Tek kristal süper alaşım

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Savaş uçağı motorunun üretiminde kullanılması zorunlu olan süperalaşım üretim türüdür. Artan türbin giriş sıcaklığı ve yüksek metal stresiyle oluşan sürünme deformasyonu neticesinde gerçekleşen zorlayıcı fiziksel şartları en iyi tolere eden yöntemdir. Bu yöntem temelde yönlendirilmiş katılaşma tekniğinden üretilmiştir. Yöntemler arasındaki temel farklılık, soğutma bloğundan yönlü olarak katılaşmaya başlayan tanelerin biri hariç hepsinin elimine edildiği ve bir tane seçicinin (grain selector) sisteme ilave edilmesidir.[1] İstenmeyen yeni tanelerin çekirdeklenmemesi için kalıp içerisindeki sıvı metal bir yüzeyinden soğutulurken, diğer yüzeyden ısıtılır böylece katılaşma çok yönlü olarak gelişir ve çekirdeklenme oluşumu önlenir.

https://jeostrateji.com/tek-kristal-superalasimlar-ve-turkiyede-uretimi/ 31 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tek Kristal Süper Alaşımlar". Tek Kristal Süper Alaşımlar ve Türkiye'de Üretimi. Jeostratei.com. 31 Temmuz 2021. 31 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2021.