The Cutie Map

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"The Cutie Map"
My Little Pony: Arkadaşlık Sihirlidir bölümü
Şaşkın biçimde Sevimli Haritaya bakan Twilight ve arkadaşları.
Bölüm no.5. sezon
1. ve 2. bölüm
YönetmenJayson Thiessen
Jim Miller
SenaristScott Sonneborn
M.A. Larson
Merkezî karakterMane 6
Starlight Glimmer
YapımcıStephen Davis
Kirsten Newlands
Sarah Wall
Devon Cody
Bölüm müziğiDaniel Ingram
Yayın tarihi16 Şubat 2013
Süresi44 dakika (toplam)
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Twilight's Kingdom"
Sonraki →
"Castle Sweet Castle"
My Little Pony (5. sezon)

"The Cutie Map" veya "Cutie Markless", Kanada-Amerika yapımı animasyon televizyon dizisi olan My Little Pony: Arkadaşlık Sihirlidir'in beşinci sezonunun birinci ve ikinci bölümleri, tüm serinin ise doksan ikinci ve doksan üçüncü bölümlerinin ortak adıdır. Jayson Thiessen'ın yönettiği, Jim Miller'ın ortak yönetmenliğini yaptığı bölümün hikâyesi Meghan McCarthy, senaryosu Scott Sonneborn ve M.A. Larson tarafından yazıldı, yapımcılığını ise Stephen Davis, Kirsten Newlands, Sarah Wall ve Devon Cody üstlendi.

İki bölüm, Twilight Sparkle ve arkadaşlarının, sevimli işaretleri kaldırarak tüm ponyler arasında "eşitlik" elde etmeye çalışan tekboynuzlu Starlight Glimmer tarafından kontrol edilen bir köyü ziyaret etmelerine ve köy halkını tekrar özgürlüklerine kavuşturmaya çalışmalarına odaklanıyor.

4 Nisan 2015'te Discovery Family'de bir saatlik bir etkinlik olarak yayınlanan bölümler, reyting açısından başarılıydı ve birçok demografide dizinin en yüksek puanlı prömiyeri oldu. Bölümler, barındırdıkları mesajlar ve ahlaki değerleri nedeniyle eleştirmenlerden olumlu eleştiriler ve övdüler aldı. Ayrıca her iki bölüm de En İyi Dramatik Sunum Kısa Biçim dalında Hugo Ödülü'ne ortaklaşa aday gösterildi.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Birinci bölüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Mane 6'nın işaretlerini zorla kaldırmadan önce Eşitlik Asası'nı tutan Starlight Glimmer.

Twilight Sparkle'ın yeni şatosunda, Twilight ve arkadaşları kendi tahtlarına otururlar ve farkında olmadan, üzerinde uzak bir yeri gösteren sevimli işaretlerinin görüntüleri ile birlikte holografik bir Equestria haritasını etkinleştirirler. Araştırmaya karar veren altı arkadaş, haritayı takip ettikten sonra bütün ponylerin sevimli işaretlerinin bir siyah eşittir işareti olduğu ütopik bir köye rastlarlar. Nezaketlerinden etkilenen Fluttershy dışında, altılı köylülerin abartılı gülümsemelerine ve aşırı misafirperver davranışlarına karşı dikkatli olurlar. Altılı köyün lideri Starlight Glimmer ile tanışır. Starlight, farklı yeteneklerin ve fikirlerin arkadaşlar arasında çekişmeye neden olduğu felsefesiyle tüm köylülerin sevimli işaretlerinden vazgeçtiklerini açıklar. Equestria'nın geri kalanının onun örneğini izlemesini bekleyen Starlight, altılıyı kalmaya ve köy hayatını deneyimlemeye teşvik eder.

