Yeşil Yol (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(The Green Mile (film) sayfasından yönlendirildi)
Yeşil Yol
The Green Mile
Filmin afişi
YönetmenFrank Darabont
YapımcıFrank Darabont
David Valdes
SenaristStephen King (roman)
Frank Darabont
Hikâye (eser)Yeşil Yol (roman) - Stephen King
OyuncularTom Hanks
David Morse
Michael Clarke Duncan
Barry Pepper
Bonnie Hunt
MüzikThomas Newman
DağıtıcıWarner Bros.
CinsiSinema filmi
TürüDram
Fantastik
RenkRenkli
Yapım yılı1999
Çıkış tarih(ler)iAmerika Birleşik Devletleri 17 Mart 1999
Türkiye 17 Mart 2000
Süre188 dakika
Ülke ABD
Dilİngilizce
Bütçe60 milyon $
Hasılat290,7 milyon $

Yeşil Yol (Orijinal adı: The Green Mile), 1999 yılında çekilen ABD yapımı bir dram filmidir. Yönetmeni ve senaristi Frank Darabont'tur. Film, Amerikalı ünlü bilimkurgu yazarı Stephen King'in aynı adlı romanından uyarlanmıştır.

Film; En İyi Film Akademi Ödülü, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü, En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü ve En İyi Özgün Müzik Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Oldukça iri bir adam olan John Coffey, iki küçük kızı tecavüz ederek öldürmek suçundan idama mahkûm olmuştur. Ürkütücü görünümünün aksine oldukça ince ve karmaşık bir iç dünyası olan John Coffey, bazı doğaüstü güçlere sahiptir. İdam cezası alan mahkûmların bulunduğu hapishanenin infaz odası baş gardiyanı olan Paul Edgecomb'un ona gerçekten suçlu olup olmadığını sorması ile birlikte ikisinin arasında bir diyalog başlar.

Bazı ürolojik sorunlardan ötürü hasta olan Paul'un, John Coffey'nin güçleri sayesinde iyileşmesiyle olaylar gelişmeye başlar. Coffey, doğaüstü gücü sayesinde kendi içine çektiği hastalıkları ağzından serbest bırakarak hayatına devam edebilmektedir. Paul'un Coffey hakkındaki düşünceleri, onun bu gücünün farkına varmasıyla tamamen değişmeye başlar. Coffey bu gücü sayesinde mucizeler yaratmaktadır ve Paul, bu mucizenin yaşamaya devam etmesi gerektiğini düşünmektedir.[1]

Tema[değiştir | kaynağı değiştir]

1999'da Louisiana destekli bir yaşam evinde yaşlı emekli Paul Edgecomb, Top Hat filmini izlerken duygusallaşıyor. Arkadaşı Elaine endişelenir ve Paul ona filmin kendisine Cold Mountain Hapishanesi'nin "Yeşil Yol" lakaplı ölüm hücresinde bir memurken tanık olduğu olayları hatırlattığını açıklar.

1935'te Paul, Başmüdür Hal Moores'a rapor veren Düzeltme Memurları Brutus "Brutal" Howell, Dean Stanton, Harry Terwilliger ve Percy Wetmore'u denetler. Paul, iki genç beyaz kıza tecavüz edip öldürmekten suçlu bulunduktan sonra ölüme mahkum edilen, fiziksel olarak heybetli ama yumuşak huylu bir Afrikalı Amerikalı olan John Coffey ile tanıştırılır. Bloktaki diğer iki hükümlüye katılıyor: Eduard "Del" Delacroix ve Arlen Bitterbuck, ikincisi ilk idam edilecek. Eyalet valisinin karısının yeğeni Percy, sadist bir tavır sergiliyor, ancak sorumlu tutulmamak için aile bağlantılarını sergiliyor; özellikle Del'e karşı kötü davranıyor, parmaklarını kırıyor ve evcil faresi Bay Jingles'ı öldürüyor.

