Teklif (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Teklif
The Proposal
The Proposal film posteri
YönetmenAnne Fletcher
YapımcıTodd Lieberman
David Hoberman
YazarPete Chiarell
OyuncularRyan Reynolds
Sandra Bullock
Betty White
Mary Steenburgen
Craig T. Nelson
MüzikAaron Zigman
DağıtıcıWalt Disney Studios Motion Pictures
RenkRenkli
Yapım yılı2009
Çıkış tarih(ler)i19 Haziran 2009 (2009-06-19)
Süre108 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe40 million dolar
Hasılat317,4 milyon dolar

Teklif veya gerçek adıyla The Proposal, 2009 yapımı Amerikan romantik komedi filmidir. Filmin çekimleri Alaska eyaletinin Sitka şehrinde yapılmıştır. Anna Fletcher tarafından yönetilen filmde Sandra Bullock ve Ryan Reynolds başrol oynamıştır. Film, 19 Haziran 2009 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde, 20 Haziran 2009 tarihinde de Türkiye'de vizyona girmiştir.[1] En çok hasılat alan romantik komedi filmlerindendir.

Filmin konusu, süresi dolmuş vizesi nedeniyle ABD'den sınır dışı edilmekle karşı karşıya kalabileceğini öğrenen Kanadalı bir yöneticiye odaklanıyor. Bir yayınevinin genel yayın yönetmeni olarak pozisyonunu korumaya kararlı olan Margaret, asistanı Andrew'u geçici olarak nişanlısı olarak hareket etmeye ikna eder.

Chiarelli'nin senaryosunu 2005 yılında başladığı filmin ana çekimleri, Mart'tan Mayıs 2008'e kadar iki aylık bir süre içinde gerçekleşti. Film, senaryosunu eleştiren ancak Bullock ve Reynolds arasındaki kimyayı öven eleştirmenlerden karışık eleştiriler aldı. Film, 40 milyon dolarlık bütçesiyle dünya çapında 317 milyon doları aşan bir gişe başarısıydı. Bullock, En İyi Kadın Oyuncu dalında Altın Küre Ödülüne (Sinema Filmi Komedi veya Müzikal) aday gösterildi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Margaret Tate, New York'ta bir kitap yayıncılığı şirketinin baş editörüdür ve nahoş kişiliği nedeniyle, birlikte çalıştığı herkes tarafından nefret edilmektedir. Çalışma vizesinin şartlarını ihlal ettiği için Kanada'ya geri gönderilmek üzere olduğunu öğrendikten sonra, çok istismara uğrayan asistanı Andrew Paxton'ı onunla evlenmeye ikna eder. Andrew'a sınır dışı edilirse, asistanı olarak yaptığı işi kaybedeceğini ve bir editör olma rüyasının sona ereceğini hatırlatır. Bir ABD göçmenlik ajanı olan Bay Gilbertson, Margaret'in sınır dışı edilmesini önlemek için dolandırıcılık yaptıklarından şüphelendiğini söyler. Gilbertson onlara birbirleri hakkında ayrı ayrı sorular sorulacağını söyler. Cevapları uyuşmuyorsa, Margaret kalıcı olarak Kanada'ya sınır dışı edilecek ve Andrew 250.000 dolar para cezası ve beş yıl hapisle cezalandırılabilecek bir suçtan hüküm giyecektir. Andrew, Margaret'in evlendikten sonra onu editör yapması ve ona tavsiye ettiği kitabı yayınlaması konusunda ısrar eder. Margaret kabul etmek zorunda kalır.

Çift, ailesiyle tanışmak için Andrew'un memleketi Sitka, Alaska'ya gider. Margaret, Andrew'un annesi Grace ve "Gammy" olarak bilinen büyükannesi Annie ile tanışır. Aile evine yaptığı yolculuk sırasında Margaret, kasabadaki hemen hemen her dükkânın Paxton adını taşıdığını fark eder ve Andrew'un ailesinin aslında çok zengin olduğunu öğrenir. Eve hoş geldin partisi sırasında Andrew, uzun zamandır sevmediği patronuyla çıkmasına sinirlenen ve kariyerinde ilerlemek için onu kullandığını düşünen babası Joe ile karşı karşıya kalır. Tartışmalarından sonra Andrew nişanı herkese duyurur. Margaret ayrıca Andrew'un eski kız arkadaşı Gertrude ile tanışır. Partide herkese Andrew'un Margaret'e nasıl evlenme teklif ettiğini anlatırlar.

Ertesi gün Grace ve Annie, bekarlığa veda partisinin bir parçası olarak Margaret'i bir bara götürür ve yerel olarak ünlü ama tepenin üzerinde egzotik bir dansçı olan Ramone'un striptiz dansını izler. Gösteriden uzaklaşan Margaret, Gertrude'dan Andrew'un editör olmak ve kendi hayatını kurmak istediğini ve Andrew'un Gertrude'a evlenme teklif ettiğini öğrenir. Ancak Gertrude, Sitka'dan New York'a gitmek istemediği için reddetmiştir. Eve dönen Margaret, Andrew ve Joe arasındaki çatışmayı öğrenir. O gece Margaret, Andrew'a babasıyla olan ilişkisini sorar, ancak Andrew konuşmayı reddeder. Bunun üzerine Margaret, Andrew'a açılır.