Daha sonra altı arkadaşın köye gelme amaçları konusunda tartışması, pişirme yeteneğinden vazgeçtiğine pişman olan fırıncı Sugar Belle'in dikkatini çeker. Arkadaşlar argümanlarını bir kenara koyup tartışmayı sonlandırabildiğinde Sugar Belle şaşkına döner ve onlarla özel olarak buluşmak ister. Buluşmaya Sugar Belle dışında diğer köylüler Party Favor ve Night Glider'da katılır. Köy sakinleri, Twilight ve arkadaşlarının sevimli işaretleri ve arkadaşlığa karşı merak duyarlar. Orijinal işaretlerine tekrar sahip olmak isteyen köylüler, Starlight'a göre ona bir pony'nin işaretini kaldırma yeteneği veren Eşitlik Asası adlı mistik bir asanın yanında işaretlerinin saklandığı bir mağara kasasının olduğu hakkında altılıyı bilgilendirirler. Starlight, altılıyı kasaya götürür. Burada diğer köylüler tarafından kuşatıldıktan sonra Starlight asayla arkadaşların sevimli işaretlerini zorla kaldırır.

İkinci bölüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy hapisanesinden kaçmak için plan yapan Twilight.

Artık sevimli işaretleri olmayan altılı, yeniden sosyalleşmek için bir köy hapishanesinde mahsur kalır. Starlight'ı yöntemine uyduklarına ikna ederek kaçabileceklerini fark eden grup, rol oynaması için Fluttershy'ı gönderir. Fluttershy toplulukta karşılanırken Starlight, Sugar Belle ve Night Glider'ı koruyarak onlara yalnız yardım ettiğini "itiraf ettikten" sonra Party Favor'ı diğer beşiyle birlikte hapsedilmek üzere cezalandırır. Fluttershy daha sonra Starlight'a casusluk yapar ve altı arkadaşının sevimli işaretlerini toplamak için Double Diamond'ı gönderdiğini ve Twilight'ın işareti için daha büyük planı olduğunu öğrenir. Daha sonra Starlight'ın evinde yanlışlıkla kendi üzerine su sıçrattığını ve eşittir işareti silinerek gerçek, silinmemiş sevimli işaretinin ortaya çıktığını görür.

Starlight ertesi gün beş arkadaşı ve Party Favor'ı serbest bıraktığında, Fluttershy köylülere gerçek işaretini göstermek için Starlight'a su sıçratır. Starlight, ponylerin işaretlerini kendi büyüsüyle kaldırdığını ve Eşitlik Asası'nın sadece çölde bulduğu bir tahta parçası olduğunu itiraf eder. Bunun üzerine köylüler isyan eder ve kasadan orijinal sevimli işaretlerini geri alırken, Starlight altı arkadaşın işaretleriyle dağlara kaçar. Altılı, eşitlenmiş yetenekleri tarafından engellendiği için Double Diamond, Party Favor, Sugar Belle ve Night Glider, Starlight'ın peşine düşer ve kendi yeteneklerini kullanarak altı işareti geri almayı başarırlar. Starlight dağ mağaralarında kaybolurken, köylüler altı arkadaşa bireyselliklerini yeniden kazanmalarına yardım ettikleri için teşekkür eder. Twilight ve arkadaşları daha sonra haritanın onları sevimli işaretleriyle çağırdığını hisseder ve köye dostluk getirmek için çalışmalarını tamamladıklarını anlarlar.

Yapım ve tanıtım[değiştir | kaynağı değiştir]

Meghan McCarthy ve M.A. Larson Starlight Glimmer'ın konseptini yaratırken Kora Kosicka son tasarımı yaptı.[1] Bölümün yardımcı yönetmeni Jim Miller, Starlight'ı bir "proto-Twilight karakteri" olarak değerlendirdiğini ve renklerinin bu yüzden Twilight'ınkine benzediğini ifade etti.[2] Sevimli Harita, Rebecca Dart tarafından tasarlandı.[3] Yönetmenler Jayson Thiessen ve Jim Miller ile sanat yönetmeni Rebecca Dart ve dekor tasarımcısı Charmaine Verhagen, Eşitlik Asası'nın tasarımını hazırladı.[4] Miller, asa tasarımının Neon Genesis Evangelion'daki Longinus Mızrağı'ndan esinlenildiğini reddetti.[5] İkili bölümde çalan tek şarkı "In Our Town"dur. Birinci bölümde Kelly Sheridan tarafından seslendirilen şarkıyı dizinin bestecisi Daniel Ingram, II. Dünya Savaşı sırasında yapılan propagandalardan esinlenerek yazmıştır.[6] Şarkının orkestrasyonu Caleb Chan tarafından yapılmıştır.[7]

