The Haunting of Villa Diodati

Vikipedi, özgür ansiklopedi
294 – "The Haunting of Villa Diodati"
Doctor Who bölümü
Ekip
Diğerleri
Prodüksiyon
SenaristMaxine Alderton
YönetmenEmma Sullivan
DramaturgFiona McAllister
YapımcıAlex Mercer
Yürütücü yapımcı(lar)
Bölümün müzik bestecisiSegun Akinola
Seri12. sezon
Süre49 dakika
Tarih16 Şubat 2020 (2020-02-16)
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"Can You Hear Me?"
"Ascension of the Cybermen"

"The Haunting of Villa Diodati", Birleşik Krallık bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun on ikinci sezonunun sekizinci bölümü. İlk kez 16 Şubat 2020 tarihinde BBC One kanalında yayınlanmıştır. Maxine Alderton'ın yazdığı bölümün yönetmenliğini Emma Sullivan üstlenmiştir.

Bölümün başrolleri On Üçüncü Doktor rolüyle Jodie Whittaker ve onun yol arkadaşları Graham O'Brien rolüyle Bradley Walsh, Ryan Sinclair rolüyle Tosin Cole ve Yasmin Khan rolüyle Mandip Gill olmuştur. Bölümün çekimleri Villa Diodati'de gerçekleştirilmiş ve en son onuncu sezonunun son bölümü "The Doctor Falls"ta (2017) görünen siberler geri dönmüştür.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Villa Diodati

1816 yılında Cenevre Gölü kıyısındaki Villa Diodati'de Lord Byron, Mary Godwin, Godwin'in bebeği William ve müstakbel eşi Percy Bysshe Shelley, John Polidori ve Claire Clairmont bir araya gelmiştir. Dışarıdaki fırtınalı havalarda, grup hayal edebilecekleri en korkunç hikâyeyi bulmak için birbirlerini zorlar. Hikâyeye başladıkları gibi kapıları çalınır ve kapıda Doktor, Graham, Ryan ve Yaz, içeri girmek ister.

Doktor ve arkadaşları memnuniyetle karşılandıktan sonra Doktor, yol arkadaşlarına Mary'nin bu gece Frankenstein hikâyesi için fikir alacağını hatırlatır ve onlara herhangi birine bundan bahsetmemelerini tembihler. Ancak çok geçmeden Percy kaybolur ve odasını kontrol ettiklerinde, anlamsız yazılarla kaplı duvarlarla karşılaşırlar. Ardından doğa üstü olaylara tanık olurlar ve villanın bölümlerinin görünürde yapısının değiştiğini fark ederler. Lord Byron ve diğerleri, binaya musallat olan bir hayalet olduğunu iddia eder, ancak Doktor bir şeylerin yanlış olduğunu düşünür ve villanın değişen yapısını, bir şeyin dışarı çıkmasını önlemek için onları villada tutan bir güvenlik sistemi olmasına bağlar. Hayalî bir figür gördüklerinde Doktor, bunun zaman içinde hareket ettiğini görür ve parçaları eksik olan bir siberadam olduğunu fark eder.

Doktor'un yol arkadaşları ona, Jack Harkness'ın "yalnız siberadam" uyarısını hatırlatır. Ancak Doktor, kendisinden uzak durmaları ve Byron, Mary ve diğerlerini korumaları için yol arkadaşlarına ısrar eder. Doktor, vücudunun yarısı hasar görmüş ve gücü düşmüş olan siberadam ile yüzleşir. Doktor, siberadamın adının Ashad olduğunu ve onun siberlerin bilgilerinin toplandığı sıvı bir metal olan "Siberyum"u aramak için zamanda geri gönderildiğini öğrenir. 1816 yılına gidip villayı takip ettikten sonra gücünün tükenmiştir ve kimseyi öldürememektedir. Doktor, Ashad'ı villadan uzaklaştırmaya çalışırken Ashad, yıldırım çarpması sırasında güç çekirdeğini şarj eder ve tekrar villaya saldırmaya hazırlanır.

Doktor, oradan uzaklaştıktan sonra mahzende saklanan Percy'yi bulur ve Percy delirmiş gibi görünmektedir. Doktor, birkaç gün önce onun Siberyum'u bulduğunu ve bu maddenin onun vücuduna işleyip anlamsız görünen ama aslında gelecekteki Siber dilini ve hesaplamalarını gösteren yazılar yazmasına neden olur. Siberyum, ayrıca bulunmamak için evin şeklini algı filtresiyle görünürde değiştirmektedir. Percy ile beraber diğerleri de toplanır ve Ashad, Siberyum'u almak için Percy'yi öldürmekle tehdit eder. Doktor, Percy'yi maddenin kendisini öldüreceğine ikna ederek numara yapar ve Siberyum'u Percy'den ayırır. Doktor, ilk başta Siberyum'u kendine çekse de Ashad'ın gezegenin geleceğini tehdit etmesi üzerine Doktor, Harkness'ın yapmış olduğu uyarıya rağmen Siberyum'u Ashad'a vermeyi kabul eder.

