Kara Tahta (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Textê Reş sayfasından yönlendirildi)

Kara Tahta (Farsça: Takhté Siah, Kürtçe: Textê Reş), İranlı yönetmen Samira Mahmelbaf'ın 2000 yapımı ikinci uzun metrajlı filmidir. İran, İtalya ve Japonya ortak yapımıdır. Filmin 20 yaşındaki yönetmeni Samira Mahmelbaf, senaryosunu babası Muhsin Mahmelbaf ile birlikte yazdı.

Film, 1988'de İran-Irak Savaşı sırasında Saddam Hüseyin'in Halepçe'ye kimyasal bomba saldırısı düzenlemesinin ardından, sınırda yaşam mücadelesi veren bir grup Kürt mülteci üzerinde yoğunlaşıyor.[1] İran Kürdistanı'nın dağlık kesimlerinde, sırtlarında kara tahtalar taşıyan ve kendilerine öğrenci arayan bir grup seyyar öğretmeni konu etmektedir.[2] Diyalogların çoğu Kürtçe olan filmde çoğunlukla profesyonel olmayan oyuncular rol aldı.[1][3]

2000 Cannes Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Richard Brody, The New Yorker dergisindeki yazısında, "dil ve hikâye anlatımı, kendini açığa vurma ve kendini gizleme, hakikat ve yalanlar, otorite ve özgürlük—sevgi, arkadaşlık ve güven—her birinin eğitimle ilgili temel sorular olarak hikâyenin içine dokunduğunu" kaydetti.[4] Stephen Holden, New York Times gazetesindeki eleştirisinde filmde, hain dağların arasından pes etmeden yaya olarak kendilerini sürükleyen yorgun yolcuların görüntüsünün, doğanın ve uluslararası siyasi gelgitlerin hırpaladığı insanlığın unutulmayan ve duygu dolu vizyonunu çağrıştırdığını dile getirdi.[3]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Jahid, Parviz (ed). Directory of World Cinema: Iran. Intellect Books, 2012. ISBN 1841503991. Sayfa 269.(İngilizce)
  2. ^ "Review: The Blackboard". The Guardian. 14 Mayıs 2000. 9 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017.  (İngilizce)
  3. ^ a b "Film Review: An Austere Land With Some Poignant Human Beings". New York Times. 6 Aralık 2002. 7 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017.  (İngilizce)
  4. ^ "DVD of the week: Blackboards". The New Yorker. 9 Kasım 2011. 28 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017.