe ve Robert Pattinson’ın başrollerini paylaştığı film, bir fırtına ile başlayan ve onları bulundukları uzak adada deliliğe sürükleyen durumlarla başa çıkmaya çalışan iki deniz feneri bekçisini anlatıyor.

Yönetmene göre, hikaye Edgar Allan Poe'nun "The Light-House" (2016) adlı filmiyle çok az benzerlik gösterse de bu film kardeşi Max Eggers'ın, Poe'nun hikâyesine çağdaş bir bakış açısından bakmaya çalışma girişimi olararak başlamıştır. Bunun yanı sıra çekimler Nisan ayında Kanada'nın Nova Scotia vilayetinde başlayıp ardından Cape Forchu'daki Leif Erikson Park'ta ve Yarmouth Havaalanındaki bir hangarda devam etmiş ve toplam 34 gün sürmüştür.

Filmin dünyada ilk gösterimi 19 Mayıs 2019'da 72. Cannes Film Festivali'nde yapılmış ve 18 Ekim'de A24 tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nde vizyona girmiştir. Film, teknik yönleri (özellikle sinematografi ve prodüksiyon tasarımı), Eggers'ın senaryosu ve yönetmenliği ve başrollerin performansları ile çokça övgü toplamıştır. “92. Akademi Ödülleri” ve “73. İngiliz Akademi Film Ödülleri'nde” “En İyi Sinematografi” dalında aday gösterilmiştir.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

The Lighthouse, 20. yüzyılın başlarında Maine'de yaşayan, iki deniz feneri bekçisinin hikâyesini konu ediyor. Eski bir denizci olan Thomas Wake, gizemli bir adada deniz feneri bekçiliği yapan bir adamdır. Yıllardır adada tek başına bekçilik yapan Thomas’ın yanına, işlerde yardımcı olması için Ephraim Winslow adında bir genç gönderilir. Birlikte çalışmaya başlayan Thomas ve Ephraim arasında çok geçmeden büyük bir iktidar savaşı meydana gelir. Yaptığı işi büyük bir sorumlulukla yerine getiren Thomas, gücünü ispatlamak için tecrübesiz bir genç olan Ephraim üzerinde baskı kurmaya başlar. Ufak bir adada deniz fenerinin içinde hapsolan ve zamanla akıl sağlığını kaybetmeye başlayan iki adam, en derin korkuları ile yüzleşmek zorunda kalır[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Lighthouse: How extreme isolation transforms the body and mind". Gege Li. newscientist. 30 Ocak 2020. 30 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "The Lighthouse (2019 Film)". Beyazperde. 7 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi.