Güzel Mavi Tuna

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(The Blue Danube sayfasından yönlendirildi)
Kapağı

Türkçede yaygın olarak Mavi Tuna veya Güzel Mavi Tuna adıyla bilinen Güzel Mavi Tuna'da (Alm. An der schönen blauen Donau), Opera no.314, Avusturyalı besteci Johann Strauss II'nin 1866 yılında koro için yazdığı valstir. İsmini Tuna Nehri'nden almaktadır. Beste ilk defa 13 Şubat 1867 tarihinde Wiener Männergesangsverein (Viyana Erkekler Koro Derneği) tarafından seslendirilmiştir. Klasik batı müziği repertuvarındaki ünlü parçalardan biri olmuştur.

Koro derneğinin başkanı Joseph Weyl orijinal güfteye sözler eklemiştir.[1]

Strauss daha sonra daha fazla müzik ekledi ve Weyl bazı sözleri değiştirmek zorunda kaldı.[2] Aynı yıl Strauss Paris'teki Dünya Fuarı için yapıtını tamamen orkestra formuna uyarladı ve uyarlama büyük beğeni topladı. Uyarlama bugün daha fazla seslendirilmektedir. Vals için daha sonra Franz von Gernerth tarafından Donau so blau (Tuna ne kadar mavi) adı altında alternatif sözler yazılmıştır.

Viyana'yı çağrıştıran bu duygusal parça Avusturya'nın gayriresmî ulusal marşı olarak bilinir. Viyana Yılbaşı Konseri'nin geleneksel istek parçasıdır. Österreichischer Rundfunk'un yurt dışı programlarında Güzel Mavi Tuna'nın ilk birkaç ölçüsü haber müziği olarak kullanılır. Her yılbaşı arifesi, valsin devlete bağlı tüm televizyon ve radyo kanallarında tam geceyarısı yayını yapılır.

Strauss'un üvey kızı Alice von Meyszner-Strauss, hayran olduğu besteci Johannes Brahms'dan imzasını isteyince, Brahms imzaya Güzel Mavi Tuna'nın ilk ölçülerini yazar ve Leider nicht von Johannes Brahms (Maalesef Johannes Brahms'dan değil) sözlerini ekler.[3]

Valsin 2001: Bir Uzay Destanı filmindeki kullanımı nedeniyle bilinirliliği daha da artmıştır.

Enstrümantasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Güzel Mavi Tuna aşağıdaki çalgılar için notaya geçirilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Palmer, Alan: "Twilight of the Habsburgs: The Life and Times of Emperor Francis Joseph", sayfa 180. ISBN 0871136651. Atlantic Monthly Press. New York 1997.
  2. ^ "Cheltenham Symphony Orchestra: program notes". 21 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2011. 
  3. ^ Geiringer, Karl: "Brahms: His Life and Work", sayfa 151. ISBN 1406755826. New York 2007