John, Paul'ün şiddetli mesane enfeksiyonunu ona dokunarak iyileştirdikten ve daha sonra Bay Jingles'ı dirilttikten sonra, Paul yavaş yavaş John'un başkalarını iyileştirmek için doğaüstü bir yeteneğe sahip olduğunu fark eder. Yuhanna'nın ilahi mucizeler gerçekleştirme gücüne sahip olduğundan şüphelenen Pavlus, onun suçlarından gerçekten suçlu olup olmadığından şüphe eder. Bu arada, memurlar, memurlara saldırarak ve John'u ırksal olarak taciz ederek sık sık soruna neden olan ve onları birden fazla durumda onu bloğun yastıklı hücresinde tutmaya zorlayan psikotik yeni mahkum William "Wild Bill" Wharton ile uğraşmak zorunda kalıyorlar .

Hapishaneden istifa etmesi ve akıl hastanesinde bir işi kabul etmesi karşılığında, Percy'nin Del'in infazını denetlemesine izin verilir. İcrada, Percy kasıtlı olarak Del'in kafasına elektrik iletmek için kullanılan süngeri ıslatmaktan kaçınır ve Del'in korkunç ve acı verici bir ölüme maruz kalmasına yol açar, John da Del'in acısını hissetmek zorunda kalır. Paul ve diğer memurlar, yaptıklarının cezası olarak Percy'yi bağlayıp ağzını tıkar ve onu yastıklı hücrede bir gece geçirmeye zorlar. Percy kilit altındayken, John'u gizlice hapishaneden kaçırırlar, böylece Warden Moores'un karısı Melinda'yı bir beyin tümöründen iyileştirmek ve hayatını kurtarmak için güçlerini kullanabilir. Percy yastıklı odadan serbest bırakıldıktan sonra, diğerleri, davranışı devam ederse, çeşitli suistimalleri için onu ihbar etmekle tehdit eder.

Daha sonra John, güçlerini Melinda'nın rahatsızlığını Percy'nin beynine "serbest bırakmak" için kullanır ve Percy'nin Vahşi Bill'i ölümüne vurmasına neden olur. Kısa bir süre sonra John, Paul'e, Vahşi Bill'in haksız yere mahkum edildiği suçların gerçek suçlusu olduğunu açıklar ve bu süreçte doğaüstü enerjisini Paul'e bırakır. Zihinsel bir çöküntü yaşayan Percy, hapishaneden istifa ettikten sonra çalışmayı planladığı aynı akıl hastanesine kendini adamıştır.

Sonunda John'un masum olduğunu anlayan Paul, onu idam etme düşüncesiyle perişan olur ve onu serbest bırakmayı teklif eder. John, dünyayı zalim bir yer olarak gördüğü ve insanların birbirlerine çektirdiği ıstıraptan dolayı sürekli acı içinde olduğu için, Paul'e infazın bir merhamet eylemi olacağını söyler. Daha önce hiç film izlemediğini söyleyen John, son bir istek olarak diğer memurlarla birlikte Top Hat'ı izliyor. O gece idam edildiğinde, karanlıktan korktuğu için başına bir başlık takmamasını ister. Memurların hepsi üzüntüyle izliyor, gözle görülür bir şekilde Coffey infaz edilirken gözyaşlarını tutuyor. Şimdiki zamanda, Paul Elaine'e John'un kendisinin ve Brutal'ın tanık oldukları son infaz olduğunu, çünkü ikisi de sonradan hapishaneden istifa edip çocuk sisteminde işe girdiklerini söyler.

Hikâyesini bitiren Paul, Del'in faresi Bay Jingles'ın hala hayatta olduğunu ortaya koyuyor; John'un iyileştirici dokunuşu sayesinde doğaüstü uzun bir yaşamla kutsanmıştı. Ayrıca, John'un infazı sırasında 44 yaşında olan kendisinin şimdi 108 yaşında olduğunu ortaya koyuyor. Elaine, Pavlus'un uzun yaşamını Yuhanna'nın bir başka mucizesi olarak görürken, Paul bunun ilahi bir ceza olabileceğini ve John'u öldürdüğü için Dünya'da oyalanmaya ve tüm sevdiklerinden daha uzun yaşamaya mahkûm edildiğini düşünüyor. Paul daha sonra Elaine'in cenazesine katılırken gösterilir ve daha ne kadar ömrü kaldığını düşünür.

