Tek-kartlı bilgisayar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Raspberry Pi 4, ARM tabanlı tek kartlı bilgisayarlara örnektir

Tek kartlı bilgisayar (SBC) (single board computer), tüm bilgisayar elemanlarını tek bir kart üzerinde barındıran bilgisayar türüdür.

Masaüstü kişisel bilgisayardan farklı olarak tek kartlı bilgisayarlar harici bağlantılara çok gereksinim duymaz. Tek kartlı bilgisayarlar birçok farklı mikroişlemci ile inşa edilmiştir. Çoğu tek kartlı bilgisayar, ARM gibi RISC tabanlı işlemcilere sahipken daha güçlü olanlar x86 gibi CISC tabanlı işlemcilere sahiptir.

ARM İşlemcili SBC[değiştir | kaynağı değiştir]

ARM işlemcili SBC'ler x86'ya göre çalıştırdıkları program sayısı azdır. İçinde arm-v7,arm64 ve aarch64 mimarili işletim sistemi yüklenebilmektedir. En yaygın ARM işlemcili SBC Raspberry Pi modelleridir. Hard Disk ya da SSD destekleyen bu sistemler depolama olarak SD Kart veya eMMC adı verilen depolama yöntemini kullanmaktadır. hack makineleri, akıllı televizyon ya da yazılım programcılık için ideal bir cihazdır

X86 İşlemcili SBC[değiştir | kaynağı değiştir]

ARM İşlemcili SBC'lere göre daha çok program çalıştırmaktadır. Bunlar da Hard Disk veya SSD destekler ama bu tür cihazlar depolama olarak sadece eMMC kullanmaktadır normal bilgisayarda çalışan programları çalıştırabilir. Genellikle düşük özellikli Intel işlemciler kullanılmaktadır. Herhangi bir yaygın markası yoktur.