Bölümlerin fragmanları 11 Şubat 2015'te Yahoo! TV tarafından,[8] bir sonraki gün ise Hasbro tarafından yayımlanmıştır.[9] 14 Şubat'ta Hasbro, yeni bir tanıtım fragmanı yayımlamıştır.[10] 14 Mart 2015'te Discovery Family, iki bölümün gösteriminden önce arka arkaya altı dördüncü sezon bölüm maratonu ve ardından 1986 yapımı My Little Pony filmi'nin galasını içeren "Pony Day"i duyurdu.[11] 2015 BABSCon'da, iki bölümün tamamı reklamsız olarak gösterildi.[12][13]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

"The Cutie Map"in her iki bölümü de 4 Nisan 2015'te Discovery Family'de bir saatlik bir etkinlik olarak arka arkaya yayımlandı.[14] İlk bölüm 509.000 kişi tarafından, ikinci bölüm ise 574.000 kişi tarafından izlendi.[15] Nielsen reytinglerine göre Amerika Birleşik Devletleri'ndeki evlerin yaklaşık %0.3'ünde izlendi.[15] Bölümler, 2-11 yaş arası çocuklar, 6-11 yaş arası çocuklar ve 6-11 yaş arası kızlar arasında dizinin en çok izlenen prömiyeri oldu. Discovery Family ayrıca bölümlerin zaman aralığında 6-11 yaş arası kızlar arasında hem yayında hem de kabloda en çok izlenen ikinci ağ oldu.[16]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Unleash the Fanboy'dan Daniel Alvarez, 10 üzerinden 9 puan vererek bölümlerin genel yazımı, ahlakını ve Prenses Twilight'ı övdü. Ayrıca Starlight Glimmer'ı "iyi bir düşman" olarak değerlendirdi, fakat Pinkie Pie'ı "sahte bir gülümsemeyi fark etmek dışında masaya hiçbir şey getirmediği" için eleştirdi.[17] The Federalist'ten Brandon Morse, bölümlerin eşitlik hareketine karşı bir argüman olduğunu belirtti. Mizahını ve "eşitliğe açıkça olumsuz atıfta bulunmasını" öven Morse, bölümlerin "bir trend belirlemesini" arzu etti.[18] Den of Geek'ten Alana Joli Abbott bölümleri "Stalinizm'in ya da en azından [George] Orwell'in Hayvan Çiftliği'ndeki gibi bir hükümet'in eleştirisi" olarak değerlendirdi.[19] Ayrıca bireysellik, kendini yukarı taşıma ve bir kişinin sahip olabileceği etkiyi anlatan mesajlarını da övdü.[19]

Hugo Ödülü adaylığı[değiştir | kaynağı değiştir]

2016'da bölümler, En İyi Dramatik Sunum Kısa Biçim dalında Hugo Ödülü'ne ortaklaşa aday gösterildi.[20] Den of Geek, bunun Rabid Puppies oy-manipülasyon kampanyasının sonucu olduğunu belirtti, ancak Puppies'in niyetinin "utandırmak için tasarlanmış bir şaka girişi" olduğu yönündeki spekülasyonlara rağmen bunun layık bir adaylık olduğunu vurguladı.[19]

Ev sürümü[değiştir | kaynağı değiştir]

