Terminatör 4: Kurtuluş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Terminatör 4: Kurtuluş
Terminator Salvation
film afişi
YönetmenMcG
YapımcıDerek Anderson
Victor Kubicek
Jeffrey Silver
Moritz Borman
Hikâye (eser)James Cameron
Gale Anne Hurd
UyarlamaJohn Brancato
Michael Ferris
OyuncularChristian Bale
Sam Worthington
Anton Yelchin
Moon Bloodgood
Bryce Dallas Howard
Common
Jadagrace Berry
Michael Ironside
Helena Bonham Carter
Roland Kickinger
MüzikDanny Elfman
Görüntü yönetmeniShane Hurlbut
KurguConrad Buff
DağıtıcıWarner Bros.
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı2009
Çıkış tarih(ler)i21 Mayıs 2009
Süre115 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe200.000.000 $
Hasılat372.046.055 $
Önceki filmTerminatör 3: Makinelerin Yükselişi
Devam filmiTerminator: Genisys
Resmî sitesi

Terminatör 4: Kurtuluş (Özgün adı: Terminator Salvation), McG'nin yönettiği ve başrollerinde Christian Bale, Sam Worthington, Anton Yelchin, Bryce Dallas Howard, Moon Bloodgood, Common ve Helena Bonham Carter'ın oynadığı 2009 yapımı bilimkurgu filmi. Film Türkiye'de 5 Haziran 2009 tarihinde gösterime girmiştir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kıyamet Günü yaşandıktan sonra, 2018 yılındayız. Beklenildiği gibi makineler kontrolü ele geçirmiş ve geriye kalan bir grup insan Skynet'e ve ordularına karşı bir direniş başlatmıştır.

Direnişi örgütleyen John Connor'ın (Christian Bale) bu savaşı kazanabileceğine olan inancı Marcus Wright isminde bir yabancının ortaya çıkmasıyla sarsılıyor. En son bir hapishane hücresinde olduğunu hatırlayan Marcus'un gelecekten mi yoksa geçmişten mi geldiği sorusuyla karşı karşıya kalıyor.

İkili, Skynet'in insanoğlunu tamamen ortadan kaldırabilecek son saldırısını engellemek amacıyla, Skynet'in operasyonlarının yapıldığı üsse doğru yola çıkıyorlar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Christian Bale, John Connor rolünde: Skynet, çoğu insanı öldürdükten sonra, hayatta kalma savaşında insanlığa liderlik etmek zorunda kalan genç bir asker. Yönetmen McG, Bale'i "dünyadaki en güvenilir aksiyon yıldızı" olarak görüyordu. Filme katılan ilk oyuncu olan Bale, 2007 yılının Kasım ayında sözleşme imzaladı. McG, Kara Şövalye'nin Birleşik Krallık'taki çekimleri sırasında Bale ile rolü hakkında uzun bir konuşma yaptı ve her ikisi de projeye devam kararı aldı. Bale, Terminator serisinin büyük bir hayranı olmasına rağmen, McG onu filmin özel efektlere dayalı değil de, karakter tabanlı olacağına ikna edene kadar projeye ilgisizdi. Worthington ile beraber her gün hikâye üzerine çalıştılar. McG, filmin çekimleri sırasında Bale'in elini kırdığını söyledi. Bale ayrıca yapım bittikten sonra her gün altı ya da sekiz saatinin kurgu odasında McG'ye tavsiyeler vererek geçirdi.
  • Sam Worthington, Marcus Wright rolünde: Belleği bulanık olan bir direniş askeri. John, onun geçmiş ya da gelecekten geldiği konusunda şüphe duyar. Terminator'ün yaratıcısı James Cameron, onu McG'ye şahsen tavsiye etti. Russell Crowe da yönetmene kendini önerdi. McG, Worthington'ın birçok genç erkek oyuncudan daha sert göründüğüne karar verdi. Wortington filmin çekimlerinin birinci haftasında interkostal kasları parçalamasına rağmen, dublör kullanmayı reddetti ve kendi performansını sunmak istedi. McG bir ara rol için Daniel Day-Lewis ve Josh Brolin'i düşündüğünü söyledi. Brolin, Bale ile senaryo hakkında konuşurken ilginç ve karanlık olduğunun, ancak kendisi için uygun olmayacağını düşündüğünü söyledi.
  • Anton Yelchin, Kyle Reese rolünde: John Connor'a hayran olan genç bir asker. İlk filmde Michael Biehn tarafından canlandırılan Reese, Sarah Connor'ı korumak için 1984 yılına gidiyor ve John Connor'ın babası oluyordu. Yelchin, karakteri oynarken Biehn'in performansını örnek aldı ve onun zayıf halini değil de genç halini canlandıracağını söyledi.
  • Bryce Dallas Howard, Kate Connor rolünde: John Connor'ın yedi aydır hamile olan karısı. Başlangıçta karakteri canlandırması için Charlotte Gainsbourg ile anlaşıldı ancak program çakışması sebebiyle projeden geri çekilmek zorunda kaldı. Üçüncü filmde Claire Danes tarafından canlandırılan Kate, bu filmde artık bir doktor oldu.
  • Moon Bloodgood, Blair Williams rolünde: Direnç gösterdiği savaşta zamanla ketumlaşan pilot. Marcus için romantik bir ilgi odağıdır.
  • Common, Barnes rolünde: Bir direniş askeri ve John'un sağ kolu.
  • Helena Bonham Carter, Serena Kogen rolünde: Filmin baş kötüsü. Aslında rol için başlagıçta Tilda Swinton düşünülmüştü, ancak onun yerine kadroya Carter dahil edildi. Carter, rolü bir Terminator hayranı olan erkek arkadaşı Tim Burton yüzünden kabul etti. Küçük ama etkili bir role sahip olan Carter'ın çekimleri on gün sürecekti. Carter, dört aile üyesinin Güney Afrika'da meydana gelen sebebi belirsiz bir minibüs kazasında ölmesinden dolayı çekimleri bir gün kadar erteledi.
  • Roland Kickinger, Arnold Schwarzenegger'a olan benzerliğiyle dikkat çeken Avusturyalı aktör, dijital yüz makyajı tekniğiyle, birebir Schwarzenegger'a benzer hale getirilmiştir.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