Doktor ve arkadaşları, Percy'nin yazılarının koordinatlarını kullanarak Ashad'ı geleceğe kadar takip etmeyi amaçlar. Onlar ayrıldıktan sonra Mary, Ashad'ın görünüşünden ilham alarak "işte modern Prometheus" başlıklı hikâye fikrini açıklar ve deneyimlerine dayanarak bir hikâye yazmayı planlar.

Önceki bölümlerle bağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu bölüm, Mary Shelley'nin yer aldığı ilk Doctor Who çalışması değildir. Shelley, daha önce Big Finish'in radyo oyunlarında yer almıştır.

Jack Harkness, "Fugitive of the Judoon" bölümünde Graham, Ryan ve Yaz'dan, Doktor'u "yalnız siberadam" hakkında uyarmasını istemiştir. Doktor, yol arkadaşlarını siberadamdan uzaklaştırmak için, "World Enough and Time" bölümünde On İkinci Doktor'un sibere dönüştürülen son yol arkadaşı Bill Potts'a göndermede bulunmuştur.[1]

Daha önce iki Doctor Who Big Finish radyo oyununda Sekizinci Doktor, 1816 yılında Mary Shelley ile tanışmış ve Shelly, kısa süreliğine Doktor'un yol arkadaşı olmuştur. 2011 yılındaki The Silver Turk radyo oyununda ikisi, hasarlı bir siberle karşılaşmış ve Shelley bundan ilham alarak Frankenstein hikâyesini yazmıştır.[2]

1816 yılında Londra'dan Cenevre Gölü'ne kaçan Lord Byron, bu sezonun ilk iki bölümü olan "Spyfall"da 1834 yılında Doktor'un karşılaştığı Ada Lovelace'in meşru babasıdır.[1]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

"The Haunting of Villa Diodati", Maxine Alderton tarafından yazılmıştır.[3][4] Chris Chibnall, Alderton hakkında "mutlak bir Mary Shelley ve Byron… meraklı biri değil, o bu konuda bir uzman" demiştir.[5] Bölümün çoğunluğu gerçekle örtüşmektedir. Lord Bryon, Mary ve diğerleri Tambora Dağı'nın "Yaz Yaşanmayan Yıl"ına yol açan 1815 patlaması nedeniyle gerçekten alışılmadık derece fırtınalı bir yaz yaşamıştır.[5]

Ekip[değiştir | kaynağı değiştir]

Maxim Baldry, bölümde Dr John Polidori olarak görünmüştür.[4][6] Ayrıca Jacob Collins-Levy Lord Byron rolünü oynamıştır.[4][7] On ikinci sezonun çekimlerinde görünen siberler, sezonun ilk kez bu bölümünde görünmüştür.[8]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Emma Sullivan, dördüncü blokta yer alan yedinci ve sekizinci bölümleri yönetmiştir.[9]

Yayınlanma ve tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

"The Haunting of Villa Diodati", ilk kez 16 Şubat 2020 tarihinde yayınlanmıştır.[4]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

"The Haunting of Villa Diodati", yayınlandığı gece 3,86 milyon seyirci tarafından izlenerek Birleşik Krallık'ta o gün en çok izlenen yedinci program olmuştur.[10] Bölümün Audience Appreciation Index skoru 80 olarak belirlenmiştir.[11] Bölüm, tüm BK kanallarında 5,07 milyon seyirciye ulaşarak haftanın en çok izlenen 31. programı olmuştur.[12]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, Rotten Tomatoes'den %94'lük bir skor elde etmiş ve 14 yorum içinde 7,9/10 puan almıştır.[13]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Coggan, Devan (16 Şubat 2020). "Doctor Who recap: The modern Prometheus". Entertainment Weekly. 17 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2020. 
  2. ^ Jeffrey, Morgan (16 Şubat 2020). "How Doctor Who's The Haunting of Villa Diodati contradicts canon – but also doesn't". Radio Times. 17 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2020. 
  3. ^ "Doctor Who Series 12: writers announced". CultBox. 13 Kasım 2019. 13 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2019. 
  4. ^ a b c d "Doctor Who Series 12 Episode 8". BBC. 5 Şubat 2020. 13 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2020. 
  5. ^ a b Fullerton, Huw (16 Şubat 2020). "Doctor Who: the real story of Shelley, Byron and the Villa Diodati". Radio Times. 17 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2020. 
  6. ^ "Doctor Who Series 12: Maxim Baldry to star in historical episode". CultBox. 3 Temmuz 2019. 28 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2019. 
  7. ^ "Jacob Collins-Levy". 6 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2020. 
  8. ^ Mirko Parlevliet, Mirko (23 Kasım 2019). "Make Space for the Doctor Who Series 12 Trailer and Art!". vitalthrills.com. 27 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2019. 
  9. ^ "Guy Murray-Brown". Gems Agency. 1 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2019. 
  10. ^ Marcus (17 Şubat 2020). "The Haunting of Villa Diodati? - Overnight Viewing Figures". Doctor Who News. 17 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2020. 
  11. ^ "Ratings Guide". Doctor Who News. 11 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2020. 
  12. ^ "Four-screen dashboard". Broadcasters' Audience Research Board. 3 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2020. 
  13. ^ "Doctor Who - Season 12 Episode 8". Rotten Tomatoes. 23 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]