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimlerin yapılacağı mekân olarak, şimdilerde artık kullanılmayan ABD'nin Tennessee Eyalet Hapishanesi'nde karar kılınmıştır. Hapishanedeki infazların yapıldığı elektrikli sandalyenin tasarımı yapılırken ise, New York'ta bulunan Sing Sing Hapishanesi'ndeki gerçeğinden yararlanmıştır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Rolü
Tom Hanks Paul Edgecomb
David Morse Brutus 'Brutal' Howell
Bonnie Hunt Jan Edgecomb
Michael Clarke Duncan John Coffey
Sam Rockwell 'Vahşi Bill' Wharton
James Cromwell Hal Moores
Michael Jeter Eduard 'Del' Delacroix
Graham Greene Arlen Bitterbuck
Doug Hutchison Percy Wetmore
Jeffrey DeMunn Harry Terwilliger
Dabbs Greer Yaşlı Paul Edgecomb

Övgüler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödül Kategori Alıcı Sonuç
Akademi Ödülleri En iyi fotoğraf David Valdes ve Frank Darabont Aday
Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu Michael Clarke Duncan Aday
En İyi Uyarlama Senaryo Frank Darabont Aday
En İyi Ses Robert J. Litt, Elliot Tyson,

Michael Herbick ve Willie D. Burton

Aday
Siyah Makara Ödülleri En iyi Yardımcı Oyuncu Michael Clarke Duncan Kazandı
Gişe Rekortmeni Eğlence Ödülleri Favori Erkek Oyuncu – Dram Tom Hanks Kazandı
Favori Yardımcı Erkek Oyuncu – Dram Michael Clarke Duncan Aday
Favori Yardımcı Kadın Oyuncu – Dram Bonnie Hunt Aday
BMI Film ve TV Ödülleri Film Müzik Ödülü Thomas Newman Kazandı
Bram Stoker Ödülleri En İyi Senaryo Frank Darabont Aday
Yayın Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri En İyi Film Yeşil Yol Aday
En İyi Senaryo, Uyarlama Frank Darabont Kazandı
En iyi Yardımcı Oyuncu Michael Clarke Duncan Kazandı
Chicago Film Eleştirmenleri Derneği En iyi Yardımcı Oyuncu Aday
En Umut Veren Erkek Oyuncu Aday
Amerika Yönetmenler Birliği Ödülleri Üstün Yönetmenlik Başarısı Frank Darabont Aday
Altın Küre Ödülleri En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu – Sinema Filmi Michael Clarke Duncan Aday
Altın Uydu Ödülleri En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu – Sinema Filmi Doug Hutchison Aday
NAACP Görüntü Ödülleri Sinema Filminde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Michael Clarke Duncan Aday
MTV Film Ödülleri En İyi Çıkış Yapan Erkek Performansı Aday
Sinema Filmi Ses Editörleri

(Altın Makara Ödülleri)

En İyi Ses Kurgusu – Diyalog ve ADR Mark A. Mangini, Julia Evershade Aday
En İyi Ses Kurgusu – Efektler ve Foley Mark A. Mangini, Aaron Glascock, Howell Gibbens,

David E. Stone, Solange S. Schwalbe

Aday
İnsanların seçim Ödülleri En Sevilen Çok Yönlü Sinema Filmi Yeşil Yol Kazandı
En Sevilen Dramatik Film Kazandı
Satürn Ödülleri En İyi Aksiyon/Macera/Gerilim Filmi Kazandı
En İyi Yönetmen Frank Darabont Aday
En iyi Yardımcı Oyuncu Michael Clarke Duncan Kazandı
En iyi yardımcı kadın oyuncu Patricia Clarkson Kazandı
En iyi müzik Thomas Newman Aday
Amerika Bilimkurgu ve Fantezi Yazarları(Nebula Ödülü) En İyi Senaryo Frank Darabont Aday
Screen Actors Guild Ödülleri Yardımcı Rolde Bir Erkek Oyuncu tarafından Üstün Performans Michael Clarke Duncan Aday
Bir Sinema Filminde Oyunculardan Üstün Performans Yeşil Yol Aday

Filmle ilgili yorum ve görüşler[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, eleştirmenlerce iyi bir Stephen King romanı adaptasyonu olarak nitelendirilmiştir.[2] Romandan çok az bir bölüm çıkarıldığından, üç saatlik uzun bir film olmuştur.

Film, IMDb'de (internet film veri tabanı) Şubat 2014 itibarıyla yaklaşık 492.188 kişinin oyu ile 10 üzerinden 8,5 ortalama puanla en iyi 250 film listesinde 45. sırada yer almıştır.