C2 Pictures, filmin haklarını satın aldıktan iki yıl sonra, 1999 senesinde iki öncül Terminator filmi çekileceğini duyuruldu. Her iki filmin çıkış noktası da Internet ve interaktif şirketlerdi. Tedi Sarafian, Terminator 3: Rise of the Machines (2003) filminin senaryosunun yazması için kiralandığında, David C. Wilson da Terminator 4'ü yazıyordu. Herhangi bir müdahale olmadan önce, Terminator 3, 2001 yılında geçiyor ve Skynet ile insanlık arasındaki ilk çatışmaya odaklanıyordu. Onu izleyen Terminator 4'de de ilk iki filmde bahsi geçen savaşa ağırlık verilecekti. Terminator 3'ün 2003 yılındaki gösteriminin ardından yapımcılar Andrew G. Vajna ve Mario Kassar, devam filminde John Connor ve Kate Brewster karakterlerini canlandırmaları için Nick Stahl ve Claire Danes ile anlaştı. Yönetmen Jonathan Mostow, senaryoyu John D. Brancato ve Michael Ferris'e emanet etti. Mostow, filmin yapımına 2005 yılında başlamayı umuyordu. California valisi olmayı isteyen Arnold Schwarzenegger'in küçük bir rolü olacaktı. Yapımcılar filmi finanse etmesi için Warner Bros. ile görüştü. Üçüncü filmin yapımcılarından olan Moritz Bormann, ellerinde iyi bir hikâye olduğunu ve dördüncü filmi çekeceklerini söyledi. Bormann, dördüncü filmi çekmelerinin Schwarzenegger'e bağlı olmadığını, vali seçilse de seçilmese de filmi yapacaklarını açıkladı. Üçüncü filmde John Connor'ı oynayan Nick Stahl, 2005 yılında yaptığı açıklamada Kate Brewster ve John Connor değişikliğe uğrayacağını söyledi. İlk filmin dağıtım şirketi Metro-Goldwyn-Mayer'in yeni CEO'su Harry Sloan dağıtımı yapmak istediklerini söyledi.

9 Mayıs 2007 tarihinde Vajna ve Kassar serinin telif haklarının The Halcyon Company'ye geçtiğini duyurdu. Yapımcılar, önceki filmleri temel alan yeni bir üçlemeye başlanılmasını umuyordu. Proje, MGM ve Halcyon arasındaki dava yüzünden askıya alındı. Halcyon firması MGM'i filmin dağıtımını planlanan tarihte yapmamış olmasından dolayı mahkemeye verdi. MGM yetkililerine göre ise bir ay daha müddetleri bulunmaktaydı. Filmin dağıtım hakkını elinde bulunduran MGM, Halcyon firmasının yasalara aykırı davranarak dağıtımı başka bir şirket ile yapmayı planladığını açıkladı. Mahkeme, Halcyon firmasına başka dağıtımcı şirketler ile görüşmesi için izin verdi. Warner Bros. filmin Kuzey Amerika'daki dağıtım hakkını elde ederken, Sony Pictures Entertainment'ın da geri kalan yerlere dağıtım yapması kararlaştırıldı.

Film müzikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 01. Opening (6:01)
  • 02. All Is Lost (2:45)
  • 03. Broadcast (3:19)
  • 04. The Harvester Returns (2:45)
  • 05. Freeside (1:31)
  • 06. No Plan (1:43)
  • 07. Reveal/The Escape (7:44)
  • 08. Hydrobot Attack (1:49)
  • 09. Farewell (1:40)
  • 10. Marcus Enters Skynet (3:24)
  • 11. A Solution (1:45)
  • 12. Serena (2:28)
  • 13. Final Confrontation (4:14)
  • 14. Salvation (3:08)
  • 15. Alice In Chains - Rooster (6:15)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız