Tetsubin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tetsubin

Tetsubin (Japonca鉄瓶), çay yapmak gibi içme amacıyla sıcak su kaynatmak ve dökmek için kullanılan, dökme demir ağızlı, kapaklı ve üstten çapraz kulplu Japon çaydanlığıdır.

Tetsubin geleneksel olarak mangal kömürü üzerinde ısıtılır. Tetsubinler genellikle dış kısımları kabartma desenlerle özenle dekore edilmiştir. Boyutları çok çeşitlidir ve birçoğunun sıra dışı şekilleri vardır, bu da onları koleksiyoncular arasında popüler kılar. Nispeten küçük bir tetsubin, yaklaşık 0,5 litre su alabilirken büyük olanlar yaklaşık 5 litre alabilmektedir.

Tetsubinin tarihsel kökeni kesin değildir. En erken kaynaklar Sen no Rikyū döneminde Japon çay seremonisinin halihazırda kullanılmakta olan tedorigama adlı ağızlıklı ve kulplu su ısıtıcısından geliştirildiğini belirtmektedir.[1] 19. yüzyılda, demlenmiş çay daha popüler hale geldi ve tetsubin, işlevsel mutfak ürünlerinden ziyade öncelikle statü sembolleri olarak kabul edildi.

Iwate ve Yamagata prefektörlükleri en çok tetsubin ve demir çaydanlık üretmeleriyle bilinirler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Genshoku Chadō Daijiten 原色茶道大辞典: Tankosha, 1975. Japanese illustrated encyclopedia of "the way of tea", entry for "tedorigama".