Teknik analiz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Teknik Analiz

Finansta teknik analiz, geçmiş "hacim ve fiyat" datalarını kullanarak istatistiksel eğilimi tespit eder ve fiyatın yönünü tahmin etmeye çalışır.

Rastgele alım-satıma oranla başarı oranı çok daha yüksektir. Teknik analizdeki "stop loss" ve "destek, direnç" kavramları ile kaybı sınırlayan, trendi takip ederek kazanç olasılığını arttıran bir risk yönetimi stratejisinin benimsenebilmesini sağlar. Temel analizden farkı bir finansal ürünün içsel değerine bakılmaz, ancak fiyat üzerinden istatistiksel eğilim tespiti yapılır.

Sanılanın aksine uzun vade alım satım için de kullanılabilir. Bunun için analizi haftalık veya aylık periyotlarda yapılması yeterlidir. Teknik analiz fiyat bilgisi alınabilinen her finansal üründe; örneğin dövizler, emtialar, hisse senetleri, gayrimenkuller, tahviller, etfler, kripto paralar gibi ürünlerde kullanılabilir.

Akademik araştırmaların bir kısmı teknik analizin kesinlikle işe yaramadığını savunmaktadır ancak pratikte finans kuruluşlarının en önemli departmanlarından biri ve en sık kullanılan analiz metodolojisidir.

Teknik analiz sanılanın aksine insanların toplu bir şekilde çalışacağına inandığı için çalışmaz. Doğada her şey trendler şeklinde hareket eder. Her trendin bir eğilimi vardır ve destek, direnç kavramları bu trendin eğilimini tespit eder, yatırımcı bu eğilimin üstünde kaldığı sürece pozisyonunu devam ettirir, eğilim kırıldığında ise satar ve kazanç sağlar.

Erken aşamada eğilimin kırılması durumunda belirlenen "stop loss" devreye girer ve yatırımcı belirlediği stop loss yüzdesi kadar zarar eder. Sık kullanılan stop loss yüzdeleri "%1-%3" aralığıdır.[1][2][3][4][5][6][7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kirkpatrick, Charles D. (2006). Technical analysis : the complete resource for financial market technicians. Julie R. Dahlquist. Upper Saddle River, N.J.: FT Press Financial Times. ISBN 0-13-153113-1. OCLC 165114962. 
  2. ^ "Beating the Quants at Their Own Game (NYSEARCA:SPY) | Seeking Alpha". seekingalpha.com (İngilizce). 18 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2022. 
  3. ^ Mizrach, Bruce; Weerts, Susan (27 Kasım 2007). "Highs and Lows: A Behavioral and Technical Analysis" (İngilizce). Rochester, NY. 
  4. ^ Lo, Andrew W.; Hasanhodzic, Jasmina (23 Şubat 2011). The Evolution of Technical Analysis: Financial Prediction from Babylonian Tablets to Bloomberg Terminals (İngilizce). John Wiley & Sons. ISBN 978-0-470-95273-3. 1 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2022. 
  5. ^ Griffioen, Gerwin A. W. (3 Mart 2003). "Technical Analysis in Financial Markets" (İngilizce). Rochester, NY. 
  6. ^ "CRPIT.COM - One Stop Destination for Education & Job". CRPIT.COM (İngilizce). 6 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2022. 
  7. ^ "Chinese Stock Market: An Examination of the Random Walk Model and Technical Trading Rules, The | Quarterly Journal of Finance and Accounting | Find Articles at BNET". web.archive.org. 4 Aralık 2008. 4 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2022.