The King (film, 2019)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The King
YönetmenDavid Michôd
YapımcıBrad Pitt
Dede Gardner
Jeremy Kleiner
YazarDavid Michôd
Joel Edgerton
OyuncularTimothée Chalamet
Joel Edgerton
Robert Pattinson
Lily-Rose Depp
Sean Harris
Ben Mendelsohn
MüzikNicholas Britell
KurguPeter Sciberras
StüdyoPlan B Entertainment
Netflix
Yapım yılı2019
Çıkış tarih(ler)i2 Eylül 2019
Süre140 dakika
ÜlkeAvustralya, ABD
Dilİngilizce

The King, yönetmenliğini David Michôd'nun yaptığı 2019 yapımı savaş filmidir.[1] Filmin senaryosu, William Shakespeare tarafından kaleme alınmış olan IV. Henry, Bölüm 1, Bölüm 2 ve V. Henry oyunlarından esinlenilerek David Michôd ve Joel Edgerton tarafından yazılmıştır. Filmde başrolü Timothée Chalamet oynamakta ve İngiltere kralı V. Henry'nin tahta çıkışı ve 1415 yılındaki Agincourt Muharebesi süreci ele alınmaktadır.

Filmin konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiltere tahtının isteksiz varisi Hal, babası despot kralın ölümünün ardından V. Henry adıyla kral olmak durumunda kalır. Genç kral saray entrikaları ve uluslararası diplomasi arasında var olma mücadelesi verir.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk gösterimini 2 Eylül 2019 tarihinde 76. Venedik Uluslararası Film Festivalinde yapan film, 11 Ekim 2019 tarihinde Netflix üzerinden dijital olarak yayınlanmıştır. Film, Rotten Tomatoes ve Metacritic gibi değerlendirme sitelerinde ortalamanın üzerinde olacak şekilde beğenilmiştir.[a] Film Avustralya AACTA Ödülleri ve Londra Sinema Eleştirmenleri Birliği[2] tarafından çeşitli ödüllere layık görülmüştür.

Film hakkında yapılan değerlendirmelerde hem gerçek tarihi olaylara hem de Shakespeare tarafından yazılan oyunun aslına oldukça yakın olduğu belirtilmektedir. Oyundaki şekilde kurgusal karakterler de içeren film tarihçiler tarafından da değerlendirilmiştir. Azincourt Müzesi sorumlusu tarihçi Christophe Gilliot, filmin Fransız düşmanlığına kapı araladığı eleştirisinde bulunmuştur. Filmdeki bazı tarihsel tutarsızlıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • V. Henry barış yanlısı bir kral değildi, saldırgan ve savaşçı bir kraldı. Ancak Fransa'ya saldırısının ardında yatan sebep hayatına kastedilen bir suikast girişimi değil, Yüz Yıl Savaşı adı verilen dönemde nesiller boyunca İngiltere krallarının Fransa tahtında hak iddia etmesiydi.
  • Fransa seferi sırasında ilk olarak kuşatılan Rouen kenti Temmuz 1418-Ocak 1419 arasında muhasara altında kalmış, kentte 35 bin kişi açlık ve bağlantılı salgın hastalıklardan hayatını kaybetmiştir.
  • William Gascoigne kral tarafından infaz edilmemiş, sadece görevden alınmıştır.
  • V. Henry filmde işlendiği gibi Galler prensi olmasından kaynaklı görevlerini ihmal etmemiştir. Ayrıca kardeşinin ölümünün ardından tahta geçişi de doğru değildir. Prens Thomas, V. Henry tahta çıktıktan sekiz yıl sonra Fransa'nın Anjou bölgesindeki Baugé Muharebesi'nde öldürülmüştür.
  • Fransız veliaht prensi yani Dofeni olan Louis de Guyenne Agincourt Muharebesi'ne katılmamıştır. Ayrıca ödüllü aktör Robert Pattinson tarafından başarıyla canlandırılan karakter, gerçeğe hiç uymamaktadır, muharebeden iki ay sonra hastalıktan ölen Louis canlandırmanın aksine zayıf ve sağlıksız bir kişiydi.
  • Agincourt Muharebesi filmde resmedildiği gibi tepelik ve çayırlık bir yerde gerçekleşmemiştir. Tarla olarak sürülen bir arazide yapılan muharebede filmdeki gibi Fransızlar değil İngilizler hakim tepede bulunmaktadır.
  • Kurgusal bir karakter olan Falstaff muharebedeki stratejiyi belirlememiş ve ne savaşa dahil olmuş ne de burada öldürülmüştür.
  • Muharebede önemli bir tahkimat olarak okçular tarafından süvarilere karşı kullanılan ucu sivriltilmiş kazık engeller filmde neredeyse tamamen göz ardı edilmiştir.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rotten Tomatoes notu %71, Metacritic notu %62

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Filmin imdb sayfasından 6 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 6 Aralık 2021 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ 30 Ocak 2020 tarihli Variety haberi 16 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 6 Aralık 2021 tarihinde erişilmiştir