Adaylıklar ve ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

1999 Akademi Ödülleri

  • Aday Gösterildi – En İyi Erkek Yardımcı Oyuncu – Michael Clarke Duncan
  • Aday Gösterildi – En İyi Afiş – David Valdes, Frank Darabont
  • Aday Gösterildi – Best Sound Mixing – Robert J. Litt, Elliot Tyson, Michael Herbick, Willie D. Burton
  • Aday Gösterildi – En İyi Uyarlama – Frank Darabont

2000 Saturn Ödülleri

  • Kazandı – En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu – Michael Clarke Duncan
  • Kazandı – En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu – Patricia Clarkson
  • Kazandı – En İyi Aksiyon/Macera/Gerilim Filmi
  • Aday Gösterildi – En İyi Yönetmen – Frank Darabont
  • Aday Gösterildi – En İyi Film Müziği – Thomas Newman

2000 Broadcast Music Incorporated Film & TV Awards

  • Kazandı – En İyi Film Müziği – Thomas Newman

2000 Black Reel Ödülleri

  • Kazandı – Theatrical – En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu – Michael Clarke Duncan

2000 Blockbuster Entertainment Awards

  • Kazandı – En İyi Aktör – Drama – Tom Hanks
  • Aday Gösterildi – En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu – Dram – Michael Clarke Duncan
  • Aday Gösterildi – En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu – Dram – Bonnie Hunt

2000 Bram Stoker Awards

  • Aday Gösterildi – Best Screenplay – Frank Darabont

2000 Broadcast Film Critics Association Awards

  • Kazandı – En İyi Sinema Uyarlaması – Frank Darabont
  • Kazandı – En İyi Yardımcı Oyuncu – Michael Clarke Duncan
  • Aday Gösterildi – En İyi Film

2000 Chicago Film Critics Association Awards

  • Aday Gösterildi – En İyi Erkek Oyuncu – Michael Clarke Duncan
  • Aday Gösterildi – En Çok Gelecek Vadeden Oyuncu – Michael Clarke Duncan

2000 Directors Guild of America

  • Aday Gösterildi – Outstanding Directorial Achievement in Motion Pictures – Frank Darabont

2000 Golden Globe Awards

  • Aday Gösterildi – En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu – Motion Picture – Michael Clarke Duncan

2000 NAACP Image Awards

  • Aday Gösterildi – En İyi Yardımcı Oyuncu in a Motion Picture – Michael Clarke Duncan

2000 MTV Movie Awards

  • Aday Gösterildi – Best Breakthrough Male Performance – Michael Clarke Duncan

2000 Motion Picture Sound Editors (Golden Reel Awards)

  • Aday Gösterildi – Best Sound Editing – Dialogue and ADR – Mark A. Mangini, Julia Evershade
  • Aday Gösterildi – Best Sound Editing – Effects and Foley – Mark A. Mangini, Aaron Glascock, Howell Gibbens, David E. Stone, Solange S. Schwalbe

2000 People's Choice Awards

  • Kazandı – Favorite All-Around Motion Picture
  • Kazandı – Favorite Dramatic Motion Picture

2000 Screen Actors Guild Awards

  • Aday Gösterildi – En İyi Film Ekibi Performansı
  • Aday Gösterildi – En İyi Yardımcı Erkek – Michael Clarke Duncan

2001 Science Fiction and Fantasy Writers of America (Nebula Award)

  • Aday Gösterildi – Best Script – Frank Darabont

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmi film soundtrack'i, The Green Mile'in Film Müziği, 19 Aralık 1999'da Warner Bros. tarafından piyasaya sürüldü. Thomas Newman tarafından bestelenen film müziğinden gelen 37 parçayı içerir. Ayrıca dört vokal parça içerir: Fred Astaire tarafından "Cheek to Cheek", Billie Holiday tarafından "I Can't Give You Anything but Love, Baby", Gene Austin tarafından "Did You Ever See a Dream Walking?" ve Guy Lombardo ve Royal Canadians'ından "Charmaine".

Notlar ve kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Boxofficemojo.com Hasılat Detayları". 10 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2006. 
  2. ^ Film Eleştirileri 3 Kasım 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]