İki bölümden oluşan beşinci sezon prömiyeri, "Cutie Markless" başlığı altında 30 Haziran 2015'te yayımlanan "Cutie Mark Quests" DVD'sinin bir parçasıydı.[21] Ayrıca bütün beşinci sezon bölümlerini içeren DVD setinin bir parçası olarak da piyasaya sürüldü.[22]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jim Miller [@TheBiggestJim] (9 Mart 2018). "She was conceptualized by @MMeghanMcCarthy and @M_A_Larson, yes" (Tweet) – Twitter vasıtasıyla. 
  2. ^ Begin, Mary Jane (13 Ekim 2015). My Little Pony: The Art of Equestria. Abrams Books. s. 108. ISBN 978-1-4197-1577-8. 
  3. ^ Jim Miller [@TheBiggestJim] (4 Nisan 2015). "Awesome map design by @R_Dart" (Tweet) – Twitter vasıtasıyla. 
  4. ^ Jim Miller [@TheBiggestJim] (4 Nisan 2015). "It was a combo" (Tweet) – Twitter vasıtasıyla. 
  5. ^ Jim Miller [@TheBiggestJim] (4 Nisan 2015). "No" (Tweet) – Twitter vasıtasıyla. 
  6. ^ Daniel Ingram [@dannyimusic] (4 Nisan 2015). "Today's song "In Our Town" was inspired by WWII Propaganda music" (Tweet) – Twitter vasıtasıyla. 
  7. ^ Daniel Ingram (4 Nisan 2015). "HAPPY MLP SEASON 5 PREMIERE DAY!!". Facebook. 18 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "'My Little Pony: Friendship Is Magic' Season 5 Trailer". Yahoo! TV. 11 Şubat 2015. 11 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2021. 
  9. ^ Hasbro (12 Şubat 2015). "MLP: Friendship is Magic - EXCLUSIVE Season 5 Trailer". YouTube. 12 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2021. 
  10. ^ Hasbro (14 Şubat 2015). "MLP: Friendship is Magic - Season 5 Teaser Trailer". YouTube. 24 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ My Little Pony - Pony Day Promo. YouTube. 14 Mart 2015. 14 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2015. 
  12. ^ "BABSCon 2015" (PDF). BABSCon. s. 28. 24 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Temmuz 2021. 
  13. ^ "See Images from BABSCon, A Massive My Little Pony: Friendship is Magic Convention". WTVY. 14 Nisan 2015. 14 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2021. 
  14. ^ Wolfe, Jennifer (25 Mart 2015). "My Little Pony' Season 5 Premieres April 4". Animation World Network (İngilizce). 28 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2021. 
  15. ^ a b Pucci, Douglas (8 Nisan 2015). "Saturday Final Nationals: 22.6 Million Viewers for Wisconsin-Kentucky on TBS, TNT and truTV". TV Media Insights. Cross MediaWorks. 12 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2015. 
  16. ^ "'My Little Pony: Friendship is Magic' Season 5 Premiere Brings Ratings Magic to Discovery Family Channel" (Basın açıklaması). Discovery, Inc. 10 Nisan 2015. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2021 – The Futon Critic vasıtasıyla. 
  17. ^ Alvarez, Daniel (5 Nisan 2015). "My Little Pony: Friendship is Magic "The Cutie Map" Review". Unleash the Fanboy. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2015. 
  18. ^ Morse, Brandon (8 Nisan 2015). "My Little Pony To Children: Marxism Is Not Magic". The Federalist. 10 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2015. 
  19. ^ a b c Abbott, Alana Joli (10 Mayıs 2016). "Why My Little Pony: Friendship is Magic's Hugo Nomination Is So Important". Den of Geek. 11 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2021. 
  20. ^ "2016 Hugo Award Finalists". Hugo Awards. 23 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2016. 
  21. ^ "My Little Pony Friendship Is Magic: Cutie Mark Quests". Shout! Factory. 2 Mart 2015. 29 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2015. 
  22. ^ "My Little Pony Friendship Is Magic: Season Five" (İngilizce). Shout! Factory. 26 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]