Aile Doktoru

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(The German Doctor sayfasından yönlendirildi)
Aile Doktoru
Wakolda
Filmin orijinal posteri
YönetmenLucía Puenzo
YapımcıLucía Puenzo
YazarLucía Puenzo
UyarlamaWakolda
–Lucía Puenzo
OyuncularÀlex Brendemühl
Natalia Oreiro
Diego Peretti
MüzikDaniel Tarrab
Andrés Goldstein
Görüntü yönetmeniNicolás Puenzo
KurguHugo Primero
DağıtıcıDistribution Company
Çıkış tarih(ler)i22 Mayıs 2013 (2013-05-22) (Cannes)
19 Eylül 2013 (2013-09-19) (Arjantin)
Süre94 dakika
Ülke
  • Arjantin
  • Fransa
  • İspanya
  • Norveç
Dilİspanyolca

Aile Doktoru (İspanyolca özgün adıyla Wakolda), Arjantinli yazar ve yönetmen Lucía Puenzo tarafından yazılan ve üretilen 2013 çıkışlı Arjantin tarihsel drama filmidir. Puenzo'nun Wakolda (2011) adlı romanına dayanan film[1] Nazi Schutzstaffel subayı ve Auschwitz toplama kampında insan deneyleri yapan Josef Mengele rolüyle Àlex Brendemühl yer almaktadır. Florencia Bado, Natalia Oreiro, Diego Peretti, Elena Roger ile Guillermo Pfening, filmde yer alan diğer oyunculardır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Josef Mengele 1960'ta yeni bir kimlikle Arjantin'de sürgünde yaşamaktadır. Yollar tehlikeli olduğundan bir aileyi izleyerek karayoluyla yeni bir yere uzun bir yolculuk yapar. Başlangıçta Mengele'nin Patagonya'da kalması için yeri vardır fakat ailenin kızı Lilith'e ilgi duyduktan sonra altı aylık kira bedelini ödeyerek bir otel odasına yerleşir.

Lilith erken doğmuştur ve sonuç olarak sınıf arkadaşlarından çok daha kısadır. Boyundan dolayı okulda zorbalığa maruz kalır. Doktor olarak çalışan Mengele, kızın daha hızlı büyümesine yardımcı olabileceğini belirtir ve Lilith'in annesi Eva, bunu kabul eder. Bu arada, Mengele'yi arayan insanlar onu bulduklarına ve gerçek kimliğine dair kanıtlar toplamaya başladığına inanmaktadır.

Eva, ikizlere hamiledir ve bu durum, Mengele'nin ilgisini oldukça çeker. Lilith'in büyümesine yardım ederken Lilith ve ailesinin geri kalanı hakkında bol miktarda notlar tutar. Lilith, Mengele'nin ona verdiği büyüme hormonlarının bir yan etkisi olarak hastalanır. Babası Enzo gerçeği öğrendiğinde öfkelenir ve Mengele'nin oteli terk etmesini ister. Eva, doğurmak üzeredir ve etrafındaki tek doktor Mengele'dir. Mengele, ikizlerin doğumunda yardımcı olur. İkizler erken doğar ve Mengele hayatta kalmalarını sağlamak için deneyler yapmaya başlar. İnsanların gerçek kimliğini bulmaya çalıştıklarının bilincindedir ve neredeyse yakalanacağı sırada deniz uçağıyla kaçmayı başarır.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayımlanma[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, 2013 Cannes Film Festivali'nde Belirli Bir Bakış bölümünde gösterildi.[2] Ayrıca 86. Akademi Ödülleri'nde Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü dalında Arjantin'in aday filmi olarak seçildi[3][4][5] fakat aday gösterilemedi.

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, eleştirmenler tarafından olumlu yorumlar aldı. Eleştiri toplayan web sitesi Rotten Tomatoes'te 59 eleştiriyle ortalama %73'lük bir derecelendirme ve 5.7/10 puan aldı.

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödül Kategori Sonuç
66. Cannes Film Festivali Belirli Bir Bakış Adaylık
Saint Petersburg Uluslararası Film Festivali İzleyici Ödülü Kazandı
2. Unasur Cine Uluslararası Film Festivali[6] En İyi Yeni Kadın Oyuncu Kazandı
En İyi Kadın Oyuncu Kazandı
En İyi Yönetmen Kazandı
En İyi Film Kazandı
San Sebastián Uluslararası Film Festivali Horizontes Adaylık
Güney Festivali'nden Filmler En İyi Film Adaylık
35. Uluslararası Yeni Latin Amerika Sineması Festivali[7] En İyi Yönetmen Kazandı
Jüri Özel Ödülü Kazandı

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Cannes Film Review: 'Wakolda'". 24 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2017. 
  2. ^ "2013 Official Selection". 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2017. 
  3. ^ "Oscars: Argentina Nominates 'Wakolda' for Foreign Language Oscar". Hollywood Reporter. Erişim tarihi: 28 Eylül 2013. 
  4. ^ "Argentina Chooses 'German Doctor' (aka 'Wakolda') for Oscar Race". Variety. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2013. 
  5. ^ "Argentina Calls On 'The German Doctor' As Foreign Language Oscar Entry". Deadline. 21 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2013. 
  6. ^ "Unasur Cine 2013 winners" (PDF) (İspanyolca). 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2013. 
  7. ^ "Premios Corales-35 Festival" (İspanyolca). 24 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]