Tevfik Remzi Kazancıgil

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tevfik Remzi Kazancıgil
Doğum1894
İstanbul
Ölüm19 Ocak 1969 (75 yaşında)
İstanbul
MilliyetTürk
Kariyeri
DalıKadın hastalıkları ve doğum

Tevfik Remzi Kazancıgil (1894, İstanbul – 19 Ocak 1969, İstanbul), Türk doktor ve bilim insanıdır. Kadın hastalıkları ve doğum konularının Türkiye’de geliştirilmesinde öncü olmuştur.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1894 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Babası Dr. Osman Remzi Bey, annesi Zahide Hanım'dır. Tıbbiye'yi bitirdikten sonra Almanya ve İsviçre'de kadın hastalıkları ve doğum konusunda ihtisas yaptı. 1924 yılında İstanbul'a döndü. Tıp bilimi dışında felsefe, tarih, sanat konuları ile ilgilendi. Kazancı Yokuşu'ndaki konağı, devrin aydınlarının sıklıkla buluştukları bir mekan oldu.[1]

Ülkenin tek doğum kadın kliniği olan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin Doğum Kadın Kliniği'ni 30 yıl boyunca yöneten Kazancıgil; çok sayıda kadın doğum uzmanı yetiştirdi. 146 adet bilimsel eser verdi.[2] 1928 yılında Taksim’de özel bir doğumevi, 1956’da Nişantaşı’nda Güzelbahçe Hastanesi adlı bir hastane açtı. Güzelbahçe Hastanesi'ni 1965'e kadar yönetti.

1950 yılında ordinaryüs unvanını alan Kazancıgil, 1954 yılında Fransız devlet nişanı Légion d'honneur madalyası ile ödüllendirildi. 27 Mayıs Darbesi'nden sonra üniversiteden ihraç edilen 147 bilim insanı arasında yer aldı.[3] Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Kliniği Direktörü iken 1969’da kalp yetmezliğinden öldü.

Kitap tutkusu ile tanınan Kazancıgil, ölümünden önce kütüphanesini direktörlüğünü yaptığı kliniğe bağışladı.[4] Adı, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ndeki Tevfik Remzi Kazancıgil Amfisi'ne verilmiştir.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]