Tepedoğan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
09.48, 18 Eylül 2016 tarihinde Zafer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17614523 numaralı sürüm (78.166.208.120 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Peykbot tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.)
Tepedoğan
Harita
Yozgat
Yozgat
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlYozgat
İlçeSarıkaya
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam844
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0354
Posta kodu66650
Resmî site
[1]

Tepedoğan, Yozgat ilinin Sarıkaya ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köy halkı Kayseri İli, Develi İlçesi Sindelli Höyüğünden develerle gelmiştir. Köy tipik Türkmen köyüdür, yörük kültürü egemendir. Köy halkının kendi aralarında aynı aile veya bölgeden gelenler için kullandığı (lakap) isimleri vardır. Bunlara takım adı verilir. Örnek olarak;"Camuz Oğulları(camuz takımı)", "Karaosman takımı","mamak takımı",'Eşşekçiler','Bazlamacılar',"Gobeller","Dedeler" gibi. Aslında bu takım isimleri de köyün çeşitli bölgelerden gelen göçlerle oluştuğunu gösteren bir karinedir.

Köy nüfusa kayıtlı insan bakımından ilçenin en kalabalık köylerinden biridir.Fakat köy nüfusu göç vermektedir.Ağırlıklı olarak Sarıkaya,İstanbul,Kayseri Fransa da köy nüfusuna kayıtlı çok sayıda hane bulunmaktadır

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

  • YerelnetKöyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.Rivayete göre yöre halkı Kayseri İli, Develi İlçesi Sindelli Höyüğünden develerle gelmiştir.Yaz aylarında bölgeye gelen yörükler (göcebeler) beraberlerinde develerle birlikte gelmiştir. Develerin sineklenmemesi icin yüksek kesimlere cıkmak gereksinimi duyan yörükler köyün bugün kü yerlesim merkezinden yaklaşık 100 metre güneyde yerleştir. köyün coğrafi konumu itibari ile yüksek kesimde bulunmasından dolayı yaz aylarında dahi serin olaması munasebeti ile yörükler bu bölgeyi yurt edinmiştir.Köy halkının kendi aralarında aynı aile veya bölgeden gelenler için kullandığı (lakap) isimleri vardır. Örnek olarak;"Camuz Oğulları(camuz takımı)", "Karaosman takımı","mamak takımı",'Eşşekçiler','Bazlamacılar',"Gobeller","Dedeler", Kundulun Osman gibi.Köy nüfusa kayıtlı insan bakımından ilin en kalabalık köylerinden biridir.Fakat köy nüfusu göç vermektedir.Ağırlıklı olarak Sarıkaya,İstanbul,Kayseri Fransa da köy nüfusuna kayıtlı çok sayıda hane bulunmaktadır.Köy, sanat tarihcilerinin ve tarihcilerin gün yüzüne çıkarılmasını beklediği tarihi gizemle doludur. Yerleşim yerinin yaklaşık 1 kilometre güney doğusunda kalan bir höyük bulunmaktadır. Tepedoğan köyünde çok az tarihi kalıntı gün yüzüne cıksada araştırılması gereken gizem dolu bir höyük bulunmaktadır.Bu höyük hitit döneminden kalma olup askeri amaçla kullanılmıştır.Köy ayrıca Bizans ve Roma döneminde de yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.Örneğin kale mevki ve alıçlı mevkiinde yerleşim yeri kalıntıları vardır.