The Bunker (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Bunker (film)
YönetmenGeorge Schaefer
Yapımcı
YazarJohn Gay
Oyuncular
MüzikBrad Fiedel
Görüntü yönetmeniJean-Louis Picavet
DağıtıcıWarner Bros. Television Distribution
Süre154 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce

The Bunker, 1975 yılında James P. O'Donnell'in The Bunker adlı kitabına dayanan Time-Life Productions tarafından üretilen 1981 Amerikan yapımı tarihi savaş filmidir.[1] George Schaefer tarafından yönetilen ve John Gay tarafından beyazperdeye uyarlanan film, Adolf Hitler'in Berlin'deki yeraltı sığınağında ve çevresinde geçen haftalarda Berlin Savaşı öncesi ve sırasında geçen olayları anlatan bir dramatizasyondur. Filmde Hitler rolünde Anthony Hopkins'in yanı sıra Richard Jordan, Susan Blakely ve Cliff Gorman yer alıyor.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film 1945'te, Amerikalı muhabir James O'Donnell'in (James Naughton) bir paket sigarayla bir Sovyet nöbetçisine rüşvet vererek Führerbunker'e girmesiyle başlar. Film daha sonra Ocak ve Mayıs 1945 arasında sığınakta yaşayanların hikâyesini uzun bir geçmişe dönüş olarak anlatmaktadır. Filmde Berlin'in kuşatılması, Hitler'in Albert Speer ile son görüşmesi ve Speer'in Hitler'in çorak toprak politikasını sabote etme girişimleri, Speer'in Hitler'i sığınakta öldürmeye yönelik başarısız planı, Hitler'in Heinz Guderian'ı görevden alması, Hitler'in Heinrich Himmler ve Hermann Goering'i kovması, Alman kuvvetlerinin kuşatmayı kaldıramaması, Goebbels'in çocuklarının öldürülmesi, Hitler'in Eva Braun ile düğünü ve Hitler, Braun ve Goebbels'in intiharları gösterilmektedir.

Film, hayatta kalan grupların Reich Şansölyesi'nin sığınak kompleksini terk etmesiyle sona erer. Son sahnede, sığınağın tamircisi ve son kalan kişisi Hentschel'i, Hitler'in savaşırken öldüğüne dair bir radyo duyurusunu dinlerken gösteriyor. Radyoya tiksinerek bir dizi kağıt fırlatır ve sahne, hayatta kalanların kaderini açıklayan sesli bir dizi durağan görüntüye dönüşür. Son hareketsiz görüntüde, Hitler'in iktidara gelişi sırasında O'Donnel'in seslendirmesiyle yaptığı bir konuşmadır:

Thomas Hardy, 'İnanılamayacak kadar çok şey tuhaf olsa da, hiçbir şey yaşanmayacak kadar tuhaf değildir' diyen kişiydi.'

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ J. O'Connor, John (27 Ocak 1981). "TV: 'Bunker,' On Hitler's Last Days". The New York Times. 16 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi.