Tek Tek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tek Tek (albüm) sayfasından yönlendirildi)
Tek Tek
Tek Tek albüm ön kapağı, kapağın ön ibaresinde Ceketi sağ elinde İbrahim Tatlıses resmi ve resim Tek Tek klibinden alıntıdır.
İbrahim Tatlıses stüdyo albümü
Yayımlanma23 Mayıs 2003 (2003-05-23)[1]
TarzArabesk
Süre58:12
DilTürkçe
ŞirketKarizma Müzik
YönetmenMustafa Özhan
YapımcıErol Köse
İbrahim Tatlıses kronolojisi
Yetmez mi?
(2001)
Tek Tek
(2003)
Aramam
(2004)

Tek Tek, 23 Mayıs 2003 tarihinde İbrahim Tatlıses'in Karizma Müzik firmasından çıkardığı stüdyo albümüdür. Albümde yer alan Tabi Tabi, Seni Sana Bırakmam, Usta, Tek Tek, Ne Sevdalar Yaşadım, Sarhoş öne çıkan şarkılardır.

Şarkı listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

# Şarkı Söz Müzik Derleyen Düzenleme Süre
1 Tabi Tabi Altan Çetin Altan Çetin Altan Çetin 4:45
2 Seni Sana Bırakmam Yıldız Tilbe Yıldız Tilbe Suat Aydoğan 4:23
3 Al Al Al Yıldız Tilbe Yıldız Tilbe Suat Aydoğan 3:55
4 Su Ver Leylam Bedir Çağlayan Bedir Çağlayan Mustafa Özhan 3:38
5 Usta İlyas Keçeci İlyas Keçeci Mustafa Özhan 4:48
6 Süryani Anonim Anonim Bedri Ayseli Mustafa Özhan 3:04
7 Tek Tek Ömer Önder Güney Ömer Önder Güney Mustafa Özhan 4:28
8 Ne Sevdalar Yaşadım İbrahim Tatlıses İbrahim Tatlıses Mustafa Özhan 3:24
9 Haram Cengiz Altınsoy Mustafa Beyazkuş Suat Aydoğan 4:44
10 Adım İbrahim Altan Çetin Altan Çetin Altan Çetin 4:05
11 Sarhoş (Alın Yazım) Arif Sağ Arif Sağ Mustafa Özhan 4:40
12 Yanarım İlyas Keçeci İlyas Keçeci Mustafa Özhan 4:13
13 Bir Oda Yaptırdım Fahri Kayahan Fahri Kayahan Mustafa Özhan 3:36
14 Gün Ola Harman Ola Erkin Koray Erkin Koray Suat Aydoğan 4:29

Albüme ait bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümünde yer alan şarkılar ağırlıklı olarak pop tarzında olup sanatçı İbrahim Tatlıses tarafından seslendirilmiştir. Albümde aslı şiir olan sözleri şarkıya uyarlanan ve söz, müzikleri Tatlıses'e ait olan "Ne Sevdalar Yaşadım" adlı albümde dokuzuncu sırada yer alan şarkı sanatçıya ait tek şarkıdır. Albümde yer alan diğer şarkıların söz ve müzikleri farklı kişilere ait olup şarkıların düzenlemelerinde Altan Çetin ve Suat Aydoğan yer almıştır. İbrahim Tatlıses diğer albümlerinde olduğu gibi bu albümünde de iki söz ve müziği Yıldız Tilbe'ye ait olan şarkıya yer vermiştir. Ayrıca sanatçı albümünde Bedir Çağlayan'a ait "Su Ver Leylam" adlı türküyü pop ezgileriyle yeniden yorumlamış, albümde adından sıkça söz ettiren Sarhoş isimli söz ve müziği Arif Sağ'a ait şarkıyı albümünde isim değişikliğiyle Sarhoş olarak yer vermiş ve seslendirmiştir. Yine sanatçı albümünde "Usta" ve "Yanarım" isimli söz ve müziği İlyas Keçeci'ye ait iki şarkıya yer vermiştir.

