Bir Terör Filmi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(The Baader Meinhof Complex sayfasından yönlendirildi)
Bir terör filmi - Der Baader Meinhof
Der Baader Meinhof Komplex
YönetmenUli Edel
YapımcıBernd Eichinger
Senarist
  • Bernd Eichinger
  • Uli Edel
UyarlamaStefan Aust - Der Baader Meinhof Komplex
Oyuncular
Müzik
  • Peter Hinderthür
  • Florian Tessloff
Görüntü yönetmeniRainer Klausmann
TürüBelgesel
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i25 Eylül 2008 (2008-09-25) (Almanya)
12 Kasım 2008 (2008-11-12) (Fransa)
5 Nisan 2009 (2009-04-05) (Türkiye)
Süre
  • 149 dakika[1]
  • 164 dakika (Uzun versiyon)
Ülke
Dil
  • Almanca
  • İngilizce
  • Fransızca
  • İsveççe
Bütçe13.5 milyon € (19.7 milyon $)[2]
Hasılat16,498,827 $[2]

Bir terör filmi - Der Baader Meinhof (Almanca orijinal başlık: Der Baader Meinhof Komplex) Uli Edel yönetmenliğinde Stefan Aust'un aynı isimli romanına dayanarak çekilen 2008 çıkışlı bir filmdir. Filmde aşırı solcu örgüt Kızıl Ordu Fransiyonu'nun (RAF) 1967 -1977 yılları arasındaki aktiviteleri aktarılmaktadır.

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmde Kızıl Ordu Fraksiyonu'nun doğuşu ve aktiviteleri aktarılmaktadır. Bu aktiviteler arasında ilk olarak, Muhammed Rıza Pehlevi'nin Batı Berlin ziyareti sırasındaki şiddetli gösteriler ve bu gösterilerde Benno Ohnesorg adlı öğrencinin Karl-Heinz Kurras adlı polis tarafından öldürülüşü, öğrenci lideri Rudi Dutschke'ye suikast girişimi, Axel-Springer yayınevi protestosu, Vietnam Savaşı'nı protesto etmek amaçlı Frankfurt'ta iki mağazanın kundaklanması gibi olaylar ele alınmaktadır. Bu olaylar hakkında gazetede yazılar yazan Ulrike Meinhof, Frankfurt'taki olayın sanıkları olan Gudrun Ensslin, Thorwald Proll ve Andreas Baader ile bu zaman zarfında tanışır.

Sonraları tutuklanan Andreas Baader, Gudrun Ensslin ve Ulrike Meinhof tarafından hapishaneden kaçırılır. Bu zamana kadar sadece bir gazeteci olan Meinhof, örgütün üyesi haline ve iki çocuğunu da böylece terk eder. Kaçış sonrası Filistin'e giderek askeri eğitim alan ekip geri döndüğünde Berlin'de aynı anda düzenlenen 3 operasyon ile 3 farklı bankayı soyarlar. Takip eden dönemde Horst Mahler ve Astrid Proll tutuklanır ve polis örgüte yönelik operasyonlar düzenlemeye başlar. Silahli mücadeleyi sürdüren örgüt çok sayıda bombalı saldırı düzenler. Polisinn sürdürdüğü sıkı takip sonucu nihayet grubun yöneticileri olan Baader, Ensslin, Meinhof ve Holger Meins yakalanarak Stuttgart-Stammheim hapishanesine kapatılırlar.

Hapishanede geçen süre zarfında Holger Meins açlık grevi sonrası hayatını yitirir. Örgütün dışarıdaki diğer üyeleri, hapishaneye kapatılanların serbest bırakılması için silahlı operasyonlarına devam ederler. Bunların arasında Günter von Drenkmann'ın öldürülmesi ve Stockholm'daki başkonsolosluğun işgali gibi aktiviteler bulunmaktadır. Stockholm konsolosluğu işgali sırasında çıkan bir patlamada ataşe Heinz Hillegaart ve Andreas von Mirbach öldürülür. Bunlar yaşanırken mahkemeyi protesto etmeye çalışan Meinhof, Baader ve Ensslin, yargıca küfür ederler. Grup içi çıkan bir çekişme sonucu Ulrike Meinhof intihar eder. Bunu takip eden dönemde ikinci jenerasyonun lideri kabul edilen Brigitte Mohnhaupt örgütü yönetmeye ve tutukluları kurtarmak üzere planlar yapmaya başlar. Birkaç cinayet vakası daha yaşanır ancak grubun en önemli etkinliği bir uçağın kaçırılmasıdır. Uçağı, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi tutukluların serbest bırakılmasına destek vermek üzere kaçırmıştır. Bu olayın ardından tutuklular hapishanede intihar ederler. Yaşanan bu olaylar Alman Sonbaharı olarak da bilinmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "THE BAADER MEINHOF COMPLEX (18)". British Board of Film Classification. 31 Ekim 2008. 13 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2012. 
  2. ^ a b "Der Baader Meinhof Komplex - Box Office Data, Movie News, Cast Information - The Numbers". The Numbers. 27 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]