Ertesi gün aile onları Sitka'dayken evlenmeye ikna eder. Margaret, Andrew'un ailesine ne kadar yakın olduğunu fark ettikten sonra üzülür, Andrew'un teknesine biner ve onunla birlikte hızla uzaklaşır. Ailesinin öldüğünü ve bir aileye sahip olmanın nasıl bir his olduğunu unuttuğunu ve on altı yaşından beri yalnız olduğunu söyler. Dümeni bırakıp teknenin arkasına tökezler. Andrew bir şamandıraya çarpmamak için keskin bir dönüş yapar ve Margaret tekneden düşer. Andrew hızla tekneyi çevirir ve yüzemediği için onu kurtarır. Düğün töreninde Margaret, Kanada'ya gitmek için yirmi dört saati olduğunu bildiren Gilbertson da dahil olmak üzere konuklara düğün hakkındaki gerçeği itiraf eder.

Margaret eşyalarını toplamak için Paxton'ın evine döner. Andrew odalarına koşar ve Margaret'in çoktan ayrıldığını görür. Gertrude, Andrew'u teselli etmeye çalışır ve onun peşinden gidip gitmeyeceğini sorar. Margaret'i bulmak için dışarı çıkarken, onunla Joe arasında başka bir tartışma çıkar. Annie'nin kalp krizi geçirmesi, kendisinin ve ailesinin hastaneye hava yoluyla götürülmesine neden olur ve onları "ölmeden" önce uzlaştırmaya ikna eder. İşleri tekrar yoluna koymayı başardıktan sonra, büyükannesinin kalp krizi taklidi yaptığını öğrenir çünkü dikkatlerini çekmenin tek yolunun budur. Pilota Margaret'i yakalama umuduyla havaalanına gitmesini söyler. Andrew'un ailesi, onun Margaret'i gerçekten sevdiğini fark eder. New York'a gider ve Margaret'e onu tüm ofis personelinin önünde onu sevdiğini söyler. Öpüşürler, sonra Gilbertson'a giderler ve bu sefer gerçekten nişanlandıklarını söylerler. Film, Gilbertson'ın yalnızca Andrew ve Margaret'e değil, aynı zamanda Grace, Joe, Annie ve Ramone'a sorular sormasıyla (bazıları alakasız) sona erer.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödül ve adaylık listesi
Ödül Kategori Alıcı Sonuç
Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülleri (2009)[2] En İyi Komedi Filmi Adaylık
67. Altın Küre Ödülleri[3] En İyi Kadın Oyuncu - Müzikal veya Komedi Filmi Sandra Bullock Adaylık
Nickelodeon Kids' Choice Ödülleri (2010) Favori Kadın Oyuncu (Kör Nokta filmiyle birlikte) Adaylık
MTV Film & Televizyon Ödülleri[4] En İyi Komedi Performansı Adaylık
En İyi Komedi Performansı Ryan Reynolds Adaylık
En İyi Öpüşme Sahnesi Sandra Bullock & Ryan Reynolds Adaylık
En Şaşırtıcı Sahne Betty White Adaylık
Halkın Seçimi Ödülleri (2010)[5] Favori Komedi Filmi Kazandı
Favori Çift Sandra Bullock & Ryan Reynolds Adaylık
Favori Film Adaylık
Satellite Ödülleri (2009)[6] En İyi Kadın Oyuncu - Müzikal ya da Komedi Sandra Bullock Adaylık
Gençlerin Seçimi Ödülleri (2010)[7][8] En İyi Dans Sahnesi Sandra Bullock & Betty White Kazandı
En İyi Dikkat Çeken Betty White Adaylık
En İyi Çift Sandra Bullock & Ryan Reynolds Adaylık
En İyi Öpüşme Sandra Bullock & Ryan Reynolds Adaylık
En İyi Romantik Komedi Filmi Adaylık
En İyi Kadın Oyuncu - Romantik Komedi Sandra Bullock Kazandı
En İyi Erkek Oyuncu - Romantik Komedi Ryan Reynolds Adaylık
Gençlerin Seçimi Ödülleri (2009)[9] En İyi Yaz Filmi – Romantik Kazandı
En İyi Yaz Filmi Erkek Oyuncu Ryan Reynolds Adaylık
En İyi Yaz Filmi Kadın Oyuncu Sandra Bullock Adaylık

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2016. 
  2. ^ Accomando, Beth (14 Aralık 2009). "Broadcast Film Critics Association Announces Nominations". KPBS. 24 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2011. 
  3. ^ Burr, Ty (15 Aralık 2009). "The Golden Globe film nominations". Boston Globe. The New York Times Company. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2011. 
  4. ^ "2010 MTV Movie Awards". MTV (Viacom). 15 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2011. 
  5. ^ "People's Choice Awards 2010". CBS. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2011. 
  6. ^ "2009 14th Annual SATELLITE AWARDS". International Press Academy. 8 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2011. 
  7. ^ Soll, Lindsay (14 Haziran 2010). "Teen Choice Awards 2010: First Round Of Nominees Announced". MTV (Viacom). 10 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2011. 
  8. ^ Soll, Lindsay (28 Haziran 2010). "Teen Choice Awards 2010: Second (Giant) Wave Of Nominees Announced". MTV (Viacom). 21 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2011. 
  9. ^ Coppersmith, Scott (9 Ağustos 2009). "Teen Choice Awards 2009: The Nominees". KTTV. 26 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2011.