Kariyerinde Pop ve arabesk geleneğini bu albümünde yine sürdüren Tatlıses bu albümünde yer alan bazı şarkılarında ara ara arabesk ezgilere yer vermiştir. Albümünde daha önce Gülden Karaböcek tarafından seslendirilen "Su Ver Leylam" ve sözleri ile müziklerinin Bedir Çağlayan'a ait olduğu şarkıyı yeniden yorumlamıştır. Albümde yine Tatlıses tarafından seslendirilen aynı zamanda albüme de adını veren "Tek Tek" adlı şarkı söz ve bestecisi Ömer Önder Güney şarkısı için, kendisine Özcan Deniz'den, Mahsun Kırmızıgül'e dek sayısız ismin teklifte bulunduğunu ancak bu şarkıyı hiç düşünmeden İbrahim Tatlıses'e verdiğini söylemiş ve "İbo benim can dostum... Bırakın bir şarkıyı, bin şarkı feda olsun ona... Şarkıları da bırakın, canımı istesin, canımı vereyim" demiştir.[2] Albümde tamamı anonim olan "Süryani" adlı şarkıyı yeniden yorumlayan Tatlıses şarkıya altıncı sırada yer vermiştir. Şarkının derlemesi Ahmet Kaya'ya aittir. Albümde son sırada yer alan "Gün Ola Harman Ola" Tatlıses tarafından geleneksel Türk ezgileriyle seslendirilmiş nadir Erol Köse şarkılarındandır.

Albüm 2004 yılında Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği tarafından Türkiye geneli Yürü Anca Gidersin ve Dudu'dan sonra en fazla satan üçüncü albüm olarak, 300.000'den fazla satış rekoru ile ödüllendirilmiştir.[3]

2011 yılında TMSF, Karizma Müzik bünyesindeki 13 eserin haklarını ihaleye çıkardığını, aralarında İbrahim Tatlıses'e ait "Tek Tek" şarkısınında yer aldığı 12 sanatçıya ait albümlerin tüm kullanım haklarının ihaleyle devredilmiş olacağını ve bu suretle satışa çıkarılacağını söylemiştir. "Tek Tek" isimli şarkıya 10.000 ₺ telif bedeli[4] biçilmiştir.

Video klipler[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümde klip çekilen ilk şarkı Tek Tek olmuş, klip yönetmenliğini Mustafa Önen'in yaptığı şarkının klibinde İstanbul'a Haydarpaşa Garı'ndan gelen ve başkanı olduğu şirketine gelen Tatlıses'e şirket çalışanların hazırladığı komplo sonucunda şirketinden olan, elindeki tüm servetini kaybeden ve bir bavul ile sokakta kalan daha sonra bavulu da çalınan Tatlıses'in sözleri sitem taşıyan şarkı ile birlikte klipte yer almıştır.

Bir sonraki klip Sarhoş'ta ise sözleri kadercilik ve yaşam sitemiyle dolu şarkının klibinde bir önceki kliplerinde yer alan İbrahim Tatlıses'in yer aldığı sahneler ve bir konserinde şarkıyı seslendirdiği şarkıya yer verilmiştir. Şarkı Youtube'de 9 Mayıs 2013 tarihli erişimde 6.696.351 dinleyici kitlesine ulaşmıştır.

Albümde üçüncü sırada yer alan söz ve müziği Yıldız Tilbe'ye, düzenlemeleri Suat Aydoğan'a ait "Al Al Al" ve on birinci sırada yer alan söz, müzik ve düzenlemeleri Altan Çetin'e ait "Adım İbrahim" şarkıları haricindeki tüm şarkılara klip çekilmiştir.

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yapım: Erol Köse Prodüksiyon
  • Yapımcı: Erol Köse
  • Müzik Yönetmeni: Mustafa Özhan
  • Süpervizör: İbrahim Tatlıses
  • RMS Tonmaister: Çağlar Türkmen
  • Stüdyo Tonmaister: Ulaş Ağce
  • İlyas Keçeci, Fahri Kayahan, Bedir Çağlayan, Ömer Önder Güney - söz yazarı, besteci
  • Yıldız Tilbe, Arif Sağ, Altan Çetin, Erkin Koray - söz yazarı, besteci, aranjör

Yayınlanma tarihleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Tarih Format(lar) Şirket
Türkiye 23 Mayıs 2003 CD, kaset Erol Köse Prodüksiyon

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". tr.mu-yap.org. MÜ-YAP. 31 Aralık 2022. 31 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2022. 
  2. ^ ""Tek Tek"i Yaratan Adamdan Şok Açıklamalar... İşte İbo'yla Milyonların Diline Düşen "Tek Tek"in İlginç Öyküsü..." 6 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013. 
  3. ^ MÜ-YAP Türkiye Müzik Endüstrisi Ödülleri 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. MÜYAP, 2004 Yılı Ödülleri Erişim tarihi: 95-2013
  4. ^ 'Tek tek' satılacaklar 13 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Mynet, Yayın tarihi: 10-